Deprem, yer kabuğundaki kırılma ve kaymaların sonucu oluşan titreşimlerin yayılarak geçiş sağladığı yerleri ve yer yüzünü sarsma olayına denir. Depremlere hazırlıklı olunması için deprem çantasında hangi malzemeler bulunmalı.
Türkiye‘de deprem riski olan bir ülkedir. Tektonik plakaların hareketliliği ve sürekli titreşimler yayması ülkemizde her an deprem ile karşılaşabiliriz. Sadece deprem değil, doğal afet durumlarında bir acil çantanın neden ihtiyaç olduğunu anlayacaksınız
Deprem veya başka bir doğal afet durumunda acil durum çantasını hazır bulundurmak yaşam ile ölüm arasındaki farkı olabilir.Eğer herhangi bir deprem anında deprem çantasında neler olur diye merak ediyorsanız bu konudaki listemizi yaptık. Bakalım deprem çantasını hazırlarken neler konulmalı ve nelere dikkat etmeliyiz.
İçindekiler
- Deprem çantasında neler olmalı
- Sırt çantası
- Maske
- Sağlam eldivenler
- Şeffaf veya hafif yağmurluk
- Sağlam ayakkabılar
- Havlu
- Düdük
- El feneri / LED Işık / El çalışan LED Işık
- Radyo
- Piller
- Yiyecek ve İçecekler
- Nakit para
- Önemli Belgelerin Kopyaları
- Şarj edilebilir mobil batarya ve şarj kablosu
- İlk yardım kiti
- İsveç çakısı
- İp
- Çakmak
- Islak mendil
Deprem çantasında neler olmalı
Sırt çantası

Ellerinizi daha rahat kullanmak, tırmanma ve sürünme gibi durumlarda kendinizi daha iyi koordine etmek için bir sırt çantası en önemlisidir. Seçeceğiniz çantanın rahat ve hafif olmasına dikkat edin
Maske

Molozların altında kalmak ve nefes almak zordur. Daha rahat nefes almak için bir veya birkaç maske
Sağlam eldivenler

Kendinizi kesici olan metaller veya cam kırıkları arasında bulabilirsiniz. Ellerinizi rahat kullanmanız için sağlam eldivenler gerekli
Şeffaf veya hafif yağmurluk

Yağmurdan veya su akıntılarına karşı kendinizi koruyun. Üşümemek ve ıslanmamak için
Sağlam ayakkabılar

Ayaklarınız tehlikeli ve yaralayıcı cisimlerden korumak için sağlam ayakkabılar seçin
Havlu

Kanamayı durdurmak veya kendinizi kurulamak için bir havlu gerekir
Düdük

Eğer kaybolursanız, dikkat çekmek için bir düdük kullanın. Sinyalleri göndermek için bir ıslık da kullanabilirsiniz.
El feneri / LED Işık / El çalışan LED Işık

Günün felaketinin ne zaman olacağını asla bilemezsiniz ya da kendinizi karanlık bir yere hapsolmuş bulabilirsiniz. Elinizde bir el feneri olması, karanlığın içinden çıkmanıza yardımcı olabilir. Elle çalışan bir LED ışık, piliniz bitmiş olsa bile ışığı kullanmanıza izin verir.
Radyo

Bir deprem olduğunda, özel yayınlar verilecek, güncel olduğunuzdan ve ne olduğunu bildiğinizden emin olun. Yanınızda küçük bir radyonuz olması, mevcut durumun ne olduğunu ve hangi talimatların uygulanacağını bilmenizi sağlar. Batarya kullanmaması nedeniyle kurmalı bir radyo önerilir.
Piller

Bir el fenerinin veya küçük bir radyonun gücünün tükenmesi durumunda güç sağlamak için elinizde ilave pil bulundurmanız önemlidir.
Yiyecek ve İçecekler
Yiyecekleri, kurutulmuş yiyecekler, bisküviler veya konserve yiyecekler gibi uzun bir son kullanma tarihi ile paketleyin. Kuru üzüm veya şeker gibi yüksek oranda şeker içeren yiyecekler size ekstra enerji sağlayacaktır. Ayrıca şişelenmiş su paketlemeyi de unutmayın (daha uzun raf ömrü için mineralsiz).
Nakit para
Yanınızda nakit para olması önemlidir, çünkü Japonya hala kartların üzerinde nakit kullanıyor. Yanınızda bozuk para olması, etrafınızdaki birçok otomattan satın almanız veya kamuya açık telefonları kullanmanız anlamına gelebilir.
Önemli Belgelerin Kopyaları
Kendinizi tanımlamanız veya orijinalleri kaybetmeniz durumunda, tüm önemli belgelerinizin kopyalarını yedek olarak alın. Yerleşik Kartınız, pasaportunuz, ehliyetiniz, sigorta kartınız ve Numaram kartı gibi belgelerin bir kopyasını saklayın. Ayrıca tüm önemli acil durum numaralarının ve önemli irtibat kişilerin bir listesini yapın.
Şarj edilebilir mobil batarya ve şarj kablosu

Bir akıllı telefon, gezgin, el feneri, iletişim aracı olarak işlev görebilir ve şimdi her zamankinden daha önemlidir. Şarj edilebilir bir mobil bataryaya ve sizinle birlikte gerekli kablolara sahip olmak, her zaman gücünüzün olduğundan emin olmanızı ve birisine bağlanabilmenizi, bir şey aramanızı ya da bilmediğiniz ortamlarda dolaşmanızı sağlar.
İlk yardım kiti
İlk yardım çantası kesikler, kanamayı durdurma, mide bulantısı vb. İçin çeşitli tıbbi malzemeler içerir ve uygun herhangi bir acil durum çantasında şarttır. Dezenfektan, emici pamuk, gazlı bez, üçgen bandaj ve ilaç içermelidir.
İsveç çakısı

Bir şey kesip, delmek ve yırtmak için küçük bir katlanabilir bıçak kullanılabilir, daha iyisi makas, tornavida ve kutu açacağı gibi çok sayıda takım bıçağına sahip bir İsviçre çakısı olabilir.
İp

Birlikte bir şeyler bağlamanız ya da ip kullanarak bir şeye tutmanız gerektiğinde bazı ipler koymanız önerilir. Kurtarma amaçlı da kullanılabilir.
Çakmak

Bir ateş yakmanız veya bir şeyi yakmanız gerekebilir, çakmak taşımayı unutmayın.
Islak mendil
Bir yarayı temizlemek veya su olmadığında kendinizi temiz tutmak için gerekli
