Selülit nedir? Selülit neden oluşur? Tedavisi

Portakal kabuğu görünümü anımsatan selülit nedir. Selülit neden oluşur

Paylaş:
Selülit nedir? Selülit neden oluşur? Tedavisi 1
selülit-nedir
selülit-nedir
Genellikle kalça ve uyluk kısımlarında minik topaklar veya çukurların oluşturduğu bir cilt durumudur, ancak diğer bölgelerde de oluşabilir.Selülit, yağ birikintileri cildin altındaki bağ dokusundan geçerken oluşur. Selülit için genellikle portakal kabuğu derisi terimi kullanılmaktadır.  Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla rastlanmaktadır. Bunun nedeni; yağ, kas bas dokularının farklılığından meydana gelmektedir.Kadınların %90’ına yakın belli bir zaman selülit ile geçirmektedir.
 

Selülit Neden Oluşur

Selülitlerin nasıl oluştuğu kesin nedeni bilinmemektedir, ancak dermatolojik katmandaki derinin yüzeyinin altındaki bağ dokusu ile derinin altındaki yağ tabakası arasındaki etkileşimin sonucu olduğu görülmektedir.
 
Kadınlarda, yağ hücreleri ve bağ dokuları dikey olarak meydana gelmektedir. Erkekler ise bu durum tam tersidir. Çapraz bir yapıya sahiptir, bu durum kadınların erkeklerden daha fazla selülit olma olasılığını doğuruyor
 
Yağ hücreleri cilt tabakasının geçer ve çukurluklar meydana getirirse bu selülit görüntüsünü meydana getirir
 
Toksinler selülite neden olmaz.Fakat sağlıklı bir yaşam tarzınız selülitlerin azalmasında rol oynamaktadır.
 
Sigara içenlerde, egzersiz yapmayanlarda ve uzun süre boyunca bir pozisyonda oturan veya ayakta kalanlarda da daha yaygın olabilir.
 
Çok fazla yağ, karbonhidrat , tuz ve çok az lif yiyenlerin daha fazla miktarda selülit olması muhtemeldir.
 

Neden Olan Diğer Faktörler : Hormonlar ve Yaş

Selülit meydana gelmesinde hormonlar olası önemli bir rol almaktadır. Östrojen , insülin , noradrenalin, tiroid hormonları ve prolaktin, selülit oluşumunun bir parçasıdır.
 
Farklı bir teori, kadınlarda östrojen menopoza girişte azaldıkça, cilt altındaki bağ dokusuna kan akışının da azaldığıdır.
 
Düşük dolaşım, bölgede daha az oksijen olması anlamına gelir ve bu da daha düşük kollajen üretimi ile sonuçlanır . Yağ hücreleri de büyütmek östrojen seviyeleri düştüğünde olarak.
 
Bu faktörler, yağ birikintilerini daha görünür hale getirmek için birleşir . Cildin altındaki yağ, bağ dokusunu zayıflatmak suretiyle dışarı çıktıkça, bilinen çukurlaştırma etkisi ortaya çıkar.
 
Yaş ayrıca cildin daha az elastik, daha ince ve sarkma olasılığının artmasına neden olur. Bu selülit gelişme şansını arttırır .
 

Genetik Nedenler

Selülit gelişimi için belirli genler gereklidir. Genetik faktörler, bir kişinin metabolizması, cilt altındaki yağ dağılımı, etnik köken ve dolaşım seviyeleri ile ilişkilendirilebilir. Bunlar selülit gelişim şansını etkileyebilir.
 

Paylaş:
Ayrıca bkz :  Türkiye'nin En Çok Nüfusa Sahip 10 İlçesi