Nomofobi hastalığı nedir?Sonunda fobi eki bulunan her kelime bir korkuyu ele veriyor. Kinofobi (köpek korkusu ) , Niktofobi ( gece ve karanlık korkusu) gibi birçok korkunun sonu bu ek ile bitiyor.
Peki geleceğimizin gençlerini saran korku Nomofobi ( No mobile fobi) nedir ? İsminden anlaşılacağı üzere içinde mobil ( telefon veya cihaz ) kelimesi olduğu için günlük olarak yanımızdan ayıramadığımız telefonlar geliyor.
Nomofobi, mobil cihazın veya cep telefonundan ayrı kalma korkusudur. Bu özellikle lise ve üniversite öğrencilerinin sık yaşadığı bir durumdur. Öğrencilerin genel çoğunluğu cep telefonları hemen yanı başında tutarlar.
İngiltere’de yapılan bir araştırma sonucunda cep telefonu kullanıcılarının %53 cep telefonlarını kaybettiklerinde, batarya , paketleri bittiğinde ya da kapsama alanı dışına çıktıklarında büyük bir kaygıya kapılıyorlar.
Çalışma erkeklerin % 58 ve kadınların %47 böyle bir fobiyle karşı karşıya kaldıklarını ve %9 telefonlarının kapalıyken strese girdiğini ortaya koyuyor.Ana korkularının nedenleri arasında arkadaşları ve aileleriyle iletişimin sağlanmaması oluyor.
İçindekiler
Nomofobi hastalığı kimleri kapsıyor
- Günümüzde üç kişiden ikisi cep telefonlarıyla uyur ( Özellikle öğrenciler )
- İnsanların %34 bir dilimi eşleriyle samimiyet yerine cep telefonlarına cevap vermeyi tercih ediyor.
- Her beş kişiden biri ayakkabısız dolaşmayı tercih ediyor ama telefonsuz asla.
- %50’den fazla kişi telefonlarını kapatmaz. ( Bu iyi bir şey görünse de bağımlılık göstergesi)
- Yetişkin insanların yarısından fazlası Nomofobi‘den muzdarip
Nomofobi hayatımızdaki yeri
İnsanın hayatını sürdürmesi gereken en önemli ihtiyaçlar, beslenme, barınma ve güvenliktir. Bu faktörler insanın vazgeçilmez gördüğü şeylerdir. Bunun haricinde başka cihaz veya kişilerin sizin kontrolünüzü almasına izin vermeyiniz. Hayatta en güzel şey, her ne olursa olsun bir işin kontrolü sizde olmasıdır. Tabletler, bilgisayarlar, cep telefonları hayatımızı kolaylaştırıyor. Bu güzel bir gelişme. Bu tür teknolojilerden faydalanırken kendimizi strese ve sıkıntıya sokmamayı öğrenmeliyiz. Bize şuan basit gelebilir. Gelecekte sağlık ve ruhsal yönden büyük yaralar açabilir.
Gençler ve yetişkinler Nomofobi’den nasıl kurtulabilir
- Günlük olarak cep telefonlarımızı kapattığımızdan ve yüz yüze konuşmalar emin olalım
- Telefonla veya mobil cihazınızda ile geçirdiğiniz zamanı kontrol altına alın.
- Haftada bir gün teknolojik cihazlardan ( bilgisayar, telefon veya tablet) olmadan geçirmeye çalışınız.
- Gece uyurken telefonu en az 15 metre uzağa koyunuz. Bu hem vücut direncinizi hemde kaliteli bir uyku için çok önemlidir.
- Yakın arkadaşlarınız ile teknolojiyi kullanarak değil doğal etkileşimlerde bulunun.
- Duygularınızı bir tweet , story veya durum güncellemesinden dile getirmeyiniz. En yakın arkadaşlarınız veya aileniz ile konuşunuz.