Uzaya ilk çıkan insan ve aya ilk adım atan insan kimdir

Uzaya çıkan ve aya ilk ayak basan insanlar kimlerdir

Uzaya çıkan ilk insan aya ilk adımı atmadı mı ? Uzaya çıkan insan aya gitmedi. Sadece uzay seyahati yapıp ve sonrasında aya çıkıldı. Peki kim hangi araçla uzaya çıktı ve sonrasında hangi araçla tekrar uzaya çıkıp aya ayak bastı. Uzaya insan haricinde hayvanlarda gönderilmiştir.

Uzay çıkan ilk insan

Uzay çıkan ilk insan
Yuri Gagarin kimdir

12 Nisan 1961 tarihinde ve saat 9: 07‘de Vostok 1 uzay aracıyla Sovyet kozmonotu Yuri Gagarin, uzaya çıkan ilk insan ünvanını aldı. Gagarin, 27 yaşında bir test pilotu ve endüstriyel teknisyendi. 1 saat 48 dakika boyunca Dünya yörüngesinde dolaştı.

Vostok 1 , maksimum 203 mil (327 km) yüksekliğe Dünya’nın yörüngesinde ve tamamen otomatik bir kontrol sistemi tarafından yönetildi.Uzay aracının tasarımcısı Sergei Korolev manüel sistemi devreye sokacak olan kodu Gagarin’e vermişti. Gagarin uzayda kullandığı ilk ifade “Uçuş normal şekilde ilerliyor; İyiyim.” demesi olu.

Aya ilk adım atan insan

Aya ilk adım atan insan
Neil Armstrong

Uzaya çıkan ilk insan olan Yuri Gagarin’i tanıdık. Peki aya ilk ayak basan insan kimdir. Tabi ki Neil Armstrong‘dur. Armstrong Apollo 11 ay üzerine yapılan ilk uçuşunu yapmıştır. ABD’nin 20 Temmuz 1969 tarihinde ve saat 20.18’de ay yüzeyine iniş yapan Neil Armstrong ve Buzz Aldrin ilk insanlar oldular.

O zaman uzay programında astronotların önce dinlenmesini istediler. Astronotlar ancak erke çıkmayı seçtiler. O yıllarda siyah beyaz televizyonlardan yapılan yayın ile Armstrong sol ayağı ile aya iniş yaparak ve ” Benim için küçük ama insanlık için büyük bir adım ” ifadesini kullandı

Ayrıca bkz :  Elektronik ehliyet sınavı:Çıkmış sorular ve gerekli belgeler

Uzaya giden ilk hayvan

Uzaya çıkanlar sadece insanlar değildir. Muhtemelen o rokette bakteri ve birçok organizma ile beraber gitmiştir.

Uzaya gönderilen ilk gönderilen hayvan 1947’de bir V2 roketi ile fırlatılan meyve sineğidir.

Yörüngeye giren ilk hayvan, Sovyet Sputnik 2 uzay gemisinde fırlatılan Laika köpeğiydi. Ne yazık ki, Laika uçuş sırasında öldü.

Yuri Gagarin’in uzaydaki ilk insan olduğu 12 Nisan 1961’e kadar Sovyetler tarafından en az 10 köpek daha uzaya fırlatıldı.

Bu ilk tarihi lansmanlarından bu yana birçok maymun, şempanze, sıçan, fare, kurbağa, örümcek, kedi ve hatta bir kaplumbağa fırlatıldı.

Paylaş: