Ezoterizm, bütün dinler içinde yer alan, sihir ve tasavvufun ilkelerini ve niteliklerini ilgilendiren çok disiplinli bir manevi bilgi alanıdır. Hangi din (Hristiyanlık, İslam, Hinduizm, vb.) Önemli değildir, bütün ruhsal yolların Tanrı, Ruh, İlahi, vb. Kişilerarası ilişkilere odaklanan ezoterik bir yönü vardır. Özünde, bütün dinin kendi içinde iki bileşeni vardır. mezhepten bağımsız olarak: ekzoterik ve ezoterik. Dışsal özellik, manevi bir uygulamanın daha halka açık bir kişisidir: toplumu, ritüelleri ve ayinle uygulamaları. Bir dinin ezoterik tarafı, iç dünyaya, daha samimi ve arcane unsurlarına bakar.
Ezoterizmin kesin bir tanımını saptamak zordur. Ancak, iki ana bileşeni tanımlayarak bir anlayışa ulaşılabilir: Tasavvuf ve sihir.
MİSTİSİZM
20. Yüzyılda ezotizmin en dikkat çekici alimlerinden biri olan Manly P. Hall, eseri Mistik Mesih hakkında yazdı:
“Tasavvuf bir mezhep ya da inanç değildir; otoritesini insan kalbinin doğal içgüdülerinden türeten bir mahkumiyettir. Tasavvuf, ilahi gücün yakın bulunup bulunmadığını öğretir.
Hall’ın söylediği şey, mistisizmin örgütlü bir din içerisinde kurum hiyerarşisini ortadan kaldırması ve dini deneyimi kişisel kılmasıdır. Tasavvuf, gerçek bir manevi yürüyüşün formalitelere dayanmaması, birinin İlahi ile bağlantıya olan tutkusuna dayanması gerektiğini belirtir. Böylece, bir vicdan hayatı çiçek açabilir; Diğer yoldan ziyade.
SİHİRLİ
Kişi “sihir” kelimesini duyduğunda, aklın Merlin imgesini, sihirbaz ateş toplarını elinden çekmesi muhtemeldir. Bu resim kadar eğlendirici olduğu gibi, ezoterik disiplinlerde gerçek sihir uygulamasından çok ağlar. Tarihin en ünlü sihirbazlarının (Dion Fortune, WE Butler, Aleister Crowley, vb.) Birçoğunu felç etmek, büyü sadece bilinçte bilinçli olarak değişime neden olma sanatıdır. Yani, birçok yönden, bu konuda doğaüstü bir şey yok. Temelde sihir, semboller ve ritüel yoluyla insan bilinçaltına hitap eden ve perspektifte, eylemde ve / veya her ikisini bilinçli zihinde kasıtlı bir değişiklik üreten bir sistemdir. Hatta bazıları sihrin gelişmiş bir psikoloji biçimi olduğunu söyleyebilir; Aslında, teknikleri bir asırdan fazla bir süredir psikanalistler tarafından kullanılmaktadır.
TERMİNOLOJİ
Şimdi, bazen “ezoterizm” kelimesi, “gizli” kelimesiyle birlikte veya bununla eşanlamlı olarak kullanılır. Ne yazık ki “gizli” teriminin kullanımı zaman içinde bastarize edilmiştir ve şimdi yaygın olarak Şeytan ibadeti veya kötü huylu kültlerinin çağrışımlarına atıfta bulunulmaktadır. Bu gerçeklikten daha fazla olamazdı.
Kelime “büyülü” Latin kelimesinden gelir occultus “gizli” veya anlamına gelen “secret“. Başlangıçta, gizli gerçeklerle, yani Tanrı’nın manevi gerçekliğini ele alan bu bilgi alanını tanımlamak için kullanıldı. Çünkü Tanrı bildiğimiz gibi görünmez, gizli kalıyor ve Tanrı’nın herhangi bir bilgisinin “gizli” bilgi olduğu kabul ediliyor. Bu, “gizli topluluklar” denilen temelidir; adamlarına karşı komployu desteklemekte olan gizliliği korumazlar, ancak uyguladıkları kırılgan ruhsal bilgiyi korurlar.
“Ezoterik” ve “gizli” kelimelerini genellikle birçok yazar ve araştırmacının yaptığı gibi birbirinin yerine kullanıyorum, ancak kendi düşüncelerimi ve fikirlerimi halkla paylaşma amaçları için, bu belirli konuyu tartışırken “ezoterik” terimini gösterdim