Bebeğinize katı yiyecekler vermek – bazen sütten kesmek veya tamamlayıcı beslenme denir – bebeğiniz yaklaşık 6 aylıkken başlamalıdır. Bebeğinizin ne kadar yediği, başlamak için onları yeme fikrine alıştırmaktan daha az önemlidir. Besinlerinin çoğunu anne sütünden ya da ilk bebek mamalarından almaya devam edecekler. İkinize de uygun bir zamanda yiyecek sunarak başlayın. Bebeğinizin yediği yiyeceğin miktarını ve çeşitliliğini, ailenin geri kalanıyla aynı yiyeceğin küçük kısımlarını yiyene kadar kademeli olarak arttırabilirsiniz.
İçindekiler
- Bebeğinizi sütten kesmeye ne zaman başlamalı
- Bebekler ve besin alerjileri
- Bebeğinizi katı yiyeceklerle iyi bir başlangıç yapmak için:
- Bebeğinize vereceğiniz yiyecekler
- 0 ila 6 ay
- Bebekler için vitaminler
- 6 aydan itibaren İlk gıdalar
- Parmak gıdalar
- Sonraki yiyecekler
- Bebekler ve çocuklar için vitaminler
- 8 ila 9 ay arası
- 12 aydan itibaren
- Ne sütü, ne zaman?
Bebeğinizi sütten kesmeye ne zaman başlamalı
Bebekler, ihtiyaç duydukları besin maddelerinin çoğunu, yaklaşık 6 aylık olana kadar anne sütünden ya da ilk bebek mamalarından alırlar. Emziriyorsanız, 6 ay kadar yalnız anne sütünün olması bebeğinizin hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olacaktır. Anne sütü siz beslenmeye devam ettiğiniz sürece onları korumaya devam edecektir. Bebeğinizin katı gıdalara hazır olmasını beklemek, kendilerini hızlı bir şekilde besleyebilecekleri ve daha kolay yutabilecekleri anlamına gelir.
- Bebeğiniz katı yiyecekler için hazır olup olmadığını merak edebilirler, eğer:
- yumruklarını çiğnemek
- Daha önce uyudukları halde gece uyanmak
- fazladan süt beslemek istiyorum
Ancak bunların tümü bebekler için normal davranışlardır ve mutlaka aç olduklarına ya da katı gıdaya başlamaya hazır olduklarının bir işareti değildir. Katı yiyeceklere başlamak bebeğinizin gece boyunca uyuma ihtimalini arttırmaz. Ekstra süt beslemeleri, katılar için hazır olana kadar genellikle yeterlidir.
Bebekler ve besin alerjileri
Bebeğinizin diyetindeki çeşitlilik gerçekten önemlidir, ancak bazı yiyeceklere alerjik olma ihtimali vardır. Bu yiyecekleri teker teker vermek önemlidir – 6 aydan önce değil:
- inek sütü
- yumurtalar
- buğday, arpa veya çavdar dahil olmak üzere glüten içeren yiyecekler
- fındık veya tohum içeren yiyecekler (5 yaşın altındaki çocuklar boğulma riski nedeniyle tam fındık içermemelidir)
- balık ve kabuklu deniz ürünleri
Çocuğunuz yaşlanıncaya kadar beklemenin, onların bir gıda alerjisi geliştirmesini durduracağına dair kanıt yoktur. Bebeğiniz katılar için hazır olduğunda, bu yiyecekleri çok az miktarda verin ve alerjik reaksiyon belirtileri olup olmadığını dikkatlice izleyin . Bebeğinizde teşhis edilmiş bir gıda alerjisi veya egzaması gibi önceden bilinen bir alerjisi varsa veya ailede gıda alerjileri, egzama, astım veya saman nezlesi öyküsü varsa – özellikle yer fıstığı ve yer fıstığı ürünlerini tanıtırken dikkatli olmanız gerekebilir. Önce doktorunuz veya sağlık ziyaretçinizle konuşun. Unutmayın, yer fıstığı, bütün fındıklar gibi ezilmeli veya öğütülmelidir. Katı yiyecekler nasıl başlatılır? Bebeğinizin ilk başta ne kadar yediği konusunda endişelenmeyin. Bebeğinizin daha çok yediği, bazılarının ise daha az yediği günler olacak ve bazı yiyecekleri tamamen reddedebilirler. Ertelenme. Tüm bebekler farklıdır ve bazıları yeni yiyecekleri ve dokuları diğerlerinden daha hızlı kabul etmeyi öğrenir.
