Hamilelikte kilo almamak için nasıl bir beslenme uygulanmalı?

Hamilelikte kilo almamak için nasıl bir beslenme uygulanmalı? 1

Hamilelik süreci boyunca anne adaylarının 9 – 12 kg’a kadar ağırlık kazanmaları normal kabul edilir. Ancak hamileliğe fazla kilo ile başlamak veya hamilelik sürecinde aşırı kilo almak hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehlikeye sokar. Bu nedenle hamilelikte kilo almamak için dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekir. Böylece anne adayları daha kolay ve ağrısız bir gebelik süreci geçirir ve hamilelik sonrasında da fazla kilolarla uğraşmak zorunda kalmaz.

Gebelik boyunca anneler genellikle diğer zamanlara oranla daha fazla yemek ister. Ancak önemli olan bebeğin ihtiyacı olan besin miktarını karşılamak ve buna uygun beslenmektir. Bu nedenle anneler hamilelikte beslenme rutinlerine dikkat etmeli ve bebek sağlığı açısından faydalı besinler tüketmelidir. İçeriğimizde hamile kadınların kilo almamak için uyması gereken beslenme kurallarına değindik. Gelin, bu beslenme kurallarını daha yakından inceleyelim.

Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?

Hamilelik hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından önem verilmesi ve özen gösterilmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçte hem annenin sağılığı hem de bebeğin gelişimi ön planda olmalıdır. Çünkü bebeğin hem fiziksel hem de zihinsel gelişiminin en önemli evresi hamilelik sürecini kapsar. Bebeğin sağlığını etkileyen faktörlerin başında ise annenin beslenme rutini gelir. Dolayısıyla anneler dengeli ve yeterli beslenmeli ve aşırı kaçmamalıdırlar.

Her besinden yeterli kadar tüketmek dengeli beslenmek demektir. Hamilelikte dengeli beslenmek için çeşitli sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık verilmeli ve zararlı yemek alışkınlarından uzak durmak gerekir. Ayrıca doğru zamanda beslenmek de oldukça önemlidir. Özellikle sabah kahvaltısını zamanında yapmak ve öğün atlamamak çok önemlidir.

Ayrıca bkz :  Boyama sayfaları Pdf :Lol - Unicorn - Hayvanlar

Hamilelikte kilo almamak için beslenme önerileri

Gebelik süreci boyunca bazı anneler aşırı kilo alırlar ve bu kilo onları ve bebeği bir hayli rahatsız eder. Bu durumda annelerin hamile diyeti uygulaması gerekir. Aslında hamilelik diyeti de bir nevi dengeli ve sağlıklı beslenmek demektir. Dolayısıyla hamilelik dönemi dengeli beslenme için aşağıdaki önerilere uymak faydalı olacaktır;

  • Yemeklerde daha az tuz kullanmak ve iyotlu tuz tercih etmek,
  • Açık dışarıda satılan sütler yerine kutu sütler tüketmek,
  • Vücuda sağlıklı yağlar girmesi için günlük 10 – 12 adet fındık, ceviz veya badem tüketmek,
  • Günlük 10 – 12 bardak su içmek,
  • Tatlı, pasta, simit ve börek gibi hamurlu yiyecekleri daha az tüketmek ve sebze, meyve, et ağırlıklı beslenmek,
  • Günlük yoğurt ve süt tüketmek,
  • Beyaz ekmek, beyaz un ve pirinç içerisinde bol miktarda karbonhidrat bulundurur. Bu nedenle bol karbonhidratlı besinleri daha az tüketmek ve onların yerine bulgur pilavı, kepekli pirinç tercih etmek,
  • Kızartma, sakatat, kuyruk yağı ve iç yağı tüketmemek,
  • Konserve ürünler tercih etmemek,
  • Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri içerisinde kansorejon bulunur. Bu nedenle söz konusu bu besinleri sınırlı tüketmek,
  • Günlük en fazla 3 – 4 porsiyon tavuk, balık veya et tüketmek,
  • Paketli ürünlerden ve koruyucu veya katkı maddesi içeren besinlerden uzak durmak,
  • Çay ve kahve tüketimini sınırlandırmak ve bunların yerine daha çok ıhlamur tercih etmek.

Anne adayları bu yöntemlere uyarak fazla kilo almadan hamilelik sürecini atlatabilirler. Aynı zamanda beslenmeye ek olarak hamilelikte spor yapmak da oldukça önemlidir. Böylece anneler beslenme rutinlerini destekler ve fazla kilolardan kurtulabilir veya oldukları kiloyu koruyabilirler.

Ayrıca bkz :  Anne adayları için hafta hafta gebelik gelişimi

Kapak görseli : 1

Paylaş: