Kapari bitkisi nedir? Faydaları nelerdir

Kapari nedir

Kapari bitkisi ,ülkemizin Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen tomurcuklarından ve besinlerinden faydalanılan bir bitki türüdür. Capparaceae ailesinden bir bitkidir.Yöresel isimlendirme farklılık gösterebilir, devedikeni ve geberotu diye bilinemektedir. Kapari fiziksel olarak çalımsı ve dikenli bir bitki türüdür. Potasyum, fosfor ve kalsiyum yönünden zengin olan kapari, killi toprakları seviyor ve güneş ışığından hoşlanıyor. Kendiliğinden yetişmekte olan devedikeni yani diğer adıyla kapari, tohum halinde yetişiyor ve Ağustos-Eylül aylarında küçük tomurcuklar halinde meyvelerden elde ediliyor.

Kapari bitkisini önemli yapan nedir. “Kapari nedir, faydaları nelerdir?”

Kapari bitkisi nedir? Faydaları nelerdir 1
Kapari Meyvesi

Kapari bitkisi faydaları

Bu şifalı bitki, kan hastalıklarında (Lösemi, anemi, kansızlık, trombosit düşüklüğü) ve MS tedavisinde kullanılıyor. Aynı zamanda böbrek taşı veya kumu tedavisinde, gut hastalığında (her kapari ürünü değil tabi), mide bağırsak sorunlarında da kaparinin mucizesinden yararlanılıyor.
 
Peki, bu adını bile belki yeni duymuş olduğunuz kapari nasıl kullanılıyor? Aslına bakarsanız, yukarıda saydığımız hastalıklar için kaparinin ayrı ayrı kullanımları mevcut. Böbrek taşında ya da kumunda kaparinin karpuzu ve çayı tavsiye edilirken, kan hastalıklarında kapari reçeli ve marmelatı öncelikli olabiliyor.

Kaparinin faydaları nelerdir?

Aristo zamanında bazı rahatsızlıklarda ilaç olarak kullanıldığı, Hippokrat tarafından birçok hastalığa karşı önerildiği bilinen kaparinin sağlığa birçok faydası bulunuyor:

  • Kapari, en çok flavonoid içeren gıdalardan biridir. İçeriğindeki flavonoidler sayesinde antioksidan ve antienflamatuar etkisi belirgindir.
  • A ve E vitamini bakımından zengindir.
  • 100 gram çiçek tomurcuğunda 67 mg fosfor, 9 mg demir, 24 mg protein, 12 mg selüloz ve 2 mg lipid bulunur.
  • Lif oranı yüksektir.
  • Kalsiyum ve magnezyum bakımından zengindir.
  • Trombosit sayısını arttırdığı için kanser hastaları için şifalıdır.
  • Karaciğer yağlanmasını azaltıcı etkisi vardır.
Paylaş:
Ayrıca bkz :  Ülke telefon kodları ve Türkiye telefon kodları