Anne adayları için hafta hafta gebelik gelişimi

Hafta hafta Gebelik

Gebelik, yaşamın hem en heyecan verici hem de en zorlu dönemlerinden biridir. Bu nedenle anne adaylarının bu süreci yakından takip etmeleri ve detaylı bir şekilde anlamaları gerekir. Gebeliğin tüm haftalarının semptomlarını bilmek, annelerin bu süreci daha ağrısız ve bilinçli bir şekilde atlatmasına yardımcı olur. Dolayısıyla hamileliğin başından sona hafta hafta gebelik hakkında bilgi almak için içeriğimize göz atmanız yeterli olacaktır.

Hafta hafta gebelik gelişimi

Hamileliğin ilk 3 ayı her ne kadar zorlu bir süreç olmasa da hem bu dönemin hem de sonraki ayların detaylı bir şekilde incelenmesi ve bu konuda bilgi edinmek gerekir. Bu bağlamda, bebek gelişimini haftalık keşfetmek hamilelik sürecinde olası tehlikeleri de önler. Hafta hafta bebek gelişimi sürecini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz;

  1. Hafta- Spermin kadın yumurtalığına ulaştığı hafta olarak bilinir. Tam tarih tam olarak belirlenmese de bu veya diğer hafta içerisinde anne hamile kalır. Vücut bu haftalarda döllenme için hazırlık yapar. Rahim çeperi diğer zamanlara göre daha kalın hale gelir.
  2. Hafta– Birinci haftada olduğu gibi bu haftada da döllenme dönemi devam eder. Bir iki gün içerisinde sperm ile döllenmiş kadın yumurtaları bölünmeye başlarlar. Yumurta rahime doğru hızla ilerler.
  3. Hafta– Rahim duvarı içerisine yerleşen hücre yumağı hızla bölünerek hamilelik dönemine tamamen başlanmış olur. Böylece gebelik hormonu üretilir. Bu haftalarda âdet kanamaları durur. Gebelik testi yapıldığında pozitif gösterir.
  4. Hafta– Embriyo dönemi olarak bilinir. Embriyonun büyüklüğü haşhaş tohumu boyutundadır. Bazı kadınlarda gebelik testinde pozitif çıkmasa da hamileliğin bazı belirtilerini hissederler. Bu belirtiler; halsizlik, kusma, vücut ısısında artma, kanama ve lekelenmeler şeklindedir.
  5. Hafta- Bebeğin dolaşım sistemi düzenlenir ve hızla büyüme başlar. Hafta hafta gebelik kapsamında bu haftada bebeğin kalp atışlarını az da olsa duymak mümkündür. Bebek artık susam büyüklüğüne ulaşır. Bu evrede kasık ağrıları görülür.
  6. Hafta- Bebeğin burnu, kulakları ve ağzı şekillenir. Kollar ve bacaklar yavaş yavaş çıkmaya başlar. Kalp atışları da bu evrede hızlanır.
  7. Hafta- Geçen haftaya nazaran bebek büyüklüğü artar. El ve ayak parmakları kanatlar gibi çıkar. Sabah bulantıları artar.
  8. Hafta- Bebek yavaş yavaş hareket etmeye başlar. Akciğer gelişir. Göz kapakları oluşur. Bebek fasulye tanesi büyüklüğündedir.
  9. Hafta– Burun delikleri, gözler daha da belirginleşir. Bebek kilo alır. Giderek daha çok insana benzer. Kalp oluşumu tamamen biter. Bebek üzüm tanesi büyüklüğündedir.
  10. Hafta- Embriyo tamamen gelişir. Fatal döneminin başladığı haftadır. Bebeğin cilt oluşumu başlar. Karın ve kalça bölgesi giderek genişler.
  11. Hafta– Bebek tamamen oluşur. Tekme atar. Bu dönemde bulantı ve kusmalar azalır.
  12. Hafta– Bebek reflekslerinin oluşumu tamamlanır. Bebeğin büyüklüğü karından hissedilir.
  13. Hafta– Bebek parmak izi tamamen oluşur. Cinsiyeti bu evrede belirlemek mümkündür. Bebeğin boyutu ise bezelye kadardır.
