Rezene çayının faydaları ve rezene nedir, içi boş sapları ve sarı çiçekleri olan uzun bir bitkidir. Aslen Akdeniz’e özgü, tüm dünyada yetişen ve yüzyıllardır şifalı bir bitki olarak kullanılmıştır . Rezene tohumları kurutulabilir ve güçlü ve güçlü kokulu bir çay yapmak için kullanılabilir. Çay, rahatlatıcı bir koku ve biraz acı bir tat ile biraz meyan kökü gibi geliyor. Rezene çayı hemen hemen herhangi bir süpermarkette veya sağlık gıda mağazasında satın alınabilir.
Rezene’nin görme duyunuzu güçlendirdiği, hormonları düzenlediği, sindiriminizi iyileştirdiği ve hafızayı desteklediği uzun zamandır düşünülüyor.
Rezene çayının faydaları nelerdir
Enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir
Rezene çayının, birçok çalışmayı kataloglayan bir incelemeye göre , bir antimikrobiyal ve antiviral ajandır . Soğuk algınlığı hissederseniz, biraz rezene çayı içmek vücudunuzun bağışıklık sisteminize saldıran patojenlerle savaşmasına yardımcı olabilir.
Uyumana yardımcı olabilir
Sıcak bir
çay porsiyonu uzun bir günün ardından gevşemek için harika bir yoldur ve demlenmeye rezene koymak size ekstra bir sağlık artışı sağlar.
Rezene kaslarınızı gevşetebileceğinden – sindirim kaslarınız dahil – içtikten sonra yatmaya daha hazır hissedebilirsiniz. Eski ilaçlar, uykusuzluğu tedavi etmek için rezene kullanımı için çağrıda bulundu .
Anne sütü üretimine yardımcı olabilir
Rezene yüzyıllardır bir galaktagog olarak kullanılmıştır – emziren annelerde anne sütünün kalitesini ve miktarını artıran bir madde. Bazıları, rezene faydasının bu durumda kesin olarak kanıtlanmadığını iddia ediyor. Ancak anekdot kanıtlar ve hatta bazı tıbbi literatür , rezenenin bu avantajı sağlayabileceğini kabul eder .
Sindirimi destekleyebilir
Mide, şişkinlik veya ishal rahatsızlığınız varsa, biraz rezene çayıyla kendinizi tedavi etmek isteyebilirsiniz. Çayın ılık suyunun sindirim sisteminizi sakinleştirebilir ve rezenenin sindirim sorunlarına yardımcı olduğu bilinmektedir .
Vücudunuzdaki antioksidanların miktarını artırır
Rezene çayı , vücudunuzun, düzenli olarak maruz kaldığınız, çevrenizdeki zararlı şeylerle savaşması gereken antioksidanları içerir . Rezene çayını içtiğinizde, antioksidanlar kanınızdaki oksidatif hasara karşı savaşan moleküllere yapışacaktır. Bu, böbrek ve karaciğerinizdeki yükü azaltır, yeni hücre üretimine yardımcı olur ve hatta yaşlanma belirtilerini azaltır.
Nefesi tazeler
Rezene çayı, kötü nefesi rahatlatmanın orijinal yollarından biridir . Bu, nefes alıp vermenize neden olan patojenleri temizleyen antibakteriyel özellikleri nedeniyle olabilir. Durum ne olursa olsun, yatmadan önce veya uyandığınızda bir bardak rezene çayı içmek sabah nefesini kesmelidir.
Kabızlığı giderir
Rezene çayı sindirim kaslarınızı gevşetir , bu da normal bağırsak hareketleriyle uğraşıyorsanız tam ihtiyacınız olan şey olabilir. Biraz rezene çayı içmek, vücudunuzu temizlemeye ve toksinleri sisteminizden hareket ettirmeye yardımcı olacaktır.
Formlar ve dozlar
Eğer kendi tesisinizden veya bir sağlık mağazasından taze rezene tohumlarını alabilirseniz, kendi rezene çayınızı yapabilirsiniz. Tohumları düz veya kuru olarak iki veya üç gün boyunca güneşte pişirerek kurutabilir veya tohumları sık sık kontrol ederek 30 saniyelik artışlarla mikrodalgada tutarak işlemi hızlandırabilirsiniz. Ardından tohumları ezin ve bir çay topunda veya boş bir çay poşetinde kullanın, sıcak suda 5 ila 10 dakika bekletin.
Ayrıca diklemeye hazır olan rezene tohumu çayını da satın alabilirsiniz. Unutmayın çayı ne kadar uzun süre dikersen, demleme de o kadar güçlü olur. Rezene çayının ne kadar güvenli olduğu konusunda tavsiye edilen günlük bir limit bulunmamaktadır. Rezene çayı sindirimi etkilediğinden, bir seferde bir bardakla başlayın ve vücudunuzun onu içmeye nasıl tepki verdiğini görün.
Rezene çayının yan etkiler ve riskleri
Rezene bebek kolik yatıştırmak için kullanılması gerekip gerekmediği konusunda bazı tartışmalar var . Rezenede bulunan östragol, bebekler veya çok miktarda maruz kaldıklarında herhangi bir kişi için güvenli olmayabilir . Hamileyseniz rezene çayı içmekten kaçınmalısınız . Rezene tohumunun yağında aktive olan östrojen, zaten her türlü hormonda bir artış yaşayan hamile vücudunuzu şaşırtabilir.
Rezene havuç ailesinde olduğu için kereviz veya mugwort dahil, o ailedeki havuçlara veya diğer bitkilere alerjiniz varsa rezene içmekten kaçının. Kan inceltici kullanıyorsanız veya kanama bozukluğu varsa, rezene çayı içerken de dikkatli olmalısınız.
Kaynaklar:
-
Badgujar, SB, vd. (2014). Foeniculum vulgare Mill: Botanik, fitokimya, farmakoloji, çağdaş uygulama ve toksikoloji konularına genel bakış. DOI:doi.org/10.1155/2014/842674/
-
Gori, L, vd. (2012). Rezene tohumu kaynatmalarındaki ökseotol gerçekten insan sağlığı için tehlike olarak kabul edilebilir mi? Bir rezene güvenlik güncellemesi. DOI :.
-
doi.org/10.1155/2012/860542
-
Rahimi, R, vd. (2013). Foeniculum vulgare Mill’in tıbbi özellikleri. geleneksel İran tıbbında ve modern Fitoterapide. DOI:
-
doi.org/10.1007/s11655-013-1327-0
-
Kaur, GJ ve ark. (2009). Anethum graveolen, Foeniculum vulgare ve Trachyspermum ammi’nin antibakteriyel ve fitokimyasal taraması. DOI:
-
doi.org/10.1186/1472-6882-9-30
-
Manzoor, A ve ark. (2016). Foeniculum vulgare: Geleneksel kullanımı, fitokimyası, farmakolojisi ve güvenliği ile ilgili kapsamlı bir derleme.
-
doi.org/10.1016/j.arabjc.2012.04.011
-
Omidvar, S, vd. (2012). Rezenenin dismenorada ağrı şiddetine etkisi: Plasebo kontrollü bir çalışma. DOI:
-
doi.org/10.4103/0974-8520.105259
-
Agarwarl, R. (2008). Deneysel glokom modellerinde foenikulum vulgulanın okülo-hipotansif etkileri [Özet].
-
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18831355