YouTube Videolarını İndirmek Yasal mı?

YouTube Videolarını İndirmek Yasal mı

YouTube’dan video indirmek yasal mı?

YouTube videolarını indirmek için üçüncü parti yazılım araçlarını kullanıyor; peki bu işlemi yapmak yasal mıdır ?
 
Bazı zamanlarda böyle durumlar net bir şekilde anlaşılır hale gelmiştir. Mesela bir TV dizisi indirmek veya müzik dosyalarını (video / mp3) indirmek yasa dışı sayılır. Peki bunun haricinde YouTube için üretilen videoları indirmek yasal mıdır yoksa suç mudur ? Bununla ilgili durumlar nelerdir 
 
Şimdi YouTube videolarını indirmenin yasal olup olmadığına bir değinelim 

YouTube Bu Konuda Ne Diyor?

Bu sorunu ele almadan önce şu iki önemli konuyu ele almak gerekiyor. YouTube böyle bir durumu nasıl gördüğü ve diğer tarafta indirme yapılan ülkenin yasaları bu konuda ne gibi mevzuata sahiptir
Öncelikle YouTube ile başlayacağız. YouTube’da bir video izlerken, genel kullanıcı kuralları ve şirketin şartlarına uymayı kabul edersiniz.
 
İşte YouTube’un Hizmet Şartları’nın 5. Maddesinde bu konuya değinilmiştir önemli:
 

İçerik size olduğu gibi sağlanmaktadır. İçeriğinize, yalnızca Hizmet’in sağladığı işlevler doğrultusunda ve bu Hizmet Koşulları kapsamında izin verilen şekilde amaçlandığı şekilde, bilgileriniz ve kişisel kullanımınız için erişebilirsiniz. YouTube tarafından söz konusu İçeriğin Hizmetinde görüntülenen bir “indirme” veya benzeri bir bağlantı görmeden hiçbir İçerik indiremezsiniz. YouTube’un ya da İçeriğin ilgili lisans verenlerinin önceden yazılı izni olmadan hiçbir İçeriği herhangi bir amaçla kopyalamaz, çoğaltamaz, yayınlayamaz, yayınlayamaz, yayınlayamaz, görüntüleyemez, satamaz, lisanslandıramaz ya da başka bir şekilde kullanamazsınız. YouTube ve lisans verenleri, Hizmet ve İçeriğe açıkça ve verilmeyen tüm hakları saklı tutar.

Bu açıklamada YouTube bunu açıkça yasaklamaktadır..
 

YouTube Videolarını İndirmek İçin Yasaklayabilir mi?

Online Video Converter
Online video Converter
 
Hizmet Şartlarına aykırıysanız, YouTube’un kullanabileceği bir dizi yasal seçenek vardır. Teorik olarak, yasaklamadan hukuk davalarına kadar her şey masada olabilir.
 
Bununla birlikte, YouTube içerik indirmek için hiç kimseye dava açmadı. Birkaç yıl önce, şirket Hizmet Şartlarını ihlal ettiği için en büyük YouTube video indiricilerinden birini (YouTube-MP3.org) dava etmeyi düşündü, ancak site bütçeyi reddettiğinde geri çekildi.
 
İlginç bir şekilde, YouTube-MP3.org, Sony Music ve Warner Bros’un buna karşı bir telif hakkı ihlali davası açmasının ardından 2017 yılında kapatıldı.

YouTube Videolarını Yasalara Karşı mı İndirmek?

YouTube’un video indirme işlemlerinden hoşlanmadığını, şimdilik mutlu olmasak da bunu öğrenmiş olduk. Peki sizin ülke kanunları ne diyor ? YouTube’dan bir video indirirseniz suç mu işliyorsunuz?
 
Ülkemizde 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (Kanun maddesini okumak için tıklayınız). Bu kanuna göre eser ve fikir sahibi izin vermedikçe, herhangi bir eseri (başkasına ait olan, müzik, video, film, roman, v.s.) hiçbir şekilde paylaşamazsınız, dağıtımını yapamazsınız, dijital ortamlarda yayınlayamazsınız ve eseri genele arz edemezsiniz. 

YouTube Videolarını Ne Zaman Yüklemek Yasadışı?

 

Ayrıca bkz :  Instagram dil değiştirme nasıl yapılır
youtube-video-yükleme
youtube-video-yükleme
Ülkemizde, telif hakkı yasası, telif hakkı sahibinin iznine sahip değilseniz, içeriğin bir kopyasını almanın yasadışı olduğunu belirtir.
 
Bu, kişisel kullanım için her iki kopyaya da ya da dağıttığınız veya finansal olarak faydalanabileceğiniz kopyalar için geçerlidir.
 
Bu nedenle, TV dizileri, filmler, spor klipleri veya YouTube’daki diğer telif hakkıyla korunan herhangi bir içeriği indirmek yasaları çiğnemektedir. Sizi ceza yargılaması riskiyle karşı karşıya bırakıyor. 
 
Uygulamada, özellikle bir birey olarak bir ceza davasıyla karşı karşıya kalabilir tazminat ödeyebilirsiniz yada ceza kalmazsınız ancak ne olursa olsun yasaları çiğniyorsunuz demektir

YouTube Videolarını İndirmek Ne Zaman Yasaldır?

 İyi bir şey yapmaya çalışır ve konferansınızın videolarını YouTube’a Creative Commons olarak yüklerseniz, bir grup “eğitim şirketi” videoyu indirecek, daha kötü kalitede yeniden yükleyecek ve para kazanacaktır.
 
Video indirmenin YouTube’un şartlarını her zaman ihlal ettiğiniz anlamına geldiğini anlatmaya çalıştık. Ayrıca, telif hakkıyla korunan içeriği indirirseniz, kanunları çiğnediğinizi de biliyorsunuz artık. Ancak YouTube videolarını indirmek yasal olduğu zamanlar var mı?
 
Evet! Telif hakkı yasalarının uygulanmadığı videoları veya telif hakkının size videoyu yeniden oluşturma hakkını verdiği videoları indirmek için üçüncü taraf YouTube indiricileri kullanabilirsiniz.

YouTube’da yasal olarak indirebileceğiniz birkaç farklı türde video var:

  • Kamu malı : Kamu malı işler, telif hakkı süresi dolduğunda, kaybedildiğinde, feragat edildiğinde veya baştan uygulanamaz olduğunda meydana gelir. Hiç kimse videonun “sahibi” değildir, yani halkın üyeleri içeriği serbestçe çoğaltabilir ve dağıtamaz.
  • Creative Commons : Creative Commons, sanatçının telif hakkını elinde bulundurduğu ancak eserin çoğaltılması ve dağıtılması için halka izin verdiği eserler için geçerlidir.
  • Copyleft : Copyleft, türev içerik için aynı haklar geçerli olduğu sürece, herkese işi yeniden üretme, dağıtma ve değiştirme hakkını verir. Daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, telif hakkıyla copyleft’i açıklayan makalemizi okuyun .
Ayrıca bkz :  Soğuk duş almanın faydaları nelerdir
YouTube’da biraz araştırma yaparak, yukarıdaki kategorilerden birine giren çok sayıda video bulabilirsiniz. Unutmayın, videoların indirilmesi YouTube’un Hizmet Şartları’nı ihlal etmeye devam edeceğini, ancak suç teşkil etmeyeceklerini unutmayın.
 
Paylaş: