Obruk, ülkemizde özellikle İç Anadolu bölgesinde son zamanlarda Konya ve çevresinde sıkça rastlanabilen doğa olayı ile sık sık haberlerde görmekteyiz. Obruk oluşumunun ardından olayın yaşandığı arazide genellikle silindir benzeri derinlikler ve yapılar meydana gelmektedir. Bu yapılar çökme durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Obruklar neden oluşur
Obruklar, genellikle karstik arazilerin altındaki suların çekilmesi ve mağaraların çökmesi sonucu meydana gelmektedir. Oluşan obrukların derinlikleri birkaç metreden başlayarak birkaç yüz metreye kadar inebilir. Bazılarının biçimi silindire benzer ve dibi görünür, bazılarında ise görünmeyen dip kısım bir mağaraya açılır ve çok derinlere kadar iner. Obrukların bazılarının dibinde su, bazılarında ise karbondioksit ve kükürtlü gazlar vardır.
Yeraltı suyu seviyesindeki antropojenik etkiye bağlı hızlı düşüm, kendi içinde karstlaşmaya bağlı dinamik bir süreç yaşayan ve doğal afet olarak tanımlanabilecek obruk gelişimini de dolaylı olarak etkilemektedir.
Geçmişte düşük nüfus yoğunluğu, sınırlı tarım ve sanayi alanları gibi nedenlerden dolayı bir tehdit olarak algılanmayan obruklar, günümüzde bu faktörlerin daha geniş alanlara yayılmasına bağlı olarak, insan yaşamı açısından tehlike yaratabilecek konuma gelmiştir.