Diş ve diş etlerini sağlıklı tutmak için iyi ağız hijyeni gerekiyor. Günde iki kez fırçalama ve düzenli diş muayeneleri gitmek gibi alışkanlıkları kapsıyor.
Araştırmalar, bir kişinin ağzının sağlığı ile genel sağlığı arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir.Uzmanlar ağız sağlığı problemlerini küresel bir sağlık sorunu olarak görüyorlar .
Tedavi olmayan diş ve diş etleri ağrıya, öz güven problemlerine ve diş kaybına neden olabilir. Bu sorunlar yetersiz beslenme , konuşma problemleri ve bir insanın işinde, okulunda veya kişisel yaşamında birçok zorluğa yol açabilir .
İnsanlar, evde ve dişçi muayenehanesinde, uygun diş bakımı ile bu sorunları önleyebilir. Aşağıda diş ve diş etlerini sağlıklı tutabilen bazı en iyi uygulamalar verilmiştir.
İçindekiler
- 1.Düzenli ama sert fırçalamayın
- 2. Florür kullanın
- Diş ipi veya su almak sizin için daha iyi midir?
- 3. Günde bir kez diş ipi kullanın
- 4. Düzenli olarak bir dişçiye görün
- 5. sigara içmeyin
- 6. Gargara yapın
- 7. Şekerli yiyecekleri ve nişastaları sınırlayın
- 8. Şekerli içecekler yerine su içmek
- Çocuklar için ipuçları
1.Düzenli ama sert fırçalamayın
Sağlıklı diş ve diş etleri için düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya özen gösteriniz
Dişleri günde iki kez fırçalamak ve diş ipi kullanmak, dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor.
Çoğu kişi, dişlerini günde iki kez fırçalamanın, plakları ve bakterileri çıkarmak ve dişleri temiz tutmak için en önemli uygulamalardan biri olduğunun farkındadır. Ancak, fırçalama yalnızca insanlar doğru tekniği kullanıyorsa etkili olabilir.
Dişleri küçük dairesel hareketlerle fırçalamalı, her dişin önünü, sırtını ve üstünü fırçalamaya özen göstermelidir. Bu işlemi 2 ila 3 dakikaya kadar yapmalıdır. Diş fırçalamada ileri geri hareketleri yamaktan kaçınmalıyız.
Çok sert fırçalamak veya sert kıllı bir diş fırçası kullanmak diş minesine ve diş etlerine zarar verebilir. Bunun etkileri diş hassasiyetini, dişlerdeki koruyucu tabakanın kalıcı hasarını ve diş eti sorunlarına neden olur.
American Dental Association (ADA) yumuşak kıllara sahip bir diş fırçasını kullanmayı önerir.Ayrıca, her 3 ayda bir veya uçları yıpranmış, hangisi önce gelirse, insanların diş fırçalarını değiştirmeleri gerektiğini de belirtiyorlar
2. Florür kullanın
Florür, topraktaki florin denilen bir elementten gelir. Pek çok uzman, florürün boşlukları önlemeye yardımcı olduğuna inanmaktadır ve diş macunu ve gargarada yaygın bir bileşendir.
Bununla birlikte, bazı diş ürünleri florür içermez ve bazı insanlar onu kullanmaz.
Kanıtlar, bir kişi başka türlü dişleriyle ilgilense bile florür eksikliğinin diş çürümesine yol açabileceğini göstermektedir. Son zamanlarda yapılan bir inceleme, fırçalama ve diş ipi temizlemenin , kişinin florür kullanmaması durumunda boşluk almasını engellemediğini buldu .
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok topluluk, su kaynaklarına florür eklemiştir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve ADA dahil olmak üzere birkaç kuruluş bu uygulamayı önermektedir .
İnsanlar bölgelerinde bulunan suyun, yerel yönetimlerine başvurarak florür içerip içermediğini öğrenebilirler. Ters ozmoz su filtreleri florürü temizler ve kuyu suyu kullanan kişilerin bu miktarda florür seviyelerini kontrol etmeleri gerekecektir. Birçok şişelenmiş su markası florür içermez.
Diş ipi veya su almak sizin için daha iyi midir?
Pek çok insan su toplamasını tercih ediyor, peki hangisi daha iyi? Buradan daha fazla bilgi edinin.
3. Günde bir kez diş ipi kullanın
Diş ipi, diş fırçasının erişemediği dişlerin arasındaki plakları ve bakterileri temizleyebilir. Ayrıca , dişler arasında sıkışıp kalmış kalıntı ve yiyecekleri kaldırarak ağız kokusunun önlenmesine de yardımcı olabilir .
Diş ipi kullanımının faydalı olduğunu kanıtlayan uzun süreli çalışmaların bulunmamasına rağmen , ADA tavsiye etmeye devam ediyor . CDC ayrıca insanların diş ipi gerektiğini belirtmektedirler.
Diş sağlığı uzmanlarının çoğu , dişi yukarı ve aşağı hareketlerle sarmadan önce diş ipini diş etinin kenarına kadar hafifçe itmenizi önerir . Diş ipinin dişler arasında yukarı ve aşağı çekilmesini önlemek önemlidir; bu da ağrıya neden olabilir ve plakayı etkili bir şekilde çıkaramaz.
4. Düzenli olarak bir dişçiye görün
Sandalyede hasta gülümseyen ile diş hekimleri
Bir diş hekimi, ağız sağlığı sorunlarını şiddetli hale gelmeden önce teşhis edebilir ve tedavi edebilir.
Uzmanlar, kontrol muayenesi için insanların her 6 ayda bir diş hekimi görmesini tavsiye ediyor. Rutin diş muayenesi sırasında, hijyen uzmanı dişleri temizler ve plak ve sertleştirilmiş tartarı temizler.
Diş hekimi oyukların, diş eti hastalığının, ağız kanserinin ve diğer ağız sağlığı sorunlarının görsel belirtilerini kontrol edecektir . Bazen boşlukları kontrol etmek için dental röntgen kullanabilirler.
Yakın tarihli bir çalışmanın sonuçları, çocukların ve ergenlerin, boşlukları önlemeye yardımcı olmak için her 6 ayda bir diş hekimi görmeleri gerektiğini doğruladı . Ancak, her gün iyi diş hijyeni uygulayan ve ağız sağlığı problemleri riski düşük olan yetişkinler daha az sıklıkla gidebilir.
Yakın tarihli bir derlemenin yazarları , diş muayenelerinin ideal sıklığını doğrulamak için daha kaliteli çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu belirtmiştir.
İnsanlar diş hekimi ile ne sıklıkta muayeneye ihtiyaç duyduklarını konuşabilir. Cevap, bir kişinin sağlık geçmişine, yaşına ve genel diş sağlığına bağlı olarak değişebilir. Ancak, ağzında değişiklik fark eden bir dişçiyi ziyaret etmelidir.
5. sigara içmeyin
Sigara içmek vücudun bağışıklık sistemine zarar verir, bu da vücudun ağızdakiler de dahil olmak üzere dokuları iyileştirmesini zorlaştırır. CDC, sigarayı diş eti hastalığı için bir risk faktörü olarak adlandırırken , ADA sigara içen kişilerin dişhekimliği prosedüründen sonra yavaş iyileşme yaşayabileceği konusunda uyarıyor.
Sigara içmek aynı zamanda ağız görünümünü de etkiler, dişlerin ve dilin sararmasına neden olur ve nefese kötü bir koku verebilir.
6. Gargara yapın
Bazı çalışmalar, bazı gargaraların ağız sağlığına fayda sağlayabileceğini göstermektedir. Örneğin, bir gözden geçirme, antibakteriyel bir bileşen olan klorheksidin içeren gargaraların plak ve diş eti iltihabının kontrolüne yardımcı olduğunu buldu . Bir meta-analize göre, belirli esansiyel yağlara sahip olan gargaralar da etkilidir.
İnsanlar, bireysel ihtiyaçları için en iyi gargara olan dişçilerini sormak isteyebilirler. Gargara, fırçalama ve diş ipi yerine kullanamaz, ancak bu uygulamaları tamamlayabilir.
Ağız kokusu ve diş problemlerine yardımcı olabilecek ağız gargaraları çevrimiçi olarak mevcuttur .
7. Şekerli yiyecekleri ve nişastaları sınırlayın
Şeker tüketmek oyuklara neden olabilir. Çalışmalar , şekerin olumsuz diş sağlığı sonuçlarında oynadığı önemli rolü vurgulamaya devam etmektedir . Yaygın suçlular şeker ve tatlıları içerir, ancak işlenmiş gıdaların birçoğunda ilave şeker de bulunur.
