Çocuk gelişimi nedir? Çocuk gelişimi neden önemlidir

Çocuk gelişimi nedir? Çocuk gelişimi neden önemlidir 1
Çocuk gelişimi , bir çocukta doğuştan yetişkinliğin başlangıcına kadar meydana gelen fiziksel, dil, düşünce ve duygusal değişim dizisini ifade eder. Bu süreçte bir çocuk ebeveynlerine / velilerine olan bağımlılığından bağımsızlığını arttırmaya doğru ilerler. Çocukta gelişim, genetik faktörlerden (ebeveynlerinden geçen genler) ve doğum öncesi yaşamdaki olaylardan güçlü bir şekilde etkilenir. Ayrıca çevresel gerçeklerden ve çocuğun öğrenme kapasitesinden de etkilenir.
Mesleki Terapistler ve Konuşma Terapistleri tarafından önerilen hedefe yönelik tedavi müdahalesi ve ‘doğru olan’ ev temelli uygulama ile çocuk gelişimi aktif olarak geliştirilebilir.

Çocuk gelişimi neler içerir?

Çocuk gelişimi, çocuğun aşağıdakiler dahil olmak üzere yaşamı boyunca ustalaştığı becerilerin tamamını kapsar:
 
  • Biliş – öğrenme ve problem çözme yeteneği
  • Sosyal etkileşim ve duygusal düzenleme – başkalarıyla etkileşimde bulunmak ve öz kontrolde ustalaşmak
  • Konuşma ve Dil – dili anlama ve kullanma, okuma ve iletişim kurma
  • Fiziksel yetenekler – ince motor (parmak) becerileri ve kaba motor (tüm vücut) becerileri
  • Duyusal farkındalık – kullanım için duyusal bilgilerin kaydı

Çocuk gelişimi neden önemlidir?

Çocuk gelişimini gözlemlemek ve izlemek, çocukların “gelişimsel kilometre taşlarını” karşılamasını sağlamak için önemli bir araçtır. Gelişimsel kilometre taşları (tüm çocuklar için aynı anda ustalaştığına inanılan, ancak kesin olmaktan uzak olan ancak gelişimsel becerilerin ‘gevşek’ bir listesi) ideal gelişim için faydalı bir kılavuz işlevi görür.
 
Çocuğun gelişimindeki ilerlemesini belirli yaş sınırlayıcılarına göre belirli yaş sınırlayıcılarına göre kontrol ederek, çocuğun yaşları için kabaca ‘yolda’ kaldığından emin olmak için ‘check in’ sağlar. Aksi takdirde, gelişimsel dönüm noktalarının bu kontrolü gelişimdeki herhangi bir hıçkırık erken tespitinde yardımcı olabilir. Bu ‘kontrol’ genellikle çocuk / anne hizmetleri ve çocuk ve bebek çocukları olarak Çocuk Doktorları ve daha sonra okul öncesi ve okul dönemi becerileri değerlendirmeleri yoluyla yapılır.
 
Gelişimsel zorlukların en erken olası tespiti (ve uygunsa erken müdahale tedavisi) bu gelişimsel hıçkırıkların çocuğun beceri gelişimi üzerindeki etkilerini ve sonrasında güvenlerini en aza indirmede veya gelecekteki olası bir teşhisin göstergesi olarak hizmet etmede yardımcı olabilir.
 
Gelişimsel kilometre taşı kontrol listeleri veya çizelgeleri, belirli bir yaş aralığında neyin normal olduğuna dair bir kılavuz olarak kullanılır ve çocuğun gecikebileceği alanları vurgulamak için kullanılabilir. Bununla birlikte, çocuk gelişimi öngörülebilir bir sıraya sahipken, tüm çocukların gelişimsel yolculuklarında ve birçok gelişimsel kilometre taşını karşıladıkları zaman dilimlerinde benzersiz olduklarının farkında olmak önemlidir. 
 

Çocuk gelişimindeki sorunlar:

Çocuk gelişiminde sorunlar şu nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir: genetik, doğum öncesi durumlar, özel bir tanı veya tıbbi faktörlerin varlığı ve / veya yararlı uyarıcılara fırsat veya maruz kalma eksikliği. En uygun uzmanlar tarafından yapılan spesifik değerlendirme (başlangıçta doktor veya çocuk doktoru ve daha sonra Mesleki Terapist, Konuşma Terapisti, Psikolog ve / veya Fizyoterapist olabilir), gelişim sorunları ve endişenin kapsamı hakkında netlik sağlayabilir. zorlukların üstesinden gelmeyi planlayın. Çocuk gelişimi süreci, aynı anda gelişen birden fazla beceriyi içerdiğinden, birden fazla uzmana danışmanın yararı olabilir.
 
Gelişimsel zorlukların üstesinden gelmek, gelişim kolaylığını ve hızını en üst düzeye çıkarmak, çocuğun yetenekleri ile aynı yaştaki akranlarının becerileri, çocuğun güvenliğinin yanı sıra çocuğun ebeveynlerinin karşılaşabileceği hayal kırıklığı arasındaki farkı en aza indirmek için çok önemlidir. ve / veya bakım verenler.
Paylaş:
Ayrıca bkz :  Whatsapp Web nedir nasıl kullanılır