Reflektör özellikle ehliyet ve direksiyon sınavına girecek adayların en sık duyduğu kelimelerden biridir.
Reflektör nedir ne amaçla kullanılır. Reflektör ne işe yarar? Reflektörün kullanımı hakkında bilgi vermeye çalışalım.
Trafik kurallarına en önemli unsur kazaya mahal verecek olayları ortadan kaldırmak. Herhangi bir kaza anında veya arıza durumunda yol üzerinde görünecek şekilde geçen şoförlerin sizi görmesini sağlamaktır i.
Işıklandırma yetersiz olduğu ve gece yolculuklarında yol kenarlarındaki beyaz ve kırmızı parıltılar biter reflektöre örnektir.
Her araçta reflektör bulundurmak zorunluluktur. Allah korusun herhangi bir acil durumda diğer kullanıcılar sizi daha hızlı fark edebilir.
Reflektör sadece trafikte tek kullanılmaz. Reflektör ün birçok kullanım alanı vardır. Reflektör’ün asıl amacı ışığı karşıya yansıtmak ve farkındalık yaratmaktır.
Yarışmacılar, itfaiyeciler ve fotoğrafçı grubu reflektör kullanır.
Işığın açısını değiştirerek daha güzel portreler yakalamak için fotoğrafçılıkta oval türde reflektörler kullanılır.
İçindekiler
Reflektör nedir
Reflektör, ışığı yansıtmaya yarayan bir araçtır.Flaş veya ışık kaynağının yaptığı gibi ışık oluşturmaz. Mevcut olan ışığı yönlendirir.
Gelen ışın kaynağından daha güçlü olamaz.Farklı tip ve renkleri vardır.Yansıtıcı yüzeyin rengi geri gönderilen ışığı değiştirebilir.
Geleneksel beyaz renkliler, ışığı basit şekilde yansıtır. Işığı yumuşaktır. Gümüş rengi ışığın renginde bir değişlik yapmaz. Fakat beyaz renk ile kıyaslandığında daha parlak görünebilir.
Ne işe yarar
Kullanım amaçlarına göre farklılık göstermektedir. Genel,güvenlik ve fotoğrafçılıkta sık kullanılır.
Güvenlik amaçlı
İftaiye,koşucu veya yürüyüşçüler, karanlıkta kolay fark edilmesi için bantlı özel giysiler giyerler. Plastik reflektörler gibi bu bantlar ışığı yansıtır. Araç farları veya sokak lambalarına maruz kaldığında fark edilirler. Yol çalışmalarında, güvenlik için kıyafetler haricinde gece çalışırken görüşleri iyileştirmek yol üzerinde koni ve reflektörler kullanırlar.
Reflektör ayakkabı nedir
Reflektör ayakkabı, üzerinde bulunan yansıtıcılar ile herhangi bir ışık gördüğünde çevrede fark edilmenizi sağlar.
Yollar özellikle yol kenarlarında gece araba farlarından gelen ışığı yansıtan yol reflektörleri yolun gidişatını ve kenarlarını belirtir.
Yol kenarlarında duran veya arızalanan araçların, diğer sürücülerin kendilerini fark etmesi için araçların öncelerine koyarlar.
Fotoğrafçılıkta
Fotoğrafçılık, kameranın çalışma mantığından daha fazlasını anlamaktır.Işığı, yayılma ve sıçrama şekillerine göre anlamak çok önemlidir. Bir kısım cisimler ışığı emer bir kısmı ise ışığı tekrar yansıtır.Fotoğrafçılıkta reflektör, fotoğrafçının ışığın yönünü başka bir yüzey sağlayarak değiştirmesine yarayan plastik araçtır.
Fotoğrafçılıkta kullanımı, ışığın az geldiği noktaları bu araç sayesinde aydınlatmak ve güzel kareler yakalamaktır.
Fotoğraf çekimlerinde ışık kalitesini yüksek tutmak için yapay ışığı yansıtabileceğimiz veya gün ışığını bir nesneye geri yansıtmak için açak alanda kullanabileceğimiz anlamına gelir. Işığı yönlendirebileceğimiz gibi gün ışığına güven zorunda kalmaktan daha fazla kontrol sağlar.
Aşağıda göreceğiniz görsel biri kullanarak ( sağdaki) kullanmayana göre (sağda) ne kadar aydınlıktır.
Kaç metre uzaya konur
- Virajlarda minimum :100 metre
- Düz yolda : 50 metre
- Şehir içinde minimum 30 metre;
- Şehir dışında 150 metre
mesafeye konması uygundur. Aracın hem önününe hem arkasına koyacağınız reflektörler diğer sürücülerin sizin fark etmesini sağlayabilirsiniz.
Üçgen Reflektör ne işe yarar?
Üçgen reflektörler iki ayaklı ve üçgen şekli olması nedeniyle bu ismi almıştır. Trafik halinde arkadan gelen araçların sizi fark etmesi için kullanılır. Virajlarda 100 m, düz yolda ise 50 m mesafeye konulmalıdır
Arabada zorunlu mudur
Motosikletler ve motorlu bisikletler dışında tüm motorlu araçlarda 2 adet bulundurması gerekiyor