Kültürümüzün önemli bir parçası olan Türk kahvesi hem tadı hem de uzun yıllardan süre gelen fal geleneğini yaşatması sebebiyle vazgeçilmez içeceklerdendir. Küçük porselen fincanlarda tüketilen Türk kahvesi, tüketildikten sonra fincanda belirli şekiller oluşturmaktadır. Fal geleneği de bu şekillerin yorumlanması ve simgelenmesi ile başlanmıştır. Kahve falı, genellikle kadınların sohbet esnasında uyguladıkları eğlenceli bir ritüeldir.
Kahve falında uzun yıllar geçmesine rağmen günümüzde hala uygulanmakta ve hatta teknolojik aletlere aktarılmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile insanlar kahve fincanlarının fotoğraflarını belirli uygulamalara veya arkadaşlarına göndererek kahve falı keyfini sürdürürler. Tüm bu nedenlerden ve kahve falına olan ilgiden dolayı bizler de kahve falı nasıl bakılır sorusunu yanıtlamaya ve falda çıkan simgelerin anlamları hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya toplamaya çalıştık.
İçindekiler
Kahve falı nasıl bakılır
Kahve falına bakmak için belirli adımları dikkat ve özenle uygulamak gerekir. Fal bakma tüyoları olarak öncelikle, kahvenin pişirilme şeklini gösterebiliriz. Kahvenin telvesi az veya çok konarsa hem kahvenin tadı bozulur hem de iyi fal çıkmaz. Ardından kahvenin içtikten sonra kapatılması gelir. Kahve fincanı kapatılırken kendinize doğru çevirerek altlığı baş parmağınızla desteklemelisiniz. Diğer parmaklarınız ise fincanın etrafında kalmalıdır. Bu sırada dilek tutmayı da unutmamak gerek. Fincanı başınızın etrafında çevirdikten sonra soğumaya bırakmanız yeterli olacaktır.
Kahve fincanı sıcak ise kahve daha hızlı akar. Bu nedenle fincan ne kadar hızlı soğursa fal bir o kadar iyi olur. Bu nedenle fincanın üzerine yüzük veya bozuk para gibi metal cisim koyabilirsiniz. Fincan ortalama 5 – 10 dakika sonra soğur. Kahvenin falında en iyi şekilde bakmak için fincanın ışık aldığı bir yerde durmak gerekir. Bu sayede ışık kahve fincanına arkadan veya dik geldiği için yansımalar ve gölgeler sizi yanıltmaz. Bir diğer önemli husus ise fincan sapını başlangıç noktası olarak düşünmek ve saat yönünde çevirerek yorumlamaktır. Böylece fincan sapının sağı hayra, solu ise kötüye yorumlanır.
Kahve fincanı açıldığında ilk olarak fincanın dibine bakılmalıdır. Fincan dibi, kişinin kalbi demektir. Telve eğer dipte kalmışsa bunu yüreğin kabarmış olarak yorumlarlar. Ancak eğer telve yoksa yüreğin ferahlamış tabiri kullanılır. Ancak telve ne dipte ne de akmış vaziyette değilse bu kişinin yakın zamanda ferahlayacağı anlamına gelir. Son olarak fincan dibinde bulunan şekiller olayların uzun bir zaman sonra gerçekleşeceğine, ağız kısmında olanlar ise yakın bir zamanda gerçekleşeceğine işaret eder.
Falda Çıkan Sembollerin Anlamları
Fala bakılırken simgelerin anlamları üzerinden yorum yapılır. Bu semboller genellikle hayvan, sayı veya insan gölgeleridir. Gelin, falda çıkan şekillerin anlamları dendiğinde sık sık çıkan sembolleri yakından inceleyelim;
Fincan falında at
At, murattır deyimi, kahve falı için geçerlidir. Rüya tabirlerinde de genellikle at görmek sevdiğin kişiye kavuşmak veya dileklerinin gerçekleşmesi anlamına gelir. Kahve falında ata eşlik eden semboller de atla birlikte yorumlanmaktadır.
Kahve falında Kuş
Fal bakarken bir diğer sıklıkla görülen semboldür. Kuşun anlamı, elçidir. Elçi ise haber getiren demektir. Kuş fincanın sağ tarafında görülmüş ise yakında iyi, sol tarafında görülmüş ise kötü bir haber alacağınız anlamına gelir. Ancak genelde olumlu anlamda kullanılmaktadır.
Falda Balık
Balık para demektir. Balığın büyüklüğüne göre paranın miktarı değişir. Buna ek olarak mal sahibi olmak da balık simgesiyle yorumlanır. Falda balık görünen kişi mal ve mülk ile mükâfatlandırılacak demektir.
Kahve falında Deve
Deve, çok eski zamanlarda ticari amaçlarla kullanılan bir hayvandır. Deve yükü terimi de buradan gelmektedir. Bu nedenle falda deve görmek yakın zamanda deve yükü kadar servet edinmek anlamına gelir. Buna ek olarak deve sabır demektir. Ağır gelir ancak dilekler bir şekilde gerçekleşir.
Kahve falında Göz
Göz hem bizim kültürümüzde hem başka birçok kültürde nazar olarak simgelenir. Bu nedenle fala bakanlar fincanda göz simgesi varsa ‘sende nazar var’ derler. Ancak gözünde yaş olan simgedeki göz yaşı fincan kaldırıldığında akarsa mutluluk olarak tabir edilebilir.
Kahve falında Yol
Neredeyse her falda çıkar. Kahve fincanı yorumlarken yolların sayısı ve hangi yöne gittiği çok önemlidir. Eğer yollar kahve fincanın ortasında kesişiyorsa bu, uğursuzluk anlamına gelir. Ancak bir noktadan ayrılan yollar ise farklı alternatifler demektir.
Kahve falında Yılan
Uğursuzluk anlamına gelir. Kahve falında yılan çıkarsa bu, yakın zamanda bir musibet yaşanacak demektir. Eğer yılan dilini dışarı çıkarmışsa tehlike çok yakındır. Faldaki diğer simgelerle birlikte yorumlanır ancak genel olarak koynunda yılan beslemek olarak da tabir edilir.
Kahve falında Horoz
Kahve falında horoz, iyi veya kötü bir haberin habercisi demektir. Eğer fincanın ağız kısmında horoz simgesi varsa yakın zamanda önemli bir haber alınacağı anlamına gelir. Aksine diplere doğru ise bu haber daha geç bir zamanda gelecektir.