Göz altı şişkinliği veya şişlik sık görülen kozmetik bir endişedir. Genellikle tedaviye ihtiyacınız olmaz. Bununla birlikte, bazı durumlarda gözlerinizin altında şişlik olması küçük veya daha ciddi bir sağlık durumunun işareti olabilir.
Göz altı “torbaları” sadece ailenizde olabilir. Yaşlanma ve genetik göz çevresindeki dokuların zayıflamasına neden olabilir. Bu yağların alt göz kapaklarına girmesini sağlayarak şişmiş görünmelerini sağlar. Göz çevrenizdeki cilt çok ince ve hassastır.
Sağlık probleminiz varsa, altta yatan problemi tedavi etmek göz alanınızı yumuşatmanıza yardımcı olabilir. İşte göz altı şişmesinin 10 nedeni ve bunları önlemek ve tedavi etmek için yapabilecekleriniz.
İçindekiler
Göz altı şişkinliği nedenleri
1. Çok fazla tuz tüketimi
Diyetinizdeki çok fazla tuz veya sodyum vücudunuz veya görünümünüz için uygun değildir. Ekstra sodyum vücudunuzun suyu korumasını sağlayabilir . Aşırı su yüz ve vücutta şişliklere neden olur. Bu özellikle tuzlu bir yemekten sonraki sabah yaygındır.
Göz çevresindeki ince cilt şişkinlik riski altındadır. Bu, göz altı şişmesine veya göz altı “torbalarının” ortaya çıkmasına neden olur. Vücudunuz doğal olarak şişkinlikten kurtulur ve göz alanınızı patlatır. Bu birkaç saat veya daha uzun sürebilir.
Göz altı şişliğini yatıştırmaya yardımcı olmak için günlük diyetinizde tuzu kesin. Eklenmiş tuzları olan işlenmiş ve paketlenmiş yiyecekleri sınırlandırın ya da önlemek. Sodyumun dışarı atılmasına yardımcı olmak için bol su içiniz.
Potasyumun yüksek olduğu yiyecekler yemek, aynı zamanda tuza karşı yardımcı olur. Bunlar şunları içerir:
- muz
- yoğurt
- patates
- kuru kayısı
Amerikan Kalp Derneği , günde 1500 miligramdan fazla tuz yememesini önerir . Amerikalıların çoğu her gün bu miktardaki sodyumun iki katından fazlasını tüketiyor.
2. Ağlamak
Ağlamak , sıvının gözlerinizin etrafında toplanmasına ve kısa sürede şişkinliğe neden olur. Arada bir gerçekleşen göz altı şişmesi büyük olasılıkla kendi kendine kaybolacak.
3. Yetersiz uyku
Bir araştırma çalışması , yeterince uyumamanın size göz altı şişmesi verebileceğini buldu. Ayrıca göz kapaklarının, kırmızı gözlerin ve göz altındaki koyu halkaların oluşmasına neden olabilir. Diğer belirtiler soluk cilt ve sarkık bir ağızdır.
Uyku eksikliği göz çevrenizdeki kasları zayıflatabilir. Ayrıca göz altındaki kollajen kaybına (elastik doku) neden olabilir. Bu, bölgede sıvının toplanmasına neden olarak gözlerinizin altındaki alanı şişirir.
Az uyku nedeniyle göz altı şişmesi birkaç saat ila 24 saat sürebilir. Düzenli olarak kötü uyuduğunuzda bazı belirtiler kalıcı olabilir. Çoğu yetişkin her gece yedi ila dokuz saat uykuya ihtiyaç duyar .
4. Alerjiler
Alerjiler sinüslerinizde ve gözlerinizin çevresinde sıvı birikmesine neden olabilir. Bu göz altı şişmesine neden olabilir. Alerjik reaksiyon gözlerinizi kırmızı, kaşıntılı ve sulu hale getirebilir. Yaygın göz alerjileri şunlardır:
- polen
- toz
- kalıp
- duman
- kirlilik
- hiddet
- kürk
- kimyasallar
- parfüm
Alerjiler, şişkin gözlerin yaygın bir nedenidir. Bunun nedeni, gözlerinizdeki mast hücreleri adı verilen koruyucu hücrelerin, alerjenlerle savaşmak için histamin denilen immün proteinleri vermesidir. Bu, gözlerinizi hassas ve nemli yapar. Gözleriniz ayrıca polen veya diğer alerjenleri yıkamak için yırtılacak.
