Trafik işaretleri, hem yayaların hem de sürücülerin daha sağlıklı bir trafik deneyimi yaşamalarını mümkün kılmak amacı ile geliştirilmiş olan işaret ve levhalardan oluşur. Belli başlı kuralları işaret temelli anlatan bu unsurlar, mevcut bilinmezleri ortadan kaldırır. Bunun sonucunda ise sürücüler ve yayalar, yapmaları ya da yapmamaları gereken adımlardan haberdar olur. Peki trafik uyarı, işaret ve levhaları ne anlama gelir? Trafik levhaları anlamları ve detayları aşağıda verildiği gibidir.
2.Yuvarlak trafik levhaları ve anlamları
- Yükseklik Sınırı
Bu işaret, 3.50 metreden daha yüksek olan araçların giremeyeceğini ifade etmek için kullanılır. Yaygın olarak alt geçitlerde ve tünellerde görülür.
- Genişlik Sınırı
Bu levha, 2.30 metreden daha büyük genişliğe sahip olan araçların giremeyeceğini ifade eder. Genellikle dar köprülerde veya geçişlerde görülür.
- Taşıt Giremez
Bu levhanın kullanıldığı yerlere araç girişi yasaktır.
- Motorlu Taşıt Giremez
Bu işaretin kullanıldığı yerlere, bisiklet ya da at arabası gibi araçlar dışında herhangi bir motorlu taşıtın girmesi mümkün değildir.
- Yaya Giremez
Bilindiği üzere otoyollara, kaldırım bulunmayan yollara veya bunlar dışında yayalar açısından risk teşkil eden yerlere yayaların girmesi yasaktır. Yayaların girmelerinin yasak olduğu yolların ise bu levha aracılığı ile bildirildiğini söylemek mümkündür.
- Otobüs Giremez
Levhaların anlamları listesinin bir diğer ismi, otobüs giremez levhasıdır. Bu levhanın bulunduğu yerlere otobüslerin girmesi yasaktır.
- Treyler Giremez
Bu levhanın bulunduğu yerlere, tır (yani çekici) ile römork çeken araçların giriş yapması yasaktır.
- Kamyon Giremez
Kamyonlar, ağırlığı 3.5 ton ve üzeri olan araçlardır. Bu araçların giremeyeceği yerlerin ise yukarıda görseli yer alan tabela aracılığıyla gösterildiğini söylemek mümkündür.
- Motorlu Bisiklet Giremez
Bazı alanlara motorlu bisikletin girmesi yasaktır. Bu tür alanların ise yukarıda verilen levha aracılığı ile bildirildiğini söylemek mümkündür.
- Bisiklet Giremez
Levhaların anlamları listesin diğer ismi, bisikletlerin giremeyeceği yerleri bildirmek amacı ile kullanılmaktadır.
- Taşıt Trafiğine Kapalı Yol
Levhaların anlamları üzerine araştırma yapan kişilerin, bu tabelaya özellikle dikkat etmelerinde fayda vardır. Çünkü bu levha ile yolun her iki yönünün taşıt trafiğine kapalı olduğu anlatılmaktadır.
- Giriş Olmayan Yol
Bu levha, genellikle tek yönlü yollarda kullanılır. Levhanın kullanıldığı yön ise taşıt trafiğine kapalı olan yöndür.
- Karşıdan elene Yol Ver
Özellikle iki yönlü trafik akışının imkansız ya da zor olduğu yollarda, önceliğin karşıdan gelen araçta olduğunu anlatmak için kullanılır.
Mavi trafik levhaları ve anlamları
Mavi trafik levhaları ve anlamları ile ilgili bilgiler ise aşağıda görsellerle desteklediğimiz gibidir.
Duraklamak ve Park Etmek Yasak
Mavi trafik levhaları ve anlamları listesinin ilk numarası olan bu tabelanın bulunduğu yerlerde duraklamak ve park etmek kesinlikle yasaktır.
Park Etmek Yasaktır
Bu işaretin bulunduğu yerde park etmek yasaktır. Duraklama için bir yasak söz konusu değildir.
- Mecburi Asgari Hız
Otoyol ve benzeri alanlarda kullanılır. Gidilebilecek en az hızı gösterir.
- Mecburi Asgari Hız Sonu
Bir önceki tabela anlamında belirtilen asgari hız sınırlamasının bittiğini ifade eder.
- Ada Etrafında Dönünüz
Döner kavşakların bulunduğu yerlerde kişilere yön gösterir. Bu işaretle birlikte “dur” işaretinin de kullanıldığı bilinir. Bundan, “ada etrafında dönene yön ver” anlamı çıkar.
- Soldan Gidiniz
Özellikle yol yapım ya da bakım çalışması esnasında kullanılan bu levha, soldan gidilmesi gerektiğini ifade eder. Levhanın aynısında okun sağ tarafa bakıyor olması ise sağdan gitmesi gerektiğini belirtir.