Geçerlilik süresi dolan ve eskiyen ehliyetlerin yenilenmesi işlemine tabii tutulması gerekir. Bu bağlamda randevu sistemi ile yeni tip ehliyet elde etmek mümkündür. Ehliyet yenileme randevusu, eski tip ehliyeti olan kişilerin pratik bir yöntemle ve fazla zaman kaybetmeden yeni tip ehliyet almalarını sağlar. Ancak randevu almak için belli başlı şartlara uymak ve bazı belgeleri sunmak gerekir. Gelin, ehliyet yenileme randevusuyla ilgili tüm detayları yakından inceleyelim.
İçindekiler
Ehliyet yenileme randevusu alma
Yukarıda da belirttiğimiz gibi ehliyet belgesini yenilemek için vatandaşların randevu alması gerekir. Ehliyet yenileme randevusu almak için hem çağrı merkezini aramak hem de online sistem aracılığıyla işlem yapmak mümkündür. Çağrı merkezi aracılığıyla randevu almak için 199 Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Çağrı Merkezi’ni aramak yeterli olacaktır. İnternet üzerinden ise www.nvi.gov.tr web sayfası aracılığıyla randevu almak mümkündür.
İnternet üzerinden randevu almak için;
- Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından ‘Sürücü Belgesi Al’ başlığına tıklayın,
- Açılan sayfada adınızı ve soyadınızı, doğum tarihinizi, telefon numaranızı ve T.C. Kimlik numaranızı girin,
- Bilgi formunu doldurduktan sonra il ve ilçe seçimi yapın.
Böylece randevu saatini, randevu ücretini ve yeni ehliyet almak için bilmeniz gereken diğer ek bilgileri öğrenirsiniz. Sürücü belgesi almak için randevu almak bir zorunluluk değildir. Ancak randevusuz yönteme başvuracaksanız erken saatlerde gitmeniz gerekir. Sistem randevu alan vatandaşlara öncelik tanıdığı için randevusuz gelen kişilere sırayla işlem yapılır. Kısacası, randevu almamanız halinde zaman kaybı yaşar ve hatta o gün işlem yapamadan geri dönmek zorunda da kalabilirsiniz. Bu nedenle daha hızlı bir işlem için randevu almanızı tavsiye ederiz.
Ehliyet yenileme ücreti ne kadar?
Ehliyet yenileme ücreti, 3 kategoride ele alınır;
- Ehliyet Yenileme Ücreti – 15 TL,
- Eski Tip Ehliyet Kaybeden veya Çaldıranlar İçin Ehliyet Yenileme Ücreti – 15 TL
- Yeni Tip Ehliyet Belgesi Yenileme Ücreti – 237 TL.
Yenileme ücretlerine Polis Vakfı ücreti ve değerli kâğıt bedeli dahildir.
Ehliyet yenilemek için hangi belgeler gereklidir?
Ehliyet yenilemek için belgeler aşağıdakilerdir;
- Eski ehliyet belgesi,
- Nüfus Cüzdanı veya Pasaport,
- Sağlık raporu,
- 2 biometrik fotoğraf,
- Nüfus Müdürlüğü tarafından istenene parmak izi,
- Yenileme ücreti,
- Kan grubunu beyan eden belge,
- Adli Sicil Kaydı (kontrol amaçlı)
Bu belgeler eski tip sürücü belgesini yenisi ile değiştirmek isteyenlerin sunması gereken belgelerdir. Eğer ehliyet belgeniz eskimişse, kaybolmuşsa, çalınmışsa veya kimlik bilgilerinizi değiştirmek istiyorsanız bu belgeleri sunarak kısa zamanda belgenizi yenileyebilirsiniz.
Neden yeni tip ehliyet belgesi alınmalıdır?
Ehliyet belgelerinin belli bir geçerlilik süresi bulunur. Bu sürenin dolması halinde belge geçersiz hale gelir. Eski tip ehliyet belgesi geçerlilik süresi 21. 12. 2022 tarihinde sona ereceği için yeni tip ehliyet belgesi almak gerekir. Yeni tip belgeler üzerinde lazer baskısı bulundurmakta ve polikarbon içeriği nedeniyle eskilere nazaran daha dayanıklı ve uzun ömürlü olmaktadır.