Fosil Nedir
Fosil , Eski dönemlerde yaşamış olan bitki ve hayvanların sertleşip, taşlaşmış izlerine ve kalıntılarına denir. Geçmişte yaşamış canlılardan diş, kabuk ve kemik gibi bulunan bu kısımlar zamanla taşlaşıp, sertleşmiş olan izlerdir. Bilimsel araştırmalar günümüzde bir çok alanda yapılmaktadır, bu araştırmaların bir çok kısmı dünyamızın eski zamanlarında yaşamış nesli tükenmiş hayvan ve bitkiler üzerinde araştırmalar yapmaktadırlar.
Fosiller nasıl oluşur? Bu hayvanlar hangi türde ve hangi şartlarda yaşamış oldukları bu incelenen fosiller ile ortaya çıkmaktadır. Uzun yıllar boyunca kalıplanıp, sertleşen bir küçük yaprak yada büyük, devasa dinozorun kemiği olabilir. Bir hayvan yada bitki mikroskobik canlılar tarafından çürüyüp, parçalanarak toprağa karışarak yok olurlar fakat fosilleşme de canlı yada bitkiler milyonlarca yıl korunarak fosil olurlar. Bu ortamların nemli ve sıcak olmaları fosil oluşumunu gerçekleştirir, buzul bölgeleri, ağaç reçineleri, volkanik küller, sabit ısı koşulları, deniz, ırmak yada göl yatakları da bu oluşuma uygun ortamlardır. Ölen canlıların üstlerini kil, toprak, çamur veya kum ile örtülür hava ile temasları kesilerek milyonlarca yıl toprak altında dibe doğru giderek fosil, kömür, mermer yada petrol olarak farklı çeşitlerde olabilirler.
Fosil çeşitleri nelerdir?
![]() |
Fosil çeşitleri |
Hayvan fosilleri: Kemikler, kabuklar, et, deri, dişler, tüy ve kürkten daha fazla bulunan kalıntılardır.Araştırılıp, incelenen yerlerde genellikle kemik parçaları bulunmaktadır, fakat Siberya, Alaska gibi araştırma yapılan yerlerde nadiren de olsa bütün parçalanmamış mamut fosili bulunmuştur. Genellikle bölgelerdeki kalıplanıp, donmuş hayvanlar fosil olarak bütünüyle milyonlarca yıl durmuşlardır.
Kabuklu deniz canlıları fosilleri: Denizlerde, göllerde ve ırmaklarla kaplı bölgelerde geri çekilen sularda kabuklu deniz canlıları genellikle kum, balçık ve çamura gömülmüş haldedirler. Bu şekilde milyonlarca yıl fosil olarak bütünüyle durmuşlardır.
Bitki fosilleri: Genelde sert olan tohumlar ve tahta kısımları fosilleşmiş olarak bulunur. Çiçek ve yaprak kısımları korunamazlar fakat karbon etkili onların şekillerinde ince detayları korunmuştur.
Amberler: Ağaç reçinelerinin içinde sıkışıp kalan hayvan fosillerdir.