Bebeğinizi katı yiyeceklerle iyi bir başlangıç yapmak için:
- yemeğe dokunma ve tutma zevkini yaşayın
- ilgi gösterdikleri anda bebeğinizin parmaklarını kullanarak kendilerini beslemesine izin verin
- Bebeğinizin yeni bir yiyecek alması zaman alabilir – denemeye devam edin, çünkü birkaç girişimde bulunabilir.
- bebeğinizi yemeye zorlamayın – bu kez ilgilenmiyorlarsa bir sonraki beslemeye kadar bekleyin
- kaşık kullanıyorsanız, yemeğinizi vermeden önce bebeğinizin ağzını açmasını bekleyin; bebeğiniz de kaşık tutmayı isteyebilir.
- bebeğinizin kendi hızında gitmesine izin verin
- Günde bir kere sadece birkaç parça çay veya yemek kaşığı yiyecek vererek
- sıcak yiyecekleri soğutun ve bebeğinize vermeden önce test edin.
- bebeğinizin yemeğine veya pişirme suyuna şeker veya tuz (stok küpleri dahil) eklemeyin – bebeğinize vermekten kaçınmak için hangi yiyecekleri görün
- boğulma ihtimaline karşı yerken daima bebeğinizle birlikte kalın
Bebeğinize vereceğiniz yiyecekler
0 ila 6 ay
Bebeğiniz sadece anne sütüne veya ilk bebek mamasına ihtiyaç duyar. “Takip” formülü 6 aydan küçük bebekler için uygun değildir ve 6 aydan sonra da tanıtmaya gerek yoktur. 6 aydan önce katı yiyecekler eklemek istiyorsanız, önce sağlık ziyaretçinize veya doktorunuza danışın.
Bebekler için vitaminler
Doğumdan 1 yaşına kadar olan bebeklere, kendiniz D vitamini içeren bir takviye alıyor olsun veya olmasın, 8.5 ila 10 mikrogram (µg) D vitamini içeren günlük bir takviye verilmesi önerilir. Bebek maması ile beslenen bebekler, günde 500 ml (yaklaşık bir pint) veya daha fazla formül alıyorlarsa, D vitamini takviyesine ihtiyaç duymazlar. Bunun nedeni, formülün zaten D vitamini ile takviye edilmiş olmasıdır.
6 aydan itibaren İlk gıdalar
Bebeğinizin ilk yiyecekleri arasında püresi veya yumuşak pişmiş meyve ve yabani havuç, patates, yaban mersini, tatlı patates, havuç, elma veya armut gibi sebzeler bulunabilir. Şeftali veya kavun gibi yumuşak meyveler veya bebeğinizin normal sütüyle karıştırılmış bebek pilavı veya bebek gevreği de iyidir. Bebeğinizin anne sütünü ya da bebek mamasını beslemeye devam edin, ancak bir yaşına kadar inek inek, keçi veya koyun sütünü bir içecek olarak vermeyin. Bazı bebekler püresi yiyeceklerle başlamak ister. Diğer bebeklerin yeni dokulara alışması biraz daha uzun zamana ihtiyaç duyar, bu nedenle ilk başta kaşıktaki yumuşak veya karışımlı yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Bebeğinizin çeşitli tat ve dokulara alışmasına yardımcı olmak için, mümkün olan en kısa sürede pürelerden püresi yiyeceklere geçmeye çalışın. Bebeğinizin daha önce reddettiği yiyecekler dahil farklı yiyecekler sunmaya devam edin. Bebeğiniz yeni bir yiyecek veya doku kabul etmeden önce çok fazla denemeler yapılabilir.
Parmak gıdalar
Bebeğiniz katı yiyecekler vermeye başlar başlamaz, onları kendi yiyeceklerini tatmak için parmak yiyecekleri yemeye teşvik edebilirsiniz. Ağızlarında kolayca parçalanan ve tutmaları için yeterince uzun olan parmaklı yiyeceklerle başlayın. Yumuşak olgunlaşmış muz veya avokadoyu kapmaya çalışın. Kendi parmağınızın büyüklüğüyle ilgili parçalar iyi çalışır. Bebeğinizle yemek yerken daima boğulma ihtimaline karşı kalın.
Sonraki yiyecekler
Bebeğiniz yukarıdaki yiyeceklere alıştığında, tavuk, püresi balık (herhangi bir kemik için dikkatlice kontrol edin), makarna, erişte, tost, chapatti parçaları, mercimek, pirinç ve haşlanmış yumurta gibi yumuşak pişmiş etlere sahip olabilir. Ayrıca yoğurt, fromage frais veya muhallebi gibi tam yağlı süt ürünlerine de sahip olabilirler. Şekersiz veya az şekerli ürünler seçin. Bütün ineklerin sütünü pişirirken veya 6 aydan itibaren yiyeceklerle karıştırırken kullanabilirsiniz. Bardaklar Yaklaşık 6 aylık bir bardağa koyun ve yemeklerle birlikte bir miktar su verin. Valfsiz, açık veya serbest akışlı bir bardak, bebeğinizin yudumlamayı öğrenmesine yardımcı olur ve dişleri için daha iyidir. Bebekler ve küçük çocuklar için bardaklar hakkında daha fazla bilgi edinin .
Bebekler ve çocuklar için vitaminler
Doğumdan 1 yaşına kadar olan bebeklere 8,5 ila 10 mikrogram (µg) D vitamini içeren günlük bir takviye verilmesi önerilir. Ayrıca, 6 ila 5 yaşları arasındaki tüm çocukların A vitamini (233 µg) ve C vitamini (20 mg) içeren günlük vitamin takviyesi yapmaları önerilir. Günde 500 ml’den fazla (yaklaşık bir pint) bebek maması olan bebekler vitamin takviyesine ihtiyaç duymazlar çünkü formül zaten vitaminlerle takviye edilmiştir. Bebekler ve küçük çocuklar için vitaminler hakkında daha fazla bilgi edinin .
8 ila 9 ay arası
Bebeğiniz yavaş yavaş günde 3 öğün yemeğe doğru ilerleyecektir. Yumuşak parmaklı gıdaların bir karışımı ve püresi veya doğranmış gıdalar olacaktır. Bebeğinizin beslenme şekli aşağıdakilerden oluşmalıdır:
- meyve ve sebzeler
- ekmek, pirinç, makarna, patates ve diğer nişastalı gıdalar
- et, balık, yumurta, fasulye ve diğer süt dışı protein kaynakları
- süt ve süt ürünleri
12 aydan itibaren
Bebeğiniz şimdi günde 3 öğün yemek yiyecek – gerekirse doğranmış – ayrıca anne sütü veya bütün inek sütü ve meyve, sebze çubukları, kızarmış ekmek ve pirinç keki gibi daha sağlıklı atıştırmalıklar. Artık tüm ineklerin sütünü içebilirler. Tam yağlı süt ürünlerini seçin – 2 yaşın altındaki çocuklar için ekstra yağ ve vitamin gerekir. 2 yaşından itibaren, eğer iyi bir yiyici ve iyi yetişiyorlarsa, yarı yağlı sütleri olabilir. 5 yaşından itibaren% 1 yağ ve yağsız süt tamamdır. Küçük çocukları ne besleyeceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinin .
Ne sütü, ne zaman?
İlk 6 ay boyunca bebeğinize sadece anne sütü veya ilk bebek mamasını vermelisiniz. İnek veya keçi sütünden yapılan ilk bebek maması, bebeğinizin ilk 12 ayında anne sütüne uygun tek alternatiftir. Soya bazlı formülü yalnızca doktorunuz size önerdiyse kullanın. İlave sütler 6 aydan büyük bebekler için mevcuttur, ancak ekstra yararları olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur ve bebeğinizin onlara ihtiyacı olmadığına dair bir kanıt yoktur. İnek sütü 6 aydan itibaren yiyecekle karıştırılabilir ve bütün inek sütü 1 yaşından itibaren içecek olarak verilebilir. Çocuğunuz 2 yaşına geldiğinde, iyi bir yiyici olduğu ve çeşitli beslendiği sürece yarı yağlı süt getirilebilir. Yağsız ve% 1 süt 5 yaşından küçük çocuklar için yeterli kalori içermez. Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde ilk bebek maması, takip formülü veya süt büyütme ihtiyacı yoktur. Keçi ve koyun sütü 1 yaşından küçük bebekler için bir içecek olarak uygun değildir. Çocuğunuza, 1 yaşından itibaren dengeli bir diyetin parçası olarak, soya içecekleri gibi şekersiz kalsiyum takviyeli süt alternatifleri verebilirsiniz. 5 yaşın altındaki bebeklere ve küçük çocuklara, içerdikleri arsenik seviyelerinden dolayı pirinç içkisi verilmemelidir. Çocuğunuzun sütün alerjisi veya hoşgörüsüzlüğü varsa, sağlık ziyaretçinizle veya doktorunuzla konuşun. Size uygun alternatifler konusunda tavsiyelerde bulunabilirler.