Meteoroloji, hava koşullarını, ölçümlerini, rüzgar, yağmur, sıcaklık ve değişen hava değişimlerini inceleyen atmosfer bilimidir.İsmini Yunanca meteoron gök taşı kelimesinden alır.
Eski Yunanlılar, rüzgarları, bulutları ve yağmuru gözlemlediler. Bunların birbiri ile ilişkini anlamaya çalıştılar. Hava, eskiden basit toplumlar için önemliydi. Çünkü çiftiler ekinlerin beslenmesi ve denizcilerin okyanuslara çıkması hava durumuna bağlıydı.
Şimdi eski zamanlara oranla daha ciddi bir öneme sahip. Toplumlar büyüyor, hava durumlarının ani değişikliği can ve mal kaybına neden olabiliyor. Bu tür zararların olmaması konusunda uzmanlar meteoroloji verilerine bağlı olarak hareket ediyorlar.
Özellikle büyük şehirlerde kar yağışı, yağmur ve rüzgarın hızı büyük önem arz ediyor. Ulaşımın, ticaretin ve insanların can güvenliği tehlikeye giriyor. İstanbul gibi büyük şehirde, kar yağışı öncesi önlemler alınıyor.
Rüzgarların sert etmes,
Türk Dil Kurumu (TDK) anlamı, hava koşullarında meydana gelen değişmeleri, iklim türlerini araştırıp hava durumu tahminlerinde bulunan bilim dalı, hava bilgisi anlamını bulunuyor.
Meteoroloji ne işe yarar
Meteoroloji ne iş yapar, atmosferik veriler üzerinde çalışır. Araştırmalar yapar
- Dünya genelinde, geçmiş ve halihazır dataları toplayarak sıcaklık trendlerine (değişim) göre GLOBAL ISINMA konusunda görüş belirleme konusunda çalışırlar. İklimdeki geçmiş değişimleri araştırırken mümkün olduğunca, atmosferik işlemlerle bugünkü görünümü yakalamak için en yüksek ve en hızlı bilgisayarları kullanırlar. Su buharı, bulutlar ve kardaki değişimleri ve geri dönüşleri inceleyerek, sera etkisi ve global ısınma trendindeki değişiklikleri ortaya çıkarmaya çalışırlar. Atmosfer-okyanus ilişkileri, buzullar yeryüzündeki bitkiler ve hayvanlarla da ilgili çalışma yaparlar. Bu çalışmalar global değişim araştırmaları ve yer sistemleri bilimi adı altında yapılmaktadır.
- Birçok araştırma grubu, radarlarla mikrobörst alanında, uçak parçaları ve diğer aletlerin araştırmalarında çalışırlar. Uçuş emniyetini sağlamak için, hava alanlarına otomatik rüzgar-sheari dedektörleri ve ikaz sistemleri yerleştirmişlerdir.
- Meteorolojistler, kirleticilerin kimyasal değişimi, taşınımı, kaynakları ve modelleme konusunda atmosfer kimyacıları ile işbirliği yaparlar.
- Birçok bilim adamı küresel ısınmanın başlangıcının 1988 yılında görülen kuraklık olarak düşünmektedir. Kuraklık, tarımsal üretimi doğrudan etkilemektedir. Hava modellerindeki kısa dönemli değişiklikler, Dünya gıda üretimini etkileyen sel ve kuraklıklara neden olmaktadır.
- Araştırmacılar harekeyn ve onların anlaşılması ve doğru tahmin edilmesi konusunda da çalışırlar
- Meteorlojistler 1980’li yıllardan itibaren yeni radar sistemlerini kullanarak kuvvetli fırtına ve tornado olayını da büyük bir doğrulukla tahmin etmeye çalışırlar. Bu sistemlerden gelen yüksek çözünürlüklü datalar, tehlikeli hava sistemleri hakkında iyi tahmin (Meteorolojik Uyarı) yapmayı sağlar.
Meteorolojist kimdir
Meteorlojist kelimesini duyduğumuzda, genellikle aklımıza her akşam televizyonlarda yarınki hava durumu ile en yüksek ve en düşük sıcaklıkları söyleyen kişi aklımıza gelir. Birçok radyo ve televizyondaki hava durumu sunucuları profesyonel meteorolojistlerdir, bazıları ise Milli Meteorloji Merkezinden aldığı özel bilgileri aktaran sunuculardır
Hava tahmini

Ülkemizde hava tahminlerini Meteoroloji Genel Müdürlüğü sitesinden öğrenebilirsiniz
Meteoroloji havanın gerçek bilgisini veremez. Tahminler üzerinden hareket eder. Atmosferik olayların gerçek anlamda bilinmesi zordur. Doğanın farklı olaylar yaşatabilir
Kaynak : 1