  14. Hafta– 2. trimesti dönemidir. Hafta hafta bebek gelişimi sürecinin önemli dönemlerindendir. Bebeğin tüyleri oluşur.
  15. Hafta– Bebeğin göz kapakları kapalıdır. Bu evrede akciğer gelişimi görülür.
  16. Hafta– Bacaklar gelişir. Bebeğin kafası diğer dönemlere göre daha kolay bir şekilde kalkar.
  17. Hafta– Bebekler iskelet sistemlerini hareket ettirirler. Bebek turp büyüklüğündedir.
  18. Hafta– Cinsiyet uzuvları gelişir. Bebek dolmalık biber büyüklüğündedir. Bu evrede yatış pozisyonunda çok durmamak gerekir.
  19. Hafta– Koklama, görme, duyma gibi duyular gelişir. Bebek domates boyutuna ulaşmıştır. Anne meme ucu, yanak gibi cilt bölgelerinde kızarmalar görülür.
  20. Hafta– Bebekler yutma işlevini öğrenir ve sindirim sistemi oluşur. Bebeğin mekonyum üretimi başlar. Bu hafta gebeliğin yarısı demektir.
  21. Hafta- Kaşlar ve dudaklar tamamen belirginleşir. Bebek havuç boyutundadır. Bu haftada varis oluşumu hızlanır.
  22. Hafta– Cilt değişiklikleri görülür. Bebek boyutu giderek büyür. Karın ve kalça giderek gelişir.
  23. Hafta– Bebeğin kulakları daha mükemmel duyar. Bu da bebeğin dışarıdaki hayatı duyduğu anlamına gelir.
  24. Hafta- Bebek hızla büyür ve mısır boyutuna ulaşır. Bu evrede akciğer solunum yollarının gelişimi görülür. Eğer annede şeker sorunu görülmüş veya fazla kilo alımı varsa mutlaka dengeli beslenmek gerekir.
  25. Hafta– Bebek alt yağ dokusu oluşur. Cilt giderek daha iyi hale gelir. Bebeklerde olduğu gibi anneler de saçlar gürleşmeye başlar.
  26. Hafta- Bebekler nefes alışverişi yaparlar. Taze soğan boyutundadır. Annelerde görmek bulanıklıkları, ani baş ağrıları görülebilir.
  27. Hafta– Uyku dönemidir. Bebek karnabahar boyutundadır. Bu evrede bebek beyni diğerlerine göre daha aktiftir.
  28. Hafta – 3. Trimesti dönemidir. Bebek daha iyi görmeye başlar. Patlıcan boyutundadır.
  29. Hafta– Kasların ve akciğerlerin oluşumu devam eder. Kafa daha da büyür.
  30. Hafta- Bebek etrafında 100 ml sıvı bulunur. Bu evrede anneler diğerlerine göre kendilerini daha yorgun hissedebilirler.
  31. Hafta- Bebekler başlarını çevirebilirler. Bebek kokonat boyutundadır. Bu evrede yalancı doğum sancıları görülür.
  32. Hafta- Bebeğin gerçek saçı ve el, ayak tırnakları oluşur. Giderek kilosu artar.
  33. Hafta- İskelet sistemi sertleşmeye başlar. Kemikler birbirine daha çok yaklaşır.
  34. Hafta- Bebek kavun büyüklüğündedir. Hafta hafta gebelik kapsamında bu dönem erken doğumların görüldüğü dönemdir.
  35. Hafta- Böbrek gelişimi hızlanır. Karaciğer kendini temizleyecek duruma gelir.
  36. Hafta- Bebek tüylerini döker. Boyutu marul kadardır. Bu evrede annelerin yürümesi zorlaşabilir.
  37. Hafta- Sezeryan yapmak isteyen anneler bu evreden sonra 39. Haftaya kadar beklemelidirler. Bu evrede vajinal akıntılar görülebilir.
  38. Hafta- Bebek organları gelişimini tamamlar. Bu evrede anneler doğuma yavaş yavaş hazır olurlar.
  39. Hafta- Erkek bebeklerin ağırlığı kızlara göre daha fazladır. Bu hafta sezeryan doğum için uygundur.
  40. Hafta- Bebek en fazla kilosuna ulaşır. Doğuma hazırlık dönemidir.
  41. Hafta- Doğum için son haftadır. Doğum gerçekleşmemişse bu haftada belirli müdahaleler yapılmalıdır.
Paylaş:
Ayrıca bkz :  Boyama sayfaları Pdf :Lol - Unicorn - Hayvanlar