Yaz aylarında sık görülen hastalıklar

yaz-aylarinda-sik-gorulen-hastaliklar
Birçoğumuz bazı hastalıkların belirli mevsimlerde meydana geldiğini biliyoruz. Soğuk algınlığı, grip ve öksürük, kışların sık görülen hastalık türleri olurken ishal, gıda zehirlenmesi ve güneş çarpması yazları görülüyor. Bunların arasında, yaz hastalıkları, baş ağrısı, deri döküntüleri, güneş yanıkları, vs. gibi basit olanlardan kızamık, sarılık ve daha birçok şeye benzer birçok sağlık sorununu da beraberinde getirir.
 
Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları genellikle Türkiye’deki en sıcak aylardır. Bazı bölgelerde, sıcaklık 62 dereceye kadar yükselirken, orta dereceli yazları yaşayan birçok bölge var. Nerede yaşıyor olursa olsun, bazı yaz hastalıkları kaçmak imkansız. Bununla beraber, şu sözü unutmamak gerekiyor, “Önlem almak, tedaviden her zaman iyidir”. Zinde ve sağlıklı olduğunuzu düşünüyor olsanız bile yaz hastalıklarına karşı gerekli önleyici tedbirleri almalısınız. Burada, kendinizi korumanız gereken bazı yaygın yaz hastalıklarını listeledik.

Yazın sık görülen hastalıklar

Gıda Zehirlenmesi

gida-zehirlenmesi
gida-zehirlenmesi
 
Gıda zehirlenmesinin başlıca nedeni temiz olmayan gıda veya su tüketimidir. İnsan vücuduna girdikten sonra mide ağrısı, bulantı, ishal veya kusmaya neden olan bakteriler, virüsler, toksinler ve kimyasallarla yayılır. Çiğ et, yol kenarındaki satıcılar tarafından satılan yiyecekler ve kirli su, hastalıklara neden olan mikropların yaygın taşıyıcılarıdır.
 

Sıcak çarpması

sicak-carpmasi
sicak-carpmasi
 
Sıcak bir yaz gününde baş ağrısı, cildin kuruması, kramplar, halsizlik, kusma, kalp atış hızınızın artması veya sığ solunumun yaşanması durumunda, sıcak çarpmasından muzdarip olabilirsiniz. Sıcak çarpmasının ilk belirtisi, genellikle bulantı, nöbet, vb. Gibi bir sürü başka durum tarafından takip edilen baş dönmesidir. Fakat şiddetlendiğinde, genellikle koma durumuna yol açar. Sıcak çarpmasını önlemek için, doktorlar kişinin vücut ısısını hapseden ve sorunlara neden olan giysilerle fazla aşılması gerektiğini tavsiye ederler. Ek olarak, daha serin bölgelerde kalma, sıcak çarpması koşullarından kaçınmaya yardımcı olur.
 

Güneş yanığı

Güneş Yanığı
Güneş Yanığı
 
Uzun süre güneş ışığına maruz kalmak, UV ışınlarının vücuda nüfuz etmesinden dolayı insanlar veya hayvanlar için sağlıklı değildir. Melanin oluşumunun daha düşük seviyelerinde karşılaşan kişiler, melanomayı neden olduğu için cilt kanserine bile eğilimlidir. İnsanların uzun süre güneşe maruz kaldıkları sıcak yaz günlerinde ciltleri kızarık, kuru, kaşıntılı olabilir ve çatlaklar oluşabilir. Daha sonra, mağdur genellikle üşür, bulantı, kusma, ateş ve bazen de grip benzeri semptomlara tanık olur. Cilt hücreleri çok fazla yanarsa, ciltte kabarcıklar görülebilir ve kurumuş / ölü cildin soyulması daha sonraki bir aşamada gerçekleşebilir. Güneş yanıklarını önlemenin en iyi yolu, SPF 30 veya üzeri güneş koruyucu kullanmak ve cildin nemini korumak için koruyucu önlemler almaktır.
 

Deri döküntüleri

Deri Döküntüleri
Deri Döküntüleri
 
Yaz aylarında, deri döküntüsü çocuklar ve yetişkinler arasında yaygın bir cilt sorunudur. Bu genellikle bir birey çok fazla terlediğinde olur. Ter çamaşırlarda birikir ve uzun süre düzenli olarak sürtünen veya ter yüklü çamaşırların giyilmesi kaşıntıya neden olur ve ayrıca kızarıklığa yol açar. Cilt kızarıklığı, kuruluk, tahriş cilt döküntülerinin gözle görülür belirtileridir.
 

Suçiçeği

Su Çiçeği
Su Çiçeği
 
Su çiçeği, en yaygın yaz hastalıklarından birini yapar. Ateşin eşlik ettiği 102 Fahrenheit’e kadar çıkan ateşle birlikte sıvı dolu, kırmızı ve küçük döküntüler şeklinde başlar ve sonuçta cilt üzerinde iz bırakan ve kabuklarını kesen sıvı dolu kabarcıklara dönüşür. Diyabet, kanser, tansiyon problemi, HIV, tüberküloz, spesifik steroidlerde veya bağışıklık sistemi zayıf olanlar, su çiçeği hastalığına yatkındır. Genellikle, virüs (Varicella-zoster), hapşırırken veya öksürme büyüsü sırasında enfekte bir kişi tarafından sergilenen ortamda bulunan damlacıklardan geçer. Birçok insanda suçiçeği suçlamasına neden olan virüs, vücutta tekrar ortaya çıkması için katlanarak elverişli hava koşulları elde edilinceye kadar uykuda kalır. Suçiçeği ortak belirtileri kabukları, kabarcıkları, kaşıntılı cildi, kızarıklığı, yüksek dereceli ateşi, iştahsızlığı ve genellikle bir veya iki haftadan fazla süren baş ağrısını içerir.
 

