Ironi nedir? Ironi kelimesinin anlamı nedir?

Ironi ne anlama geliyor. Ironik anlatımda insanlar ne anlatmak istiyor. Gerçeği mi yoksa olmayan şeyi ima ediyorlar

Paylaş:
Ironi nedir? Ironi kelimesinin anlamı nedir? 1

Ironi anlamı, anlatılmak istenenin tam tersi, alay etme, gerçeği gizleyip anlatmaya denir. Gerek edebiyatta, günlük konuşmalarda ironik anlatım söz konusu olabiliyor.

Ironi kelimesinin anlamı nedir

Ironi kelimesi,Türk Dil Kurumu(TDK) sözlüğünde iki farklı anlama geliyor.Birinci anlamı, gülmece. İkinci anlamı söylenen sözün tersini kastederek kişiyle veya olayla alay etmedir.

Ironi olması gerekenin zıttı, olmaması gereken bir durumu anlatmaya yarar. Eleştirisel, aslında olması gerekeni başka bir yol ile anlatmaktır.

Edebiyatta Ironi

Edebiyatta ironi türleri üçtür. Sözlü ironi, durum ironisi, dramatik ironidir.Sözlü ironi; günlük hayatta sık kullandığımı bir söylenen şeyin zıttını anlatmak. Dramatik ironi,seyircilerin olayı karakterlerden daha çok bildiği durumlardır. Durum ironisi, karakterlerin olayları nasıl gördüğü ve gerçekte nasıl olduğu arasındaki farklı anlatan ironi biçimidir.

Bazı gerçekleri direkt olarak söylemek anlam yönünden yetersiz olabilir. Ironik bir anlatım ile gömdü mü yüceltti mi o artık karşıdakinin düşüncesine kalmış.

Ironi anlamı ile ilgili cümleler

Bu işin her aşamasında onunda katkısı unutulmaz. O kadar çalışmayı severdi ki çayı zor yetiştirirdik.

Bu ülkede millet vekilleri inanın bu maaşla zor geçiniyor. Asgari ücretlisini hiç düşünmüyorum.

Bu kelimenin Türkçe karşılığını unutacağını bilemedim.O kadar zeki olduğunu bilmiyordum.

Edebiyat hikayelerinde ya da eskiden beri gelen destansı olaylarda Ironik bazen yer alıyor. Gerçeği söyleyemeyip, onun yeri tersi anlatım ile kullanıcın düşünmesini sağlıyorlardı.

Paylaş:
Ayrıca bkz :  Agresif kelimesinin Türkçe karşılığı nedir