Simülasyon TDK sözlük anlamı ne demek?

Simülasyon TDK sözlük anlamı ne demek? 1

Simülasyon, gerçek dünyadaki bir sorunu güvenli ve verimli bir şekilde çözer.Bir sistemin gerçekte maliyetli, riskli ve karmaşık yapısını bilgisayar ortamında tasarlanıp incelenmesini sağlar.

Simülasyon, Fransızca simulation kelimesinden gelmektedir. Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde, benzetim, taklit etme , öğrence anlamlarına gelir

Simülasyon, bir sistemin dijital ortam üzerinde gösterimi ve deney yapılmasını sağlar. Bir binanın ölçekli kopyası, fiziksel olarak modellemenin  aksine, bilgisayar tabanlı , algoritmik denklemler kullanılarak oluşturulur. Bilgisayar iki veya üç boyutlu görüntüleme imkanı sağlar.

Simülasyonun iş dünyasında kullanım alanları farklılık gösterir. Gerçek sistemler üzerinde deneyler yapmak maliyetli ve zaman alacağından. Düzenleme, görme imkanı vermeyen ve pratik olmadığı ortamlarda kolaylık sağlar. Modeli incelerken, analiz etme yeteneği sağlar.

Simülatör nedir

Simülatör, simülasyonun çalışmasını sağlayan ortamdır. Uçuş simülatörleri, araba simülatörleri gibi birçok örnek vardır. Mobil ve web geliştirmelerinde simülatör uygulamaları sık kullanılırç

Simülasyon modelleme neden kullanılır

Simülasyon modellemenin kullanma nedenleri bize birçok konuda fayda sağlar. Bir sistemin işleyişinde göz önünde bulundurmamız gereken kriterler açısından rahatlık sağlar.

Risksiz ortam

Simülasyonun kullanımında, eğer faktörü işin içine girere bunu güvenli bir yoldan yapmayı sağlar. Bir üretim tesisindeki personel veya sistem değişikliğinde, üretimi riske atmadan görülebilir.Gerçek dünyaya değişiklik yapmadan önce doğru kararı almayı sağlar.

Zamandan ve maliyetten tasarruf

Simülasyon modelleme ile yapılan sanal deneyler, gerçek dünyada yapılan deneylerden daha az maliyete sahip ve zaman alır.Pazarlama stratejilerinde, rekabeti haber vermeden, lüzumsuz para harcamadan test yapılabilir.

Ayrıca bkz :  Efor kelimesinin Türkçe karşılığı nedir

Görüntüleme

Simüle edilen modellerde, kavramların ve fikirlerin daha kolay yoldan doğrulama, iletilmesi ve anlaşılırlığı yönünden iki boyutlu veya üç boyutlu canlandırabilir. Mühendisler,analistler, pazarlamacılar çalışırken görerek güven kazanır. Yönetim birimlerine tespitlerini kolaylıkla bildirebilirler.

Dinamik gözlemleme

Veri görüntüleme tabloları veya çözücü tabanlı analitiklerine aksine, simülasyon modelleme, zaman içinde herhangi bir ayrıntı düzeyinde sistem davranışın gözlemlenmesini sağlar.

Doğruluk payı

Simülasyon modelleri, daha fazla doğruluk ve kesin tahmin sağlayan bir analitik modelden daha fazla ayrıntıyı yakalayabilir

Belirsizliği ön görmek

Operasyon süreçlerinde ve sonuçlarında belirsizlik, simülasyonu modellerde rahatlıkla görülebilir.Risklerin belirlenmesinde ve daha sağlam çözümler sunmasına olanak sağlar.

Örnek

Simülasyon örnekleri

Simülasyonu ne zaman kullanılır

  • Sistem deney yapmaya uygun değilse,
  • Sistem tasarım aşamasındaysa,
  • Sistem/Problem karmaşıklığa sahipse,
  • Sistemin davranışı analiz edilecekse,
  • Bilgisayar mevcutsa kullanılır.
Paylaş: