Skolyoz, anormal bir şekilde omurganın sağ veya sola doğru eğrilik göstermesidir. Omurga orta kısımdan uzaklaşarak eğrilik halini aldığında skolyoz meydana gelmiş bulunmaktadır. Skolyoz‘u bir kimsenin röntgen çektirdiğinde omurgasının düz bir çizgi yerine ‘C’ veya ‘S’ şekillerinde görülür. Skolyoz çok ilerisi safhalarda ciğer ve kalp çalışmasında sorunlar yaşatabilir ve nefes darlığı ile göğüste ağrılara neden olabilir.
Skolyoz tanımlayıcı bir terimdir ve bir teşhis değildir. Olguların %80’inden fazlasında belirgin bir sebep bulunamaz. Bu tür vakalar ” sebebi bilinemeyen ” anlamına gelen idiopatik kelimesi ile adlandırılır. Bu, özellikle ergenlik dönemindeki kızlarda görülen skolyoz tipi için doğrudur. Omurga deformitesine yol açtığı bilinen durumlar doğumsal omurga anomalileri, nörolojik bozukluklar, genetik durumlar ve birçok diğer sebeplerdir. Skolyoz, ağır cisimleri taşımaktan, atletik faaliyetlerde bulunmaktan, uyuma/ayakta durma postürlerinden veya hafif alt ekstremite uzunluk eşitsizliklerinden meydana gelmez.
Bende Skolyoz var mı?
Kendinizde Skolyoz olup olmadığını tespit etmek için , sırtınızı muayene edecek bir doktor tarafından belirlenebilir. Muayene, kollarınız yanda ayakta durur pozisyonda yapılır. Doktor arkanızdan bakarak, omurganın eğilkliklerine, omuz simetreik durup durmadığına, bel çizgisi asimetrisine, veya herhangi bir gövde kaymasına bakacaktır. Sonra siz belinizden öne eğileceksiniz ve doktor bir kez daha bakarak sırt için kaburgada çıkıntı, bel için böğürde çıkıntı arayarak rotasyonel açıdan skolyoz değerlendirecektir. Bu basit muayene sonrasında, tüm omurgayı boyundan pelvise kadar görebilmek için inceleyecektir. Skolyoz mevcutsa, skolyozu tarifleyebilmek için, doktorunuz radyografide ölçümler yaparak size derece cinsinden sayısal bir değer verecektir.)
Tedavi Seçenekleri nelerdir?
Gözlem
Bu, büyüme esnasında düşük açılı ölçümleri olan eğiklikler (Adölesan Skolyoz) ve büyüme durduktan sonra orta açılı ölçümleri olan eğiklikler (< 40-45 derece) için uygundur. Erişkinler için, gözlem ve fizik tedavi hafif semptomları olan ve büyük eğiklikleri olmayan hastalar için uygundur.
Korse tedavisi
25-45 derece arasında olan eğikliklerde, büyüyen çocukta, omurga büyümeye devam ederken eğikliğin daha da artmasını engellemek için uygundur. Burada amaç, breys eğiklikleri düzeltemeceğinden sadece progresyonun engellenmesidir.)
Cerrahi Tedavi
Genellikle 50 dereceden büyük olan eğikilikler için adolesan ve erişkin hastalar için uygundur. Daha düşük açılarda cerrahi, hastanın eğikliğin görünüşünden rahatsız olması veya erişkin hastada semptomlar skolyoz ile ilişkiliyse uygulanabilir. Cerrahi tedavinin amaçları eğriliğin düzeltilmesi ve eğri ilerlemesinin önlenmesidir. Bu, genellikle, omurga üzerine sonradan eğriliği düzelten ve kaynayana yada omurga elemanlarının bir arada brileşmesine kadar düzgün pozisyonda tutan çubuklara bağlanan metal implantlar yerleştirilmesi ile sağlanır.
Kaynak : 1