Dünya Sağlık Örgütü, insanların şeker alımını günlük kalorilerinin yüzde 10’unun altına düşürmesini tavsiye ediyor . Sistematik bir derlemenin yazarları, bunun yüzde 5’e düşürülmesinin oyuk ve diğer diş problemleri riskini daha da azaltacağı sonucuna vardılar .
Uzmanlar ayrıca kraker, ekmek, cips ve makarna gibi nişastalı yiyeceklerin diş çürümesine neden olabileceğini belirtmişlerdir. ADA bu yiyeceklerin ağızda oyalandığını ve asit üreten bakterilerin beslendiği basit şekerlere parçalandığını açıklar . Bu asit diş çürümesine neden olabilir.
Nişastalı yiyecekler yerine ADA, bol miktarda lif bakımından zengin meyve ve sebzelerin yanı sıra şeker içermeyen süt ürünlerinin de tüketilmesini önerir.
8. Şekerli içecekler yerine su içmek
Şekerli tatlandırılmış içecekler , ABD’de içilenlerin tipik diyetinde bir numaralı ilave şeker kaynağıdır. Soda, meyve suyu veya diğer şekerli içecekler üzerinde kayma, daha yüksek bir kavite riskine yol açabilir .
ADA gün boyunca su veya şekersiz çay içme ve sadece yemek saatlerinde ve küçük hacimlerde şekerle tatlandırılmış içeceklerin içme önerilir.
Çocuklar için ipuçları
Baba çocuk diş fırçası için öğretim
İyi diş hijyeni öğretmek çocuğun dişlerinin ve diş etlerinin büyüdükçe sağlıklı kalmasını sağlamaya yardımcı olabilir.
Çocuğun bazen bebek dişi dediği çocuğun birincil dişleri, daimi dişleri kadar önemlidir. Bebek dişleri, çocuğun çiğnemesine ve konuşmasına yardımcı olur. Gelecekteki kalıcı dişler için yer tutuculardır.
Çocuğun çürümesi için bir bebek dişi kaybederse, bu ağızdaki boşluğu bozabilir ve yetişkin dişinin doğru gelişmesini zorlaştırabilir.
Bunu akılda tutarak, bebeklik döneminde çocuklar için iyi diş bakımı sunmak en iyisidir. Aşağıdaki uygulamalar çocuğun dişlerini ve diş etlerini sağlıklı tutmaya yardımcı olacaktır:
Bebeğinizin diş etlerini, dişleri her gün bile olsa, her gün ılık ve ıslak bir bezle silin. Bunu yapmak, şekerleri diş etlerinden uzaklaştırır ve bebeğin dişlerini temizleme hissine aşina olmasına yardımcı olabilir.
- Bebekler ve küçük çocuklar, şişelerle ya da küçük bardaklarla yatmamalıdır. Süt ve meyve suyu uzun süre dişlerde kalırsa diş çürümesine neden olabilecek şekerler içerir.
- Bir bebek 1 yaşına yaklaştığında, onları sippy bir kaba alıştırmaya başlayın. İlk doğum günlerine kadar şişeleri kullanmayı bırakmayı hedefleyin.
- Küçük çocukların öğün aralarında sippy bardaklarından su yudumlamasına izin verin, ancak yalnızca öğünler için meyve suyundan veya sütten tasarruf edin.
- Bir bebeğin dişleri olduğunda, yumuşak bir bebek diş fırçası ile günde iki kez fırçalayın. Pirinç taneciklerinden büyük olmayan küçük miktarda florürlü diş macunu kullanın. 3-6 yaş arası çocuklar bezelye büyüklüğünde diş macunu kullanabilirler.
- Ebeveynler veya bakıcılar, yardımlarını almadan dişlerini iyice temizleyene kadar çocuğun dişlerini fırçalamalıdır. Diş macununu tükürdüklerinden emin olmak için onları izleyin.
- Kullanılmadığı zaman diş macununu çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklayın.
- ADA, çocuklara , ilk dişlerinin görünme tarihinden itibaren 6 ay içinde veya hangisi önce gelirse, 1 yaşında bir dişçi görmelerini önerir .
- Ebeveynler ve bakıcılar, yemek kaplarını bir çocukla paylaşmamalı veya emzikleri ağızlarına koyarak temizlememelidir. Bu hareketlerin her ikisi de yetişkinin boşluğuna neden olan bakterileri çocuğa geçirebilir.