Hamilelik öncesi planlama sizi – ve gelecekteki bebeğinizi – mümkün olduğu kadar sağlıklı tutar. Hamile kalmayı düşünüyorsanız, hamilelik öncesi destek için bir doktora gidin.
İçindekiler
Hamilelik Öncesi Yapılması Gerekenler
Hamile kalmadan önce ne yapmam gerekiyor?
Hamileliğinize hazırlanmak ve yapabileceğiniz – ve gelecekteki bebeğinizin – mümkün olduğunca sağlıklı olmasını sağlamak için yapabileceğiniz birçok şey var.
Hamilelik öncesi destek (önyargı desteği olarak da bilinir), hamileliğinizi etkileyebilecek sorunları bulmanıza yardımcı olur, böylece siz ve doktorunuz olası sorunları önlemek için adımlar atabilirsiniz. Hemşireniz veya doktorunuz sizinle fiziksel ve zihinsel sağlığınız hakkında konuşacak ve sağlıklı bir hamileliğiniz olduğundan emin olmak için ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü muayeneyi veya taramayı size verecektir. Ayrıca hamile kalmak konusunda size ipuçları verebilirler.
Doktorunuz sizinle:
- Doğum tarihi ve ailenin Doğum tarihi
- Güncel sağlık sorunları
- diyet, vitaminler ve yaşam tarzı
- Aldığınız herhangi bir ilacın / takviyenin güvenliği
- hamilelik öyküsü
- evde güvenlik ve iş
- akıl sağlığı endişeleri
Doktorunuz muhtemelen bir muayene için diş hekiminize gitmenizi de önerecektir. Eğer diş eti hastalığınız varsa, hamilelikten önce tedavi almak sizin ve gelecekteki bebeğinizdeki sağlık sorunlarını önleyebilir.
Hamilelik öncesi ziyaretler soru sormak için harika bir zamandır, bu yüzden merak ettiğiniz her şeyi sormaya hazırlanın.
Yüksek riskli bir hamilelik için endişelenmeme gerek var mı?
Muhtemelen hayır – yüksek riskli gebelikler oldukça nadirdir.
Hamileliğiniz sırasında kontrol edemeyeceğiniz birçok şey vardır ve bazen rastgele veya bilinmeyen nedenlerden dolayı bazı şeyler ters gidebilir. Bununla birlikte, problemleri önlemek ve sizin ve hamileliğinizin olabildiğince sağlıklı kalmasını sağlamak için yapabileceğiniz birçok şey var.
Hamile kalmadan önce hemşirenizden, doktorunuzdan veya yerel Planlı Ebeveynlik sağlık merkezinizden hamilelik öncesi destek almak ve hamileliğiniz boyunca düzenli doğum öncesi destek ziyaretleri yaptırmak, yüksek riskli hamilelik olasılığınızı azaltmanıza yardımcı olacak harika yollardır.
Bazı şartlar gebeliği zorlaştırabilir. Aşağıdaki durumlarda, hamilelik öncesi bakım almak özellikle önemlidir:
- yüksek tansiyon veya kalp veya böbrek hastalığı var
- diyabet, lupus veya HIV / AIDS gibi başka kronik rahatsızlıklar varsa
- düşük, ölü doğum veya erken doğum öyküsü var
- doğum kusurları veya genetik bozukluğu olan bir çocuğa sahip olma riski altında olduğunuzu bilin
- cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon geçirme
- kilolu veya kilolu
35 yaşından büyükler
Eşimin hamileliğimi planlamadaki rolü nedir?
İsterseniz eşiniz büyük bir rol oynayabilir. Teşvik ve duygusal destek, özellikle hamileliğe hazırlanırken yaşam biçiminizde değişiklikler yapıyorsanız, gerçekten yararlı ve önemli olabilir.
Eşiniz veya sperm bağışınızın sağlığı, hamile kalmak konusunda da önemlidir. Diyet ve yaşam tarzı sperm sayısını ve sperm kalitesini düşürebilir. Bu hamile kalmayı zorlaştırabilir.
Sperm sayısını azaltabilen bazı şeyler şunlardır:
- alkol içmek
- sigara içmek veya diğer tütün türlerini kullanmak
- steroid kullanmak
- yasadışı uyuşturucu kullanmak
- reçeteli ilaçların ve reçetesiz ilaçların kullanılması
- çok sıcak ortamlarda (örneğin sıcak su havuzları, saunalar, buhar odaları) son ve sık zamanlar
- sağlıksız bir diyet yapmak
Eşinize, sağlıklarına ve gelecekteki hamileliklerine yardımcı olabilecek yaşam tarzı seçimleri yapma konusunda konuşun.
Hamile kaldıktan sonra yeni bir doktora ihtiyacım var mı?
Zaten bir jinekolog, ebe veya aile doktorunuz varsa, onları hamileliğiniz boyunca görmeye devam edebilirsiniz. Farklı bir hemşire veya doktora geçmek istiyorsanız, arkadaşlar, aile üyeleri ve diğer hemşire veya doktorların önerileri olabilir. Yerel Planlı Ebeveynlik sağlık merkezinizden doğum öncesi bakım alabilir veya bölgenizde bir doktor bulmanıza yardımcı olabilirsiniz .
Doktorunuzdan veya ebenizden hoşlanmanız ve ne tür bir hamilelik ve doğum yapmak istediğiniz hakkında onlarla dürüstçe konuşmaktan rahat olmanız çok önemlidir. Hamileliğinize, doğum gününüze ve doğumunuza yardımcı olacak herhangi bir sağlık kuruluşu ile görüşmek isteyebilirsiniz. Ve kendinizi rahat hissetmiyorsanız, yeni birine geçmek tamamen sorun değil.