Kızamık

Kızamık
Kızamık
 
Kızamık, başka bir yaygın yaz hastalığıdır. Ayrıca rubeola veya morbilli olarak da bilinir, bulaşan suçiçeği ile aynı ya da az aynıdır. Genellikle boğazın arkasındaki astarı enfekte eder. Kızamığa neden olan paramikso virüsü yaz aylarında daha hızlı ürer. İlk belirtileri öksürük, yüksek ateş, boğaz ağrısı ve gözlerde kızarıklıktır. Daha sonraki bir aşamada, vücudun her yerinde küçük beyaz lekeler ve kızamık döküntüleri belirir. Çoğu durumda, saç çizgisi ve yüz çevresinde başlar. Önleyici bir önlem olarak, genellikle MMR aşısının yapılması tavsiye edilir (Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık).
 

Sarılık

Sarılık
Sarılık
 
Sarılık yaygın bir su kaynaklı hastalıktır. Hepatit A’nın bir sonucu olabilir ve esas olarak kontamine yiyecek ve su tüketiminden kaynaklanır. Sarılık Hepatit A’ya bağlı yayılmalar dışkı-oral yolla bulaşır. Enfekte olmayan bir kişinin, enfekte olmuş bir kişinin dışkısı ile kontamine olmuş yiyecek veya suyu almasıdır. Yiyecek kaynaklı veya su bazlı olabilir. Zamanında tedavi edilmezse, bu hastalık safra üretimine neden olan karaciğerin işlevselliğini etkileyebilir. Görünür semptomlar arasında cildin sarı renginin değişmesi, mukozaların ve gözlerin beyazı, açık renkli dışkı, koyu renkli idrar ve kaşıntılı cilt bulunur.
 

Tifo

Tifo
Tifo
 
Yaz aylarında sık görülen hastalıklardan biri tifodur. Oral dışkı yolu ile sağlıklı bireylere geçilir. Aynı zamanda su kaynaklı bir hastalık olan tifo ateşi olarak da bilinir . Salmonella typhi bakterileri oral dışkı yolundan geçtiğinde yayılır. Kirlenmiş yiyecek ve su kaynakları, bakteri tüketildiğinde tükenmeye neden olan bakterilerin üreme alanı haline gelir. Görünür tifo semptomları şunlardır: halsizlik, iştahsızlık, halsizlik, karın ağrısı, yüksek ateş. Önleyici tedbir olarak tifodi korumak için aşı yapılır. Aşılama sırasında, zayıflamış bakteri, ona karşı bağışıklık kazanması için ilaç veya hap şeklinde enjekte edilir.
 

Kabakulak

Kabakulak
Kabakulak
 
Tüm yaz hastalıklarından kabakulak başka bir derece bulaşıcı viral hastalıktır. Hindistan’da yaz hastalıkları olarak, yaz mevsiminde çoğunlukla çocuklarda görülür. Doğada bulaşıcıdır ve enfekte bir kişi öksürdüğü veya hapşırdığında bulaşır. Görünür semptomlardan bazıları şunlardır: şişkin tükürük bezi, kas ağrısı, ateş, baş ağrısı, iştahsızlık ve halsizlik. Doktoru önlemek için tedavi sırasında MMR (Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık) aşısını önerir.
 

Yazın Hastalıkları Korunmak için

 
Yaz aylarında hastalık salgının arkasındaki ana sebep, bakteri, virüs ve diğer parazitlerin üremesi için elverişli hava koşullarının varlığıdır. İşte yaz aylarında hastalıklardan korunmak için en iyi yaz sağlık ipuçlarını vurgulayan liste.
 
 
  • Yoğun güneş saatlerinde ev dışındaki aktivitelerden kaçınmaya çalışın.
  • Doğrudan güneş ışığına ve kalabalık alanlara maruz kalmaktan kaçının.
  • Su kaybını önlemek için su veya sıvı alımını arttırın.
  • Cildin zarar görmesini önlemek için daha yüksek bir SPF içeren güneş kremi kullanın.
  • Yol kenarındaki yiyeceklerden veya kirli sulardan kaçının.
  • Meyve ve sebze tüketimini arttırın.
  • Doğrudan güneşe maruz kalmamak için geniş kenarlı şapkalar takın.
  • Koyu renkler ısıyı emdiği için açık renkli, gevşek giysileri tercih edin.
  • Evinizi sağlıklı ve temiz tutun.
Ayrıca bkz :  Matcha çayı nedir.Matcha nasıl hazırlanır

Yaz tatilleri tadını çıkarmak ve ailenizle, arkadaşlarınızla vakit geçirmek,sadece sağlığını yerindeyse bunlar mümkündür. Formda kalmak için yapmanız gereken tek şey, iyi zamanın tadını çıkarmak için küçük bir farkındalık ve birkaç önlemdir.

Paylaş: