Psikolog ve Psikiyatri arasındaki farklar nelerdir?

psikiyatrist-psikilog arasındaki fark nedir

Psikolog ve Psikiyatri ikisi aynı şey değil mi? Bu iki terim sıklıkla birbirinin yerine kullanılan terimlerdir. Her ikisi beyin, davranış, duygu ve düşüncelerin incelenmesi üzerine çalıştığını biliyoruz. Psikolog ve Psikiyatri arasındaki farklar nelerdir biliyor musunuz?

Bu terimlerin yanlış yorumlanması ve farklı alanlar üzerine kullanılmıştır. Her ikisi akıl sağlığı üzerinde çalışması benzerlik gösterir. Çalışma ortamı olarak aynı ama işlev tedavi yöntemlerinde farklılıklar vardır.

Psikolog , Psikiyatri nedir ve arasındaki farklar

Psikiyatri, zihinsel, duygusal veya davranış bozuklukların tespiti, yönetimi ve engellenmesi ile ilgilenen tıp dalıdır. Psikiyatristler, insanların duygu veya davranışlarını etkileyen biyolojik ve nörokimyasına bakan tıp doktorlarıdır.

Psikoloji, insanların birbiriyle nasıl düşündükleri, davranış ve etkileşimlerini inceleyen bir daldır. Bu konu üzerinde çalışan ve eğitimli kişilere psikolog denir.

Psikolog ve psikiyatri eğitim farkı

Psikolog ve psikiyatri eğitim farkı

Psikiyatristler, eğitim için tıp fakültesi bölümü seçerler.Eğitimi tamamladıktan sonra psikiyatrist olmak için bu alanda Yüksek Lisans eğitimi alması gerekiyor.

Psikologlar,psikolog ünvanına sahip olması için üniversitelerin psikoloji bölümünü tamamlamaları ve ayrıca uzmanlık eğitimi almaları gerekiyor. Klinik psikolojisi, adli psikoloji ve nöropsikoloji gibi alanlarda 2 ila 3 yıl eğitim alırlar.

Psikolog ve psikiyatri tedavi farkı

Psikolog ve psikiyatri tedavi farkı

Psikiyatristler ve psikologlar akıl sağlığı sorunları üzerine eğitim almışlar. Çözüm bulmada farklı yöntemler kullanırlar.

Psikiyatrist, akıl hastalıklarında uzmanlık eğitimi almış bir tıp doktoru. Şizofreni, depresyon, anksiyete ve birçok sağlık sorunu üzerinde teşhis koyar. Hastalıkları için tedavisi için davranış ve genetiksel bilgileri kullanır.

Ayrıca bkz :  Vpn ve Proxy arasındaki fark? VPN, Proxy nedir ? Ne işe yarar

Psikiyatristler, tedavilerinde psikoterapi ile ilaç yazabilirler.Dikkat eksikliği, hiperaktive bozukluğu, bipolar bozukluk gibi hastalıklar ilaç ile tedavi edilir.

Psikologlar ise davranış uzmanlarıdır. Psikolojik testler ve davranışların değerlendirmesi için yaşam sorunlarını inceler. Ruh sağlıkları ile başa çıkmada yardımcı olurlar.

Psikologlar ilaç yazamaz. Bunun yerine hastaların tedavisi için danışmanlık ve psikoterapi yöntemlerine başvururlar.

Psikolog ve psikiyatri çalışma alanları

Psikolog ve psikiyatri çalışma alanları

Psikiyatrisler farklı alanlarda çalışabilir. Hastane, bakım evleri, üniversite veya özel uygulama alanlarında.

Psikiyatrisler karşı psikologların alanları daha çeşitlidir. Bu onlara daha geniş kariyer alanları sağlar. Endüstriyel, örgütsel psikoloji, bilişsel psikoloji ve spor psikoloji gibi alanlarda hizmet verebilirler.

Psikoterapi nedir?

Psikoterapi kişiler, gruplar, evli çiftler ve ailelerle yapılır. Psikoterapistler, insanların stres, duygusal ve ilişki sorunlarını veya zor alışkanlıkların üstesinden gelmelerine yardımcı olur.

Psikoterapide birçok farklı yaklaşım vardır

  • Bilişsel terapiler
  • Psikanalitik tedaviler
  • Psikodinamik tedaviler
  • Aile psikoterapisi
  • Sanat ve oyun terapileri
  • Insancıl ve bütünleştirici psikoterapiler
  • Hipnoz-psikoterapi

Psikolog mu psikiyatriste mi gitmem gerekiyor

Psikolog ve psikiyatristler beraber çalışmaktadır. Hastanın durumuna diğer bölüme sevkini yapabilir. Konuşmak için ve psikolojik sorunlarınız varsa psikolog. Zihinsel ve davranışlar bulunuyorsa başta psikiyatriste gidebilirsiniz.

Kapak görsel : 1

Paylaş: