Cildiniz için En İyi 4 Vitamin
Doğru vitaminleri almak
Cildinize iyi bakmanız sağlık rejiminin önemli bir parçası olmalıdır. Sonuçta, vücudunuzun en büyük organıdır.
En sağlık uzmanları sağlıklı cildinizi tutmak için yapmanız gerektiğini söyleyecektir ilk şey etmektir güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalma sınırlamak ve aşınma koruyucu güneş kremi Eğer güneş ışığına maruz yaparken.
Fakat güneş hiç de fena değil. Günlük 10-15 dakikalık günlük maruz kalma ciltte D vitamini üretimine yardımcı olur. D vitamini, C, E ve K vitaminleri ile birlikte cildiniz için en iyi vitaminlerden biridir.
Yeterince vitamin aldığınızdan emin olmak cildinizin sağlıklı ve genç görünmesini sağlar. Bu, şu şekilde bir düşüşe yol açabilir:
- karanlık noktalar
- kırmızılık
- kırışıklıklar
- kaba yamalar
- aşırı kuruluk
Esansiyel cilt vitaminleri ek formda bulunur, ancak cilt bakım ürünlerinde de bulunurlar. Bu dört temel vitamin ve bunların optimum cilt sağlığına ulaşmanıza nasıl yardımcı olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinin.
D vitamini
D vitamini en çok güneş ışığı cildiniz tarafından emildiğinde yapılır. Bu gerçekleştiğinde kolesterol D vitamini dönüştürür. D vitamini daha sonra karaciğeriniz ve böbrekleriniz tarafından alınır ve sağlıklı hücreler oluşturmaya yardımcı olmak için vücutta taşınır. Bu, D vitamininin cilt tonunda önemli bir rol oynadığı cildi içerir. Sedef hastalığının tedavisinde bile yardımcı olabilir .
Kalsitriol, insanların doğal olarak ürettikleri bir D vitamini türünün insan yapımı bir versiyonudur. Kalsitriol, sedef hastalığı olan kişilerin tedavisinde etkili olan topikal bir kremdir. Journal of Drugs and Dermatology dergisinde yayımlanan 2009 çalışmasında kalsitriol uygulamasının sedef hastalığı olan kişilerde cilt iltihabı ve tahriş miktarını azalttığı ve çok az yan etkisi olduğu bulundu.
Oregon State Üniversitesi Linus Pauling Enstitüsü günde 600 IU günlük D vitamini alımını önermektedir. Hamileyseniz veya 70 yaşından büyükseniz daha fazlasına ihtiyacınız olabilir.
D vitamini alımınızı artırarak:
- günde 10 dakika güneşe maruz kalmak (özellikle cilt kanseri öyküsü varsa, önce doktorunuza danışın)
- kahvaltı gevrekleri, portakal suyu ve yoğurt gibi müstahkem yiyecekleri yemek
- somon , ton balığı ve morina gibi D vitamini içeren yiyecekleri yemek
C vitamini
C vitamini epidermiste (derinin dış tabakası) ve ayrıca dermisin (derinin iç tabakası) yüksek seviyelerde bulunur. Kanserle savaşan (antioksidan) özellikleri ve kollajen üretimindeki rolü cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bu nedenle C vitamini, birçok antiaging cilt bakım ürününde bulunan ana bileşenlerden biridir.
C vitamininin ağızdan alınması, cildinize uygulanan güneş kremlerinin, güneşin zararlı UV ışınlarından korunma etkinliğini artırabilir. Bunu, hücre hasarını azaltarak ve bedensel yaraların iyileşme sürecine yardımcı olarak yapar. C vitamini ayrıca vücudun doğal kolajen sentezindeki hayati rolünden dolayı yaşlanma belirtilerini gidermeye yardımcı olabilir. Hasar görmüş cildin iyileşmesine yardımcı olur ve bazı durumlarda kırışıklıkların görünümünü azaltır. Yeterli C vitamini alımı da kuru cildin onarılmasına ve önlenmesine yardımcı olabilir.
Reçetesiz satılan ürünlerdeki C vitamini, diyet takviyeleri ve yediğimiz yiyeceklerin prevalansı nedeniyle bu besinin eksikliği nadirdir. Tavsiye edilen günde 1.000 mg’dır. Diyetinizde yeterince C vitamini almadığınızı tespit ederseniz, şunları yapabilirsiniz:
- portakal gibi daha fazla narenciye yiyecek için
- çilek, brokoli ve ıspanak gibi bitki bazlı diğer C vitamini kaynaklarını tüketin
- portakal suyu iç
- Bir doktor tarafından önerilen şekilde takviye almak
- kuruluk, kızarıklık, kırışıklıklar ve yaşlılık lekelerini tedavi etmek için C vitamini içeren cilt bakımı karşıtı tedavileri arayın
E vitamini
C vitamini gibi, E vitamini de bir antioksidandır. Cilt bakımında temel işlevi güneşin zararlarına karşı korumaktır. E vitamini cilde uygulandığında güneşten gelen zararlı UV ışığını emer. Foto koruma, vücudun UV ışınlarının neden olduğu hasarı en aza indirme yeteneğini ifade eder. Bu, koyu renkli lekelerin ve kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
Normalde, vücut E vitamini, cildin gözeneklerinden yayılan yağlı bir madde olan sebum aracılığıyla üretir. Doğru dengede sebum cildin düzenli kalmasına yardımcı olur ve kuruluğu önler. Eğer özellikle kuru bir cildiniz varsa, E vitamini muhtemelen sebum eksikliğini önlemeye yardımcı olabilir. E vitamini ayrıca cilt iltihabı tedavisinde yardımcı olur.
E vitamini birçok cilt bakım ürününde bulunurken, sorun güneşe maruz kaldığında herhangi bir etkisinin en aza indirilebilmesidir . Diyetinizde yeterli miktarda E vitamini almak tercih edilir. Çoğu yetişkin günde yaklaşık 15 mg E vitamini gerektirir. Giriş miktarınızı şu şekilde artırabilirsiniz:
- badem , fındık ve ayçiçeği tohumu gibi daha fazla fındık ve tohum tüketmek
- Bir alarak multivitamin ya ayrı vitamin E takviyesi
- Hem E hem de C vitamini içeren topikal ürünler kullanmak (bu fotoğraf korumasında her ikisinden yalnızca birini içerenlerden daha etkili olabilir)
K vitamini
K Vitamini, vücudun yaraları, çürükleri ve ameliyattan etkilenen bölgeleri iyileştirmesine yardımcı olan kan pıhtılaşma sürecine yardımcı olmak için esastır. K vitamininin temel fonksiyonlarının ayrıca aşağıdakiler gibi bazı cilt hastalıklarına yardımcı olduğu düşünülmektedir:
- deri çatlağı
- örümcek damarları
- yara izleri
- karanlık noktalar
- gözlerinin altında inatçı çemberler
K Vitamini cilt için birçok farklı topikal kremde bulunabilir ve çeşitli cilt koşullarını tedavi etmeye yardımcı olabilir. Doktorlar sıklıkla şişlik ve morarma riskini azaltmak için ameliyat olmuş hastalarda K vitamini içeren kremler kullanırlar. Bu cilt iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, K vitamininin cilt üzerindeki etkileriyle ilgili araştırmalar, E ve C vitaminlerine göre daha sınırlıdır.
Florida Üniversitesi’ne göre , K vitamini eksikliği Amerika Birleşik Devletleri’nde nadirdir. Yetişkinlerin günde 90 ile 120 yaş arasında olması gerekir. Yemeğinizi tüketerek alımınızı artırabilirsiniz:
- süs lahanası
- ıspanak
- marul
- lahana
- yeşil fasulye