DNA nedir?DNA yapısı nasıldır?neye yarar?

trendlerlistesi

DNA Nedir ?  Yapısı Nasıldır ? Ne İşe Yarar

DNA Yapısı
DNA Nedir
DNA olarak bilinen deoksiribonükleik asit , bütün canlı hücerelerde ve virüslerdei oluşturmak ve hayatlarını devam ettirmek için gerekli tüm bilgileri içeren karmaşık bir moleküldür. Tüm canlıların hücrelerinde DNA mevcut. Aslında, çok hücreli bir organizmadaki hemen hemen her hücrede, bu organizma için gereken tam DNA setine sahiptir.
Dünyadaki tüm yaşam bu nükleik asidi genetik kod olarak kullanır .
Bir nükleik asit, bir polinükleotittir. Bir polinükleotit, üç temel birimden oluşur: bir fosfat grubu, 5 karbon şekeri (pentoz) ve azotlu bir baz. Beş karbon şekeri deoksiribozdur. Bir polinükleotid zinciri olan fosfat ve deoksiriboz birimleri tekrarlı olduğu için, değişkenlik azot bazları tarafından sağlanır.
Dört baz vardır: adenin, guanin, sitozin ve timin.
Hem adenin hem de guanin, çift halka yapısına sahip pürinlerdir. Sitozin ve timin, tek bir halka yapısından oluşan piramitlerdir.
DNA nedir?DNA yapısı nasıldır?neye yarar? 1
DNS Yapısı
DNA molekülü, spiral şeklinde bir merdiven olan çift sarmaldır. Merdivenin dik veya omurgası, kovalent bağlarla bir arada tutulan alternatif pentoz ve fosfat gruplarından yapılır . Merdivenin basamakları veya basamakları tabanlardan oluşur. Bu bazlar pentoz şekerlerine kovalent bağlarla birleştirilir. Adenin iki hidrojen bağı kullanarak timin ile çiftler ve üç hidrojen kullanarak guanin ile sitozin çiftleri.
Bununla birlikte, DNA canlıların yapısını ve işlevini belirtmekten daha fazlasını yapar – aynı zamanda her tür organizmada kalıtımın birincil birimi olarak görev yapar. Başka bir deyişle, organizmalar çoğaldıklarında, DNA‘larının bir kısmı gelecek nesillerine aktarılır. Bir organizmanın DNA‘sının tamamının veya bir kısmının bu şekilde aktarılması, bir nesilden diğerine belirli bir süreklilik seviyesi sağlarken, yine de hayatın çeşitliliğine katkıda bulunan hafif değişikliklere izin verir.
Paylaş:
Ayrıca bkz :  Seyahat sağlık sigortası nedir ?