Göz alerjileri de tedavisi kolaydır. Belirtileri önlemeye yardımcı olmak için mümkün olduğunca alerjenlerden kaçının. Burnunuzu yıkamak ve yapay gözyaşı damlası kullanarak gözlerinizi durulamak da yardımcı olur. Reçetesiz satılan ilaçlar, göz altı şişliğinin hafifletilmesine yardımcı olabilir. Deneyin:
antihistaminikler (Claritin, Benadryl)
dekonjestanlar (Sudafed, Afrin)
göz damlası (Visine, Alaway)
Doktorunuz ayrıca sizi alerjene daha az duyarlı hale getirmek için bir steroid veya alerji atışını önerebilir.
5. Sigara içmek
Sigara içmek, nargile veya puro gözlerinizi tahriş edebilir. Ayrıca, ikinci el ve hatta üçüncü eldendumanınız varsa, alerjik bir reaksiyonunuz olabilir . Bu, gözlerinizin göz altı şişmesini tetiklemesine neden olabilir.
Her türlü sigarayı bırakın ve gözün şişkinliğini ve diğer semptomları önlemek için ikinci el sigaradan kaçının. Artık duman parçacıklarına karşı hassassanız, evinizdeki ve aracınızdaki yüzeyleri ve eşyaları temizleyin. Saçlarınızı ve giysilerinizi, sigara içenlerin yanında olduktan sonra yıkayın.
6. Göz enfeksiyonları
Bir göz enfeksiyonu bir veya her iki gözünde şişlik göz altı neden olabilir. Göz veya göz kapağında bir enfeksiyon olabilir. Enfeksiyon ve şişme genellikle ilk önce bir gözde olur, ancak hızla diğer göze de yayılabilir.
Gözünüze dokunmaktan veya sürtünmekten kaçının. Göz enfeksiyonu genellikle bir hafta içinde geçer. Antibiyotik tedavisine ihtiyacınız olabilir.
Göz altı şişmesine neden olabilecek göz enfeksiyonu türleri şunlardır:
Pembe göz. Konjonktivit olarak da bilinen bu enfeksiyon bakteri, virüs, kimyasal madde ve diğer tahriş edici maddelerden kaynaklanabilir. Pembe göz her yaşta olabilir.
Arpacık. Arpacık, kirpik folikülündeki bir enfeksiyon veya yırtılma bezidir. Genellikle kirpik çizginiz boyunca küçük bir yumru gibi başlar. Bir arpacık göz veya göz kapağında kızarıklığa, şişmeye ve irin neden olabilir.
Salazyon. Bir şahane bir arpaya benzer. Göz kapağındaki tıkanmış yağ bezinden kaynaklanır. Bir sarkma genellikle göz kapağı üzerinde küçük bir yumru gibi görünür. Enfekte olursa şişmeye neden olabilir.
Periorbital selülit . Gözünüzün etrafındaki bu enfeksiyon veya iltihap, genellikle sinüslerden yayılır. Ayrıca, çizik veya göz kapağı yaralanmasından da oluşabilir ve genellikle tıbbi yardım gerektirir.
Nemli ve temiz bir havluyla göz çevresindeki şişliği ve hassasiyeti azaltabilirsiniz. Enfeksiyonunuz olduğunu düşünüyorsanız, derhal doktorunuza görünün. Basıncı yatıştırmak için antibiyotiklere veya başka tedavilere ihtiyacınız olabilir.
7. Tıkanmış Göz Yaşı kanalı
Gözyaşı kanallarınız gözdeki yaşları ve doğal suyu tahliye eder. Engellenirlerse, sıvı göz çevresinde toplanabilir. Bu göz altı şişmesine neden olabilir.
Bloke gözyaşı kanalı bebeklerde sık görülür, ancak çocuklarda ve yetişkinlerde de olabilir. Bir enfeksiyon, makyaj partikülleri veya gözün yaralanması nedeniyle tıkanma olabilir. Çoğu durumda, birkaç gün sonra kendi kendine temizlenir.
Normalde ılık bir kompres ve gözün steril salin ile yıkanması tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olur. Daha ciddi vakalarda tedaviye ihtiyacınız olabilir. Yetişkinlerde, bir tümör nedeniyle tıkanmış bir gözyaşı kanalı olabilir.
Gözyaşı tıkalı bir kanalın belirtileri ve semptomları şunları içerir:
- aşırı yırtılma veya sulu gözler
- bulanık görme
- kırmızılık
- göz enfeksiyonu veya enflamasyonu
- Ağrı
- şişme
- kabuklanma
- irin veya mukus
8. Yaralanma
Göz çevresindeki küçük bir çizik veya nick bir tırnak tırnağından veya makyaj fırçasından oluşabilir. Vücudunuz göz bölgesindeki ince, yumuşak cildi iyileştirirken yaralanma, göz altı şişmesine neden olabilir.
Göze veya çevresine vurulmak da şişliklere neden olabilir. Zımba veya donuk bir cisimden gelen darbe, gözün hafifçe aşağı inip yerine oturmasına neden olur. Bu, bölgeye kan akmasını sağlar. Kan ve sıvı gözün altında şişlik veya morarmaya neden olur.
9. Graves hastalığı
Graves hastalığı , tiroid göz hastalığı olarak da adlandırılır. Tiroid beziniz tiroid hormonlarını dengelemediğinde olur. Graves hastalığı ayrıca, çok fazla tiroid ilacı kullanıyorsanız ortaya çıkabilir. Derhal tedaviye ihtiyacınız olacak. Doktorunuz ilaçlar veya başka bir tedavi önerebilir.
Bu rahatsızlığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 30’unda göz semptomları olacaktır. Bunlara şişkin gözler ve göz altı şişmesi dahildir. Bunun nedeni Graves hastalığının göz çevresindeki dokuda değişikliklere neden olmasıdır. Diğer göz belirti ve semptomları şunları içerir:
- kumlu hissi
- acı veya baskı
- kırmızılık
- ışık hassaslığı
- çift görme
- bulanık görme veya görme kaybı
10. Mononükleoz
Göz altı şişmesi dahil olmak üzere göz ve görme değişiklikleri, mononükleozun bir işaretiolabilir . Bu enfeksiyon bazen “öpüşme hastalığı” olarak adlandırılır, ancak hapşırma ve öksürüklerden de yakalayabilirsiniz. Göz semptomları şunları içerir:
- kırmızılık
- Ağrı
- şişme
- “ şamandıralar ” görerek
Mononükleoz, bir virüsten kaynaklanır. Antibiyotikler onu tedavi etmeye yardımcı olmaz. Bu durumun belirtileri ve semptomları şunları içerir:
boğaz ağrısı
yorgunluk
ateş
baş ağrısı
şişmiş bademcikler
boyun ve koltuk altlarında şişlik
deri döküntüsü
Şişme nasıl azaltılabilir
Çoğu durumda göz altı şişmesi kendiliğinden geçer. Tedaviye ihtiyacınız olup olmaması sebebine bağlıdır. Doktorunuz aşağıdaki gibi tedaviler önerebilir:
- anti alerji ilaçları
- antibiyotik veya antiviral ilaç
- antibakteriyel merhem
- antibakteriyel göz damlası
- steroid göz damlası
Evde yapılan ilaçlar
Çoğu durumda göz altı alanınızı sakinleştirebilirsiniz. Gözlerinizi gecenin geç saatlerinde, tuzlu bir öğün veya ağlamadan sonra tekrar sıçramalarına yardımcı olmak için bu ev ilaçlarından birini deneyin :
Soğuk kompres. Göz bölgenize temiz, ıslak bir bez uygulayın. Veya bir kaşık buzdolabında soğutun ve bölgeyi nazikçe masaj yapmak için kaşık arkasını kullanın. Göz kremi veya serumu buzdolabında da tutabilir ve soğutma jeli olarak uygulayabilirsiniz.
Çay poşetleri. Çay, göz altı alanınızdan suyun çekilmesine ve şişliğin azalmasına yardımcı olabilecek kafein içerir. İki çay poşetini soğuk suya batırmayı deneyin. Onları kapalı gözlerin üzerine yerleştirin ve 15 ila 20 dakika geri bırakın.
Yüz masajı. Yüzünüze masaj yapmak için parmaklarınızı veya soğuk metal yüz merdanesini kullanın. Fazladan sıvı akmasını sağlamak için gözlerinize ve sinüslerinize hafifçe masaj yapın veya hafifçe dokunun.
Ne zaman doktora görünmeli?
24 ila 48 saat sonra kaybolmayan göz çevrenizde şişlik varsa doktorunuzu görün .
Hafif göz enfeksiyonu kendi kendine kaybolabilir. Daha ciddi olması durumunda kontrol ettirilmesi önemlidir. Bir enfeksiyon tedavi edilmezse gözünüzde komplikasyonlara neden olabilir.
Göz enfeksiyonu veya diğer sağlık durumlarında belirtileriniz varsa derhal tıbbi yardım alın. Bunlar şunları içerir:
- kırmızılık
- Ağrı
- beyaz sıvı veya irin
- sadece bir gözde şişlik
- basınç
- Bulanık görüş
- görme kaybı
- göz şişkinliği
- ateş
- sulu gözler
- kilo kaybı