vLogger ve YouTuber nedir?

vLogger Nedir Nasıl Olunur

YouTuber ve vLogger günümüzün çok merak edilen teknolojik terimleri arasındadır. Eskiden çocukluk yıllarında herkesin bir günlük tutma merakı vardı. Belki şuan bile günlük tutkusundan vazgeçmeyenler vardır. Bunları dijital veya fiziksel olarak tutma teknolojiye ayak uydurmak veya alışkanlıklarımızı bırakmamak diyebiliriz.

Peki o günden bu güne ne değişti ? O zaman tuttuğumuz günlükler bugün blog oldu. Artık insanlar günlüklerini, merak ettiği konulardaki araştırma, tutku, seyahat, izlenim, deneyim, tanıtım gibi birçok olayını bloglar üzerinde başladı. Sonra bunu yapan kişiler blogger diye isimlendirildi.  

Tuttuğunuz günlükler sizin defterinizde kalıyordu hatta kilitleri vardı. Şimdi onların hepsini geride bıraktık. İnsanların daha çok görmesini istediğimiz blog günlükleri olmaya başladı.

Ahmet’in günlüğü değil de Blogger Ahmet denmeye başlandı. Gelişen teknoloji ile zaman insan ve çevresinde birçok değişikliğe sebep oldu.  

Zaman geçtikte ihtiyaçlar ve insanların hitap ettiği kesimde ister istemez değişikliğe uğramaktadır. Günlük deftlerden metinsel yazıların olduğu blogger sayfalarına şimdi de popülerlik kazanan vLogger terimi çıktı.

Peki vLogger ne demektir ? İçerisinde ne barındırıyor. vLogger olmak için ne gerekiyor, ne yapmamız lazım, hangi ekipman ve programları kullanmak, hangi kitleye hitap etmek, insanların vLoglarını