Ketojenik diyet veya ketonejik beslenme nedir? Etkili kilo verme yöntemlerinden birisi olan ketojenik diyet ve beslenme düşük karbonhidrat tüketimi ile birlikte protein tüketimini artırmak üzerine tasarlanmış bir beslenme modelidir.
Ketojenik diyet ve beslenmede; son derece az miktarda karbonhidrat içeriği yüksek düzeyde protein içeriği ve orta düzeyde yağ içeriği bulunmaktadır. Ketojenik diyet kimi hastalıkların belirtilerinin yok olmasını sağlamakta ve kilo kaybına neden olmaktadır.
Ketojenik diyet ve beslenme programı sanılanın aksine uzun süreler devam ettirilemez. Ketojenik beslenme hakkında yapılan araştırmalar neticesinde; bu beslenme modelinin vücut üzerinde bazı zararlarının olduğu tespit edilmiş ve uzun süre devam ettirilmesi mümkün değildir.
İçindekiler
Ketojenik diyette neler yenir

Ketojenik diyet menüsünde balık, biftek, kuzu, tavuk, hindi, yumurta gibi etler; ıspanak, lahana roka, marul gibi sebzeler; beyaz peynir, kaşar, krema, tereyağı gibi yağlı süt ürünleri; ceviz, fındık, ay çekirdeği, kaju gibi yemişler ve zeytinyağı gibi yağlar bulunabilir.
Ketojenik diyet ve beslenmede kesinlikle tahıl ürünleri olan buğday, pirinç, yulaf türevleri ve mısır bulunmaz. Şeker içeriği yüksek olan bal, pekmez ve elma, muz, portakal, kavun, karpuz gibi meyvelerde bu diyette yer almaz. Ayrıca tüm baklagiller ve patates de ketojenik beslenme de bulunmamaktadır.
Ketojenik diyet ve beslenmenin etkileri nelerdir?

Ketojenik diyet ve beslenmede az miktarda karbonhidrat tüketimi hedeflenmektedir. Karbonhidrat insan vücudunda en kolay şekilde enerjiye dönüştürülmektedir. Glikoz haline getirilen karbonhidrat birincil enerji kaynağı olduğu için vücutta yağ yakımı gerçekleşmemektedir.
Ketojenij diyet ve beslenme ile birlikte karbonhidrat alımı azalacağından vücutta yağ yakımı gerçekleşebilir duruma gelmektedir.
Ketojenik diyet ve beslenme ile vücudunuzdaki yağ enerjiye çevrilerek yağ yakımı hızlanır ve insülin (yağ depolamayı sağlayan hormon) seviyesi düşer. Bu durumda vücudunuz yoğun miktarda yağ yakımı gerçekleştirebilir.
Ketojenik beslenme ve diyet ile birlikte sivilce ve cilt problemlerinizin azaldığını ve kısa bir süre içerisinde dengeli bir kilo kaybı yaşadığınızı görebilirsiniz. Kan şekerinizinizin dengelendiğini zihinsel açıdan daha rahat odaklanabildiğinizi fark edebilirsiniz.
Ketojenik diyet zararları nedir
Dengeli beslenmek ve sağlıklı olmak adına gerçekleştirilen çeşitli diyetlerin birbirlerinden farklı sonuçları ve riskleri bulunmaktadır. Ketojenik diyet ve beslenme modelinin sağlık açıdan bazı risklere sahip olduğunu bilmeniz gerekmektedir.
Ketojenik beslenmede özellikle lifli besinler oldukça az miktarda tüketilmektedir. Bu durum diyet yapmakta olan kişide kabızlık gibi birçok bağırsak problemine neden olabilir.
Ketojenik beslenmede yüksek oranda yağ tüketimi dikkat çekmektedir. Çok yağlı beslenmek kısa sürede kolesterolü artırabilir ve kalp damar hastalıkları açısından risk oluşturabilir.
İnsan beyninin en temel ihtiyacı glikozdur. Ketojenik beslenme ve diyet programında son derece az miktarda olan karbonhidrat tüketimi nedeniyle kişinin glikoz ihtiyacı karşılanmadığı için bilişsel fonksiyonlarda yavaşlama görülebilir.
Bilin insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda; ketojenik diyetleri tercih eden kişilerin kalp ritim bozukluğu sorunu yaşama ihtimallerinin normal beslenen kişilere göre daha fazla olduğu görülmüştür.