Dünyanın farklı ülkelerinde bir gelenek şeklinde uygulanan kadın sünneti, ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Oldukça ağrılı bir prosedür olmasının yanı sıra beraberinde birçok hastalıkları getirir.
Genellikle ekonomik açıdan iyi durumda olmayan toplumlar tarafından uygulandığı için çoğu kadın sünnetleri steril ortamda yapılmaz ve bu durum sünnetin ölümle sonuçlanmasına bile neden olabilir.
Peki kadınlar üzerinde yapılan bu sünnet tam olarak nedir ve sünnetin yapılış şekli nasıldır? Gelin, yakından inceleyelim.
Kadın sünneti nedir?
Kadınlarda genital organın dış kısmının tamamen veya kısmen kesilmesine denir. Çoğu zaman 1 – 15 yaş arası kız çocuklarına uygulanır. Ancak zaman zaman yetişkin kadınlar da bu tür işlemlere tabii tutulur.
Bir gelenek olarak uygulanan kadın sünnetinin tarihi Hristiyanlık ve İslamiyet öncesine kadar gitmektedir.
Nedenleri belirli faktörlere göre değişir. Genellikle dini inanç, hijyen hakkında bilinen yanlışlar, erkeklerde cinsel zevki artırma isteği, bakireliğin zarar görmemesi, toplum tarafından onaylanma isteği gibi nedenler kadın sünnetinin altında yatan faktörlerdir. Ancak işin gerçeği, prosedürün hiçbir hijyenik faydası bulunmamaktadır. Çoğu zaman kadınların isteği dışında uygulanır. Dolayısıyla sağlık çalışanları bunu bir şiddet ve insan hakları ihlali olarak kabul eder. Çocuklara uygulanması ise çocuk istismarıdır.
Hangi ülkelerde yapılır?
Genellikle Afrika ülkelerinde ve bazı Orta Doğu, Asya ülkelerinde uygulanır. Günümüzde yaşayan 200 milyondan fazla kadının sünnete maruz kaldığı bilinmektedir. Aynı zamanda Batı Avrupa, Kuzey Amerika, Yeni Zelanda, Avusturalya gibi gelişmiş ülkelerde görülmektedir. Bunun nedeni, göçmek nüfusun bu geleneği hala sürdürmesidir.
Farklı türleri bulunan sünnetin oldukça tehlikeli bir cerrahi müdahaledir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenmemektedir.
UNICEF tarafından yayımlanan raporda Orta Doğu ve Afrika dahil olmakla 29 ülkenin 24’ünde bu sünneti ortadan kaldırmak için çeşitli düzenlemeler yer almaktadır. Ancak buna rağmen hala bu prosedür uygulanmaktadır.
Uzmanlara göre sünneti itirazını bildirebilecek veya kendisine yapılanın farkında olabilecek yaşta insanlara uygulanmadığı için sünneti tespit etmek veya takip etmek neredeyse imkansızdır.
Türkiye’de kadın sünneti var mı?
Dünyada Afrika ülkeleri başta olmak üzere birçok Asya ve Avrupa ülkelerinde görülmektedir. Hatta Avusturalya ve Yeni Zelanda da bile kadın sünneti vakaları zaman zaman yaşanır. Ancak Türkiye’de kayıtlara geçmiş bir bu tür vakalara rastlanmamıştır.
Bunun nedeni hem İslamiyet’te kadın sünnetinin yer almaması hem de ülkemizde yüzyıllardan süregelen böyle bir geleneğin bulunmamasıdır. Bu nedenle Türkiye’de kadın sünneti rastlanmaz.
Suriye bölgesinde kadın sünnetinin varlığı kanıtlanmış bir gerçektir. Özellikle Irak’ta bazı bölgelerde yine geleneksel sebeplere bağlı olarak sünnet uygulanmaktadır.
Bu bağlamda Türkiye’de de bu bölgelerden göç etmiş nüfusun geleneklerini ülkemizde devam ettirmelerine ihtimal verilebilir. Ancak bunu tespit etmek ve kayda almak neredeyse imkansızdır.