- Odun yakma: sauna kayalarının ve odaların odun ateşi kullanılarak ısıtıldığı yerler.
- Elektrikli ısıtmalı: Elektrikli ısıtıcılar zemini ısıtmak için kullanılır ve ardından ısı dağıtılır.
- Kızılötesi odası: Isı dalgalarını insan vücuduna yönlendirmek için “uzak kızılötesi sauna ampulleri” adı verilen özel ampuller kullanılır.
- Buhar odası: odayı ısıtmak için nemli ısı ve yüksek nem oranı kullanılır.
İçindekiler
- Sauna girerken dikkat edilmesi gerekenler
- 1. İçeri girmeden önce
- Uygun giyinmek
- Talimatları okuyun
- 2. İçeride güvende kalın
- Daha düşük bir sıcaklık kullanın
- Çok uzun kalmayın
- Kendinizi iyi hissetmiyorsanız hemen dışarı çıkın
- 3. Çıktıktan sonra
- Yeniden hidrat
- Saunayu temiz tutun
- Sağlık Üzerindeki En Önemli Faydalar ve Olası Riskler
- Sauna faydaları nelerdir
- 2. Olası riskler
Sauna girerken dikkat edilmesi gerekenler
1. İçeri girmeden önce
- Yeteri kadar su için
Uygun giyinmek
Talimatları okuyun
2. İçeride güvende kalın
Daha düşük bir sıcaklık kullanın
Çok uzun kalmayın
Kendinizi iyi hissetmiyorsanız hemen dışarı çıkın
3. Çıktıktan sonra
Yeniden hidrat
Saunayu temiz tutun
Sağlık Üzerindeki En Önemli Faydalar ve Olası Riskler
Sauna faydaları nelerdir
- Stres seviyesini azaltır
Sauna sıcaklığı cilt sıcaklığınızın yükselmesine, kan dolaşımınızın artmasına ve kaslarınızın gevşemesine neden olur. Sauna kullanmak, vücudunuzu stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olacak parasempatik bir duruma taşır.
- Acısını almak
Kan damarlarınız genişledikçe ve kan dolaşımı arttıkça, küçük morluklar iyileşir ve kesikler görülür. İkincisi, vücudunuzda uyuşan ve kas ağrıları ile birlikte akne ağrısını azaltan endorfin hormonları aktive edilir.
- Kardiyovasküler sağlığı iyileştirin
Bir saunadayken, kan damarlarınız genişler ve kan dolaşımı artar. Bu, kan basıncını düşürmeye, kalp krizi ve felç riskini azaltmaya yardımcı olur. Ek olarak, bir saunada çok fazla kalori yaktığınızda, kardiyovasküler sağlık için gerekli olan kilo vermiş olursunuz.
- Alzheimer riskini düşürebilir
Alzheimer hastalığı, en belirgin demans şeklidir (bilişsel gerileme). Saunanın Alzheimer hastalığını iyileştirdiğini doğrulamak için net bir bilimsel araştırma yapılmamıştır, ancak saunayı kullananlar arasında, Alzheimer hastalığı vakaları daha az bildirilmiştir.
2. Olası riskler
- Kan basıncı riski
Eğer bir saunadan çıkıp doğrudan soğuk bir duşa girerse, bu düğme ani kan basıncı yükselmesine neden olur. Bu, kan basıncı sorunu olanlarda, kan basıncı sorunu olmayanlardan daha fazla ölümcül olabilir. Soğutmak için daima zaman ayırın.
- Susuz kalma riski
Bir buhar odasının nasıl kullanılacağına dair talimatlardan biri şudur: Çabucak rehidrate olmalısınız. Bu kurala uymazsanız, susuz kalma riski vardır. Eğer böbrek hastalığınız varsa, su kaybını önlemek için özellikle sauna kullanmadan önce doktorunuzdan onay almalısınız. Doğru şekilde kullanılırsa ve önlemler alınırsa sauna çok faydalı olabilir. Bu talimatları okumanın yanı sıra, sauna talimatlarını ve doktorların tavsiyelerini takip etmeniz de önemlidir. Son olarak, hamile annelerin saunaya girmemesi gerektiğini unutmayın. Saunaya girmeden önce daima vücudunuzun sağlık durumunu düşünün.