Bakteriler hangi solunum şekillerini yapar

Bakteri solunumu nasıl olur

Bakteriler insanlara hem faydalı hem de zarar veren küçük hücreli organizmalardır. Bazı bakteri türleri bağırsaklarımızdaki besinlerin parçalanmasına yardımcı edenler gibi yaşamamıza yardımcı olur.  Birçok farklı bakteri türü vardır ve farklı yöntemler kullanarak solunum yaparlar. Bakteri solunum şekillerine baktığımızda,bakteriyel solunumun iki ana yöntemi aerobik(oksijenli) solunum ve anaerobik(oksijensiz) solunumdur.

Bakteri solunum şekilleri

Bakteri solunum şekilleri :Aerobik solunum

Aerobik olarak solunum yapan bakteri formları, yaşamak için oksijene ihtiyaç duyar. Enerjiyi yakmaya yardımcı olmak ve yaşam için gereken enerjiyi sağlamak için oksijeni yakıt olarak kullanırlar. Bu tip bakteriyel solunum, insanların kullandığı türdendir, dolayısıyla “aerobik egzersiz” terimi. Bakterilerden gelen aerobik solunumun sonrası açığa karbondioksit çıkar.

Bakteriler Anaerobik solunumu nasıl yapar

Birçok bakteri türü anaerobik olarak solunum yapar. Başka bir deyişle, oksijen mevcut olmadan solunum sürecini gerçekleştirebilir. Yiyeceklerinde enerjiyi yakmalarına yardımcı olmak için oksijen kullanmak yerine, bu tür bakteriler kimyasal reaksiyonlar oluşturmak ve ihtiyaç duydukları enerjiyi açığa çıkarmak için doğal olarak oluşan diğer kimyasalları kullanır. 

Kullanılan doğal olarak ortaya çıkan yaygın kimyasallar nitratları, sülfatları ve karbondioksiti içerir. Bakterilerde anaerobik solunum genellikle birçok yan ürün oluşturur. Bu yan ürünlerin çoğu insanlar için toksik veya tehlikeli olabilir ve etanol ve hidrojen içerebilir.

Paylaş:
Ayrıca bkz :  Dil nasıl tat alır?Dilin tat bölgeleri nelerdir