Eskiden bir işe girdiğimiz zamanlarda direk işveren ile görüşülür işe alınma durumun o an belli oluyordu. Zaman geçtikçe işe alım sürecinde değişiklikler olmaya başladı. İş başvurularında CV gönderiliyor. Değerlendirme sonucunda geri dönüş alıyorsunuz.
İçindekiler
CV nedir?
CV, Curriculum Vitae‘nin baş harflerinin kısaltılmış halidir. Ingilizce, özgeçmiş veya yaşam öyküsü anlamına gelmektedir. İnsan kaynaklarının personel seçimin en telaffüz ettiği bir kelimedir. Formda sizin hangi yeteneklere sahip olduğunuz, iş tecrübeniz ve hangi sektörlerde çalıştığınız belgelenmektedir. Kısacası işe alım için tüm özelliklerinizi bu doküman üzerinden sunuyorsunuz.
CV ile özgeçmiş arasında fark var mı?
Hayır, bu iki kelimede aynı anlamı ifade ediyor. İşverenlerin kullandığı terimler farklılık gösterebilir ama sonuç ortaktır.
CV hazırlama teknikleri
CV’nizi hazırlarken doldurmak maksadıyla yazmayınız. Profesyonellik çerçevesinde hazırlamaya çalışınız. CV’niz en etkili ve kendini ifade edecek şekilde yazmalısınız.
- CV’niz neleri kapsamalıdır
- İrtibat bilgileri : Adınız soyadınız, telefon numaranız ve elektronik posta adresinizi ekleyin.
- Öğrenim durumu : Lise öğrenimi ve sonrası gördüğünüz eğitimleri yazın. Başarı dereceniz varsa onları, mezun olduğunuz yıllar ve okulların tam isimleri.
- Deneyimlerinizi yazın :Önceden çalıştığınız kurum /kuruluş, çalıştığınız departman ve ünvan, tarihler.
- Beceri ve yetenekler: Kariyer boyunca edindiğiniz beceri ve sahip olduğunuz yetenekler.
- Ödüller: Aldığınız ödülleri,yıl , kuruluş ve neden alındığına dair bilgiler.
- Yayın ve sunum: Bizzat yazdığınız, yazı gönderdiğiniz yayınlar, tarih, özet ve sayfa numarası belirtin.
- Üye olduğunuz kuruluş ve dernekler: Kendinizi geliştirmek için üye olduğunuz kuruluş ve dernekler.
- Girişimcilik ve yatırım : Bulunduğunuz girişim ve yatırım araçları.
- Sertifikalar: Eğitimi ve deneyimlerinizi belgeleyen her türlü sertifika
CV nasıl yazılır
CV’yi yazmak söz konusu olduğunda bazı kriterleri göz önünde bulundurmak gerekiyor.
- Uygun yazı tiplerini seçin
Standart CV yazı tiplerini seçmeye öne gösteriniz. Adınız ve başlıklar 14-16 punton arası olmalıdır. Genel yazı puntosu 11-12 olacak şekilde seçin. Times New Roman, Courier, Georgia
- Times New Roman — en yaygın font.
- 12 punto – en yaygın font boyutu.
- Garamond, Bell MT, Georgie — serif yazı tipleri
- Arial, Tahoma, Century Gothic ve Lucina Sans — okunması kolay serif yazı tipleri
- CV sayfası düzenli olsun
Alt, üst ve yanlardan bir inç kenar boşlukları ayarlanmış olsun.CV başlıklarınızın aynı olduğundan emin olun; onları daha büyük ve kalın yapın.
- Fotoğraflı çıkarmayın
CV’nizi fotoğraflı istemedikleri müddet, fotoğraflı olarak göndermeyin.
- Grafikler ile ortamı bulandırmayın
CV’nizi doldururken grafikler ile karışık hale getirmeyin.
CV örnekleri oluşturma siteleri
CV hazırlamak yorucu ve sıkıcı gelebilir. Bunu kez yapacaksınız. Sonrasında sadece güncelleme işlerini yapmanız yeterlidir. İş bulma siteleri bu konuda size büyük kaynak olabilir. Ülkemizde veya yurt dışı kaynaklı personel arama ve iş bulma imkanı veren siteler size daha kolay bir CV oluşturmanıza olanak sağlıyor. Bunun yanında CV örneğini pdf veya çıktı olarak alabilirsiniz.
CV oluşturma siteleri
İş bulma siteleri deneyince Kariyer.Net bu sitelerin ilk sıralamasında gelir.İşverenler için eleman, iş arayanlar için iş ilanı Kariyer.net`te! İş arıyorum diyorsanız, CV`nizle iş başvurularına hemen başlayın, aradığınız işi bulun!
İş ara, bul ve kariyer yap! İş arıyorum diyenler; iş ilanlarına bakmak, eleman arıyorum diyenler; aradığı elemanı bulmak için en kolay adres Yenibiris.com!
İş ilanları ve eleman ilanları sitesi eleman.net ile güncel iş ve kariyer fırsatlarına online ulaşın, aradığınız işi hemen bulun.
CVlogin
CVLogin rahat kullanımı ile size kolaylıkla bir cv örneğini oluşturmanızı sağlıyor.
Ben bu siteleri kullanmak istemiyorum. Kendi CV’imi kendim yazmak istiyorum diyorsanız word formatında CV örnek formatlarını indirip dilediğiniz şekilde değişiklik yapabilirsiniz.