Yüksek öğretime geçiş sınavı olan TYT, üniversite eğitimine başlamak isteyen öğrenciler için oldukça önemli bir sınavdır. Bu nedenle TYT konu dağılımı ve çıkacak soru sayısı her sene olduğu gibi bu sene de merak konusudur. Her sene ÖSYM tarafından yürütülen TYT, belirli konulardaki sorulardan ibaret olan ve her konuya göre belli başlı soru sayısı bulunduran bir sınav olması ile bilinir. Bu yazımızda 2020 konularını ve soru dağılımını bir araya toplamaya çalıştık.
İçindekiler
Konu dağılımı; Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik, Fen Bilimleri şeklindedir.
Türkçe Testi: Türkçe testi, öğrencilerin verilen paragrafı anlama ve yorumlama yetisi üzerinden teme Türkçe dil kurallarını kapsayan sorulardan oluşur.
Matematik Testi: Temel Matematik konularını kapsar. Verilen problemleri yorumlama gibi soru tipleri bulunmaktadır. Özellikle yeni gelen sistemde matematik sorularına yeni bir değişim geldi diyebiliriz. Önceki yıllarda sadece işlem soruları yer alsa da bu sene verilen problemlerin yorumlanması beklenir.
Sosyal Bilimler Testi: Din Kültürü, Tarih, Coğrafya ve Felsefe dersleri ile ilgili konuları kapsar. Bu alanda yine yorumlama kabiliyeti gereklidir.
Fen Bilimleri Testi: Bu testte ise Fizik, Kimya, Biyoloji konularıyla ilgili sorular yer almaktadır.
TYT konulara göre soru sayısı
TYT sınavında her dersin kendine özgü soru sayısı bulunmaktadır. Genel olarak Türkçe ve Matematik konuları diğerlerine göre daha fazla soru içerir.
Sınav soru sayısı;
- Türkçe – 40 soru,
- Sosyal Bilimler – 20 soru,
- Tarih – 5 soru,
- Coğrafya – 5 soru,
- Felsefe – 5 soru,
- Din Kültürü – 5 soru,
- Matematik – 40 soru,
- Fen Bilimleri – 20 soru,
- Fizik – 7 soru,
- Kimya – 7 soru,
- Biyoloji – 6 soru.
Sınavda tüm konularla birlikte toplamda 120 soru bulunmaktadır. Adayların bu soruları yanıtlamak için 135 dakika süresi bulunur.
TYT konulara göre puan oranı
TYT sınavında adayların soru çözdüğü her dersin kendine göre puanı bulunur ve bu puan, yerleşme sırasında büyük etkiye sahiptir. Bu nedenle yüksek puan almak için özellikle Matematik ve Türkçe konularına odaklanmak gerekir.
Test puan oranları aşağıdaki gibi gösterilebilir;
- Türkçe sorularının puanı- %33
- Matematik sorularının puanı- %33,
- Sosyal Bilimler sorularının puanı- %17,
- Fen Bilimleri sorularının puanı- %17.
TYT barajı kaç puan?
Sınavda yukarıda da belirttiğimiz gibi toplamda 120 soru bulunur ve adayların bu soruları 135 dakikada cevaplamaları gerekir. Sınav YGS’den farklı olarak Sayısal, Sözel veya Eşit Ağırlıklı öğrenciler arasında fark gözetmez. Örneğin, sayısal odaklı bir öğrencinin 1 Fizik sorusu ile 1 Tarih sorusu bu sınavda aynı puana denk gelmektedir. YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre, TYT’de baraj en az 150 olmalıdır. Sadece bu durumda adaylar ikinci oturum, yani AYT sınavı için hak kazanırlar.
Sınavda 150 puan almak için adayların ortalama 16 net yapması gerekir. Yandan puan için ise Türkçe ve Matematik testlerinde en az 0.5 net yapılmalıdır. Aksi halde hiçbir puan hesabı yapılmaz. Barajı geçmek için farklı olasılıklar bulunsa da Matematik ve Türkçe konularına daha fazla ağırlık düştüğü için bu konulara daha çok odaklanmanızı tavsiye ederiz.