Tüp bebek nedir? Tüp bebek nasıl yapılır

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek nedir ve nasıl yapılır?Çocuk sahibi olmak herkesin istediği bir durumdur. Ancak bazı durumlarda sağlık sorunları nedeniyle çocuk sahibi olmak mümkün olmayabilmektedir. Bu noktada tüp bebek tedavisine başvurulmaktadır. Tüp bebek tedavisinde uygulanan yöntemlerle birlikte çocuk sahibi olamayan çiftleri, bu hayallerini gerçekleştirmek üzere uzun süreli bir süreç geçirilmektedir. Tüp bebek tedavisinin en çok tercih edildiği durumlar kısırlık tedavileri sonucunda gerçekleştirilmektedir. 

Tüp bebek nedir

Tüp Bebek Nedir?
Tüp Bebek Nedir?

Çocuk sahibi olmak isteyen ancak nedeni açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon, erkeklerde sperm kalitesi düşüklüğü, tüplerde tıkanma, kilo gibi sağlık sorunları ile çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Tüp bebek nedir ve nasıl yapılır sorusuna yanıt verilmesi gerekirse, tüp bebek, anne de yer alan kadın üreme hücreleri olarak işlev gören yumurtaların ve babada yer alan erkek üreme hücreleri olarak işlev gören spermler toplanır ve vücut dışarısında bir araya getirilir. Bu işlemin olumlu sonuç vermesiyle birlikte çift bebek sahibi olur.

Tüp bebek tedavisinde vücut içerisinde döllenme işlemi olmaması nedeniyle vücut dışarısında döllenme işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemin olumlu sonuç verip vermemesi bir laboratuvar ortamında kontrol edilir.

Tüp bebek nasıl yapılır

Nasıl Yapılır?
Nasıl Yapılır?

Tüp bebek nedir ve nasıl yapılıyor sorusu içerisinde tüp bebek tedavisinde anne ve babanın üreme hücreleri laboratuvar ortamında büyük önem taşımaktadır. Anneden alınan yumurta hücreleri ve babadan alınan sperm hücreleri toplandıktan sonra bir laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmesi beklenir. Döllenme gerçekleşen hücreler sonucunda, embriyo anne rahmine yerleştirilir. Doğal yolla çocuk sahibi olmak ile tüp bebek tedavisi görmenin herhangi bir farkı bulunmamaktadır.

Ayrıca bkz :  Geleceğin ve gençliğin trend Nomofobi hastalığı mı?

Tüp bebek tedavisi için annenin adet sürecinin ikinci ya da üçüncü gününde tedavi süreci başlamaktadır. Tüp bebek nedir ve nasıl yapılır konusunda anne adayının gördüğü periyot dönemleri önemlidir. Alınan hücreler vücut sıcaklığının oluşturulduğu bir alanda 48 saat kadar bekletilmektedir. Bekletilen bu süre içerisinde yumurtaların yarısında döllenme meydana gelmektedir. Döllenme de ilk aşamaya embriyo denilmektedir.

Tüp bebek nedir ve nasıl yapılır konusunda, doğal hamilelikten çok farklı olarak görülen tüp bebek tedavisi aslında aynı işlemdir. Yalnızca anne vücudunda döllenme gerçekleştirmeyen hücreler bir laboratuvar ortamında tutularak döllenme yapılır. Anne rahmine yerleştirilen ve embriyo adı verilen bu işlemde, bebek tüm doğal hamilelik sürecini geçirir.

Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır

Tüp bebek kimlere uygulanır
Kimlere uygulanır

Tüp bebek tedavisinde sağlık açısından sorunu olan herkese tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Bu nedenle ilk olarak bu konuda doktora gözükmeli ve doktor tavsiyesi üzerine tüp bebek tedavisine başvurulmalıdır. Ancak genel olarak kimlere tüp bebek tedavisi uygulanır olarak bakıldığında;

  • Kısırlık teşhisi konulmuş kişilerde,
  • Yumurta hücrelerinde bozukluk olan kişilerde,
  • Sperm hücrelerinde şekil bozukluğu olanlarda,
  • Hormon bozukluğu yaşayan kişilerde,
  • Tekrarlanmış düşüklerde,
  • Sperm hareketliliği konusunda sorun olan kişilerde,
  • Cinsel birleşme sırasında oluşan bazı problemlerde,
  • Menisi içerisinde sperm bulunmayan kişilerde,
  • Tüplerin her ikisi de tıkalı olan kişilerde,
  • İlerleyen yaşlarda,

Bu konulara bakıldığında ilerleyen yaş haricinde hepsi ciddi sağlık sorunlarıdır. Bu nedenle bu tarz durumlar karşısında doktora başvurarak, tüp bebek tedavisine başlanabilmektedir.

İlerleyen yaşlarda ise yavaş yavaş azalan hücreler nedeniyle bebek sahibi olmak daha zor bir işlemdir. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde yaş durumu da etkilidir. Tüp bebek nedir ve nasıl yapılır konusunda herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. 40’lı yaşların ardından da tüp bebek tedavisi yapılmaktadır. Ancak doğal yolla hamile kalınması daha zor bir işlemdir.

Paylaş: