BIST ve BISTECH nedir? Ne işe yarar?

bistnedir

BIST nedir, Borsa İstanbul’un kısaltılmış şeklidir. Eskiden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası isim değişikliğine giderek, BIST ismini almıştır.  30 Kasım 2015 tarihinde  Bistech geçişi hakkında. Borsa İstanbul A.Ş. ile NASDAQ arasında 20.01.2014 tarihinde imzalanan stratejik işbirliği anlaşması kapsamında, gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda Borsa İstanbul bünyesinde yer alan tüm piyasaların tek bir işlem platformu üzerinden hizmet vermesi hedefleniyor. Bu doğrultuda ilk aşamada 30 Kasım 2015 tarihi itibariyle Pay Piyasası, yeni bir işlem platformu üzerine taşınacak.

BIST ve BISTECH nedir

 
BISTECH, Borsa İstanbul ve NASDAQ işbirliği anlaşması kapsamında Pay piyasasının taşınacağı (taşınması planlanan demiyoruz, çünkü 30 kasım itibariyle bu taşınma gerçekleşecek) yeni işlem platformunun adı. BISTECH platformu geçişi sonucunda gerek piyasa işleyişine, gerekse piyasa kurallarına ilişkin yeni uygulamalar getiriliyor ve tabiatıyla mevcut uygulamaların bazıları da sonlandırılıyor.
BIST ve BISTECH nedir? Ne işe yarar? 1
BISTECH

Borsa ve Vadeli İşlem yatırımcılarının 30 Kasım 2015 tarihinden itibaren karşılaşacakları değişikliklerin bazıları şöyle:

– İşlemlerde tek seans uygulamasına geçiliyor. Öğlen arası (12:30-13:30) tek fiyattan işlemler seansı uygulanmaya başlıyor. İşlem saatlerinin kapsamı ve dağılımına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
– Fiyat marjı ve fiyat limitlerinin hesaplanma yöntemi değişiyor. Paylar ve Borsa Yatırım Fonları için %20, Rüçhan hakkı kuponları için %50 oluyor.
– Fiyat adımı ve fiyat aralığı belirleme yöntemi değişiyor. Seans içerisinde fiyat adımı artık değişebiliyor olacak.
– Maksimum lot uygulamasına son verilecektir. Yani KPY (Kalanı Pasife Yaz) emir tipi artık kullanılmayacak.
– Fiyat gösterimlerinde virgülden sonra 3 hane kullanılmaya başlıyor.
– İşlem fiyatlarında belirli eşiklerin aşılması halinde ilgili sıradaki sürekli işlem seansı geçici olarak durdurulup emir toplama seansına alınarak devre kesici uygulaması başlatılabilecek.
– Yeni pazar yapılanmasına geçilecektir.
– Birikimli fiyat derinlik bilgisi, veri terminallerinde 10 kademe, Borsa temsilci işlem terminallerinde 25 kademeye kadar çıkabilmesine imkan sağlıyor. Bu bireysel yatırımcı için derinlikli fiyat verisi için ek maliyetler gelecek şekilde yorumlanabilir.

 

Sonuç olarak baktığımızda yapılan BISTECH anlaşması borsanın daha küresel bir yapıya dönüşmesini sağlayacaktır. Yurtiçi ve yurtdışı yatırımların işlemlerini daha rahat yapabilecektir. NASDAQ ile yapılan bu sözleşme ile borsanın tercih edilebilirliğinin artması ve daha iyi hizmet vermesi amaçlanmaktadır.

Paylaş:
Ayrıca bkz :  Türkçedeki kelimeler en çok hangi harfle başlar