Hamilelik testi ne zaman ve nasıl yapılır?

hamilelik testi ne zaman ve nasıl yapılır

Hamile kalmaktan şüphelenen kadınların uyguladığı bir test olan hamilelik testi, ev ortamında veya kan tahlili ile gerçekleştirilebilen bir testtir. Evde yapılan gebelik testi her ne kadar hastanede yapılan kan testi kadar kesin sonuç vermese de doğruluk payı bir hayli fazladır. Ancak testi yaptırmada en önemli unsur, zamandır.  Peki, hamilelik testini yapmak için ideal zaman nedir ve testinin doğruluk payı nedir? Gelin, daha yakından inceleyelim.

Hamilelik testi ne zaman yapılır?

Hamilelik testi yapmak için belli başlı iki yöntemi bulunur; idrar testi ve kan testi. Kan testi, idrar testine nazaran daha doğru bir sonuç verir. Ancak kan testi yaptırmak için hastaneye giderek kan analizi vermek gerekir. Hamilelik idrar testi ise ev ortamında kolayca yapılabilen ve kısa sürede yanıt elde edilen bir testtir. Ancak kan testinin idrar testine göre doğruluk payı daha fazladır. Genel anlamda her iki testinden doğru yanıtı alabilmek için hamileliğin bazı belirtilerini göstermek ve doğru bir zaman seçmek gerekir.


Hamile kaldığınızı düşünüyor ve doğru sonucu bilmek istiyorsanız gebelik testi yardımınıza koşar. Adet gecikmesi, gebe kalmanın başlıca belirtisidir. Bu nedenle düzenli bir şekilde adet olan bir kadın adet gecikmesi yaşıyorsa adet tarihinin 6. gününden sonra testi yaptırabilir. Bazı durumlarda HCG hormonu ve yumurtanın geç döllenmesi kanda veya idrarda kendini belli eder ancak gözükmez. Yapılan araştırmalara göre en doğru yanıtı almak için cinsel ilişkiden ortalama 2 – 3 hafta sonra test yapılmalıdır.

Ayrıca bkz :  Esila ismini anlamı nedir?Kuranda geçiyor mu?

Hamilelik testi çubuğu kaç gün sonra uygulanır?

Hamilelik testinin bir türü olan idrar testi eğer erken yapılırsa yanlış sonuçlar verebilir. Bu nedenle adet dönemi düzenli olarak devam eden kadınlar adet gecikmesinin 6. gününden sonra hamilelik testi çubuğu ile test yapabilirler. Adet dönemi düzensizlikleri yaşayan kadınlar ise testini cinsel ilişki sonrasında ortalama 21. günde yapmalıdır. İdrarda hamilelik hormonu yüksek seviyede olabilir. Bu nedenle aceleci davranmamak en iyisidir. Çünkü rahime yerleştikten sonra kana geçen HCG hormonu kendini ilk başlarda belli edemeyebilir. Yani, gebelik süreci her ne kadar başlasa da hormonun idrara geçmesi biraz zaman alabilir.

Evde yapılabilen gebelik testi doğru mu?

Hamile olduğundan şüphelenen pek çok kadın eczanelerden elde ettiği gebelik testi ile hamile olup olmadığını kontrol ediyor. Evde gebelik testi son derece ekonomik ve kolay bir yöntemdir. Aynı zamanda sonucu da kısa sürede elde etmek mümkündür. Ancak pek çok kadın bu test sonucunun gerçeğe yakın olup olmadığını merak eder. Evde yapılan hamilelik testi yüzde yüz gerçeği yansıtmasa da gerçeğe bir hayli yakındır. Bu testten doğru yanıt almanın en önemli noktası, testi doğru zamanda yapmaktır. Böylece gerçek bir sonuç elde edilmiş olur.

Hamile olup olmadığımı nasıl anlarım?

Hamile olup olmadığınızı belli başlı belirtilere dayanarak anlarsınız. Hamilelik belirtileri olarak aşağıdakileri örnek gösterebiliriz;

  • Adet gecikmesi,
  • Mide bulantısı,
  • Göğüste şişlik,
  • Baş dönmesi ve bayılma,
  • Göğüs uçlarında hassasiyet,
  • Kokulara karşı aşırı hassasiyet,
  • Sık sık yeme isteği,
  • Halsizlik ve yorgunluk.

Eğer bu belirtileri gösteriyor ve adet gecikmesi yaşıyorsanız mutlaka hamileli testi yaptırmanız gerekir. Bunun için tek yapmanız gereken eczanelerden hamilelik test kiti elde etmek olacaktır. Test sonucunu kit üzerindeki çift çizgiye göre anlayabilirsiniz. Çift çizgi pozitif, yani hamile anlamına gelir.

Paylaş: