Feynman, 11 Mayıs 1918’de New York’ta doğdu. İlk başlarda, bilimsel meselelerle ilgilenmekte ilgi ve kolaylık gösterdi. MIT‘de (Massachusetts Institute of Technology) Fizik dalında lisans programı sırasında iki makale yazıp yayınlamıştır: biri kozmik ışınlar ve diğeri moleküler kuvvetler üzerineydi Princeton Üniversitesi‘nden Feynman doktora derecesini aldı. Cornell Üniversitesi’nde ve California Teknoloji Enstitüsü’nde yıllarca çalıştıktan sonra profesör oldu. 1959 yılında, Amerikan Fizik Derneği yıllık toplantısında bir konferans sırasında Feynman, şu anda Nanoteknoloji olarak adlandırdığımız malzemeyi atomik seviyede düzenleme imkanı fikrini sundu .
Feynman ayrıca, nükleer savaş başlıklarının geliştirilmesi için Manhattan Projesi’ne katıldı ve NASA’nın 1986’da kalkış sırasında patlayan uzay mekiği uzay aracı Challenger kazasının nedenini araştırdı . Düşüşünün, itici gazların kısmen çiftliğinde bir kusur olduğunu söyledi..Bunun patlamaya neden olduğunu dile getirdi
İçindekiler
- Feynman tekniği nedir?
- 1. Tercih ettiğiniz konuyu seçin ve o konuya zaman ayırmaya başlayın
- 2. Bir çocukla konuşuyormuş gibi yazın
- 3. Kitaplara geri dönün ve tema hakkında daha fazla araştırma yapın
- 4. Daha da basitleştirin ve konunun daha fazla net olması için yaklaşık konuları kullanın
- Feynman tekniği nasıl uygulanır
Feynman tekniği nedir?
Richard Feynman, herhangi bir konuyu anlamanıza yardımcı olacak basit bir teknik olduğunu garanti eder. Feynman tekniği bir yarışma, bir üniversite giriş sınavı, bir sertifika sınavı veya başka bir şey için eğitim almak isteyenler için kullanışlıdır.
1. Tercih ettiğiniz konuyu seçin ve o konuya zaman ayırmaya başlayın
Bir defterde, konu hakkında zaten bildiğiniz her şeyi yazın. Ardından, keşfettiğiniz merakları ekleyin ve listeye ekleyin.
2. Bir çocukla konuşuyormuş gibi yazın
Çocuğunuzun tarafını bu adımda kullanın ve her şeyi en basit şekilde açıklayın. Bir çocukla konuşuyormuş gibi yaz. Aptalca geliyor, ancak teknikte çok önemli bir adım. Bu konuda zaten bir şey bildiğiniz anlamına gelen herhangi bir terimi kullanmaktan kaçının. Basit bir dil kullanın! Kapsamlı olun ve seçilen konsept hakkında bildiğiniz her şeyi yazın.
3. Kitaplara geri dönün ve tema hakkında daha fazla araştırma yapın
İkinci adımda, bilgileri eklediniz ve bazı boşlukların tamamen giriş yapmamış olma olasılığı çok yüksektir. Tüm verilerin sizin için anlam ifade etmesi gereken zamandır. Konuyu anlamanıza izin veren bazı bilgilerden hala eksik olduğunuzu fark ederseniz, kitaplara geri dönün ve araştırın. Ancak konuyu gerçekten bir şekilde açıklayabiliyorsanız, bir çocuk anlar, orijinal metne geri döner ve yazmaya devam eder.
4. Daha da basitleştirin ve konunun daha fazla net olması için yaklaşık konuları kullanın
Temanın ve analojilerin incelemesi, anlayışınızı olabildiğince açık ve net hale getirecektir. Bu adımda yüksek sesle okumak, yazılanları dinlemek ve konuyu daha da basitleştirmek önemlidir. Kavramın daha anlaşılabilir olması gerektiğinin farkındaysanız, yapın. Yüksek sesle okurken, bir noktada açıklamanın kolay anlaşılmadığını gözlemlemeye çalışın. Bu olursa, bir şeyin iyileştirilmesi gerektiğinin ve belki de bazı bilgilerin daha iyi bağlantı kurması gerektiğinin bir işaretidir.
Feynman tekniği nasıl uygulanır
Feynman’ın bu 4 aşamalı süreci gerçekten göründüğü kadar basit. Bu teknik oldukça küçük bir havuzda büyük bir balık olarak tanımlanabilir. Bu teknik, 1000 küçük teknikle (balıklar) eşdeğerdir ve göründüğü kadarıyla göründüğü kadar etkilidir.
Feynman tekniği ile ilgili en iyi şey, bizi beş yaşındayken ve dünyaya taze ve göz alıcı gözlerle bakmanın basitleştirilmiş öğrenme yoluna götürmesidir. Bu tekniği kullanarak, derinlemesine kavramlarla bağlantı kurmak ve karmaşık bilim konularını görünüşte kolay kavramlara dönüştürmek mümkündür. İlham verici ifadelerinden birindeki Feynman “Çok çalışmış normal bir insandım” diyor . Hepimiz onun “normal” olmasını istemez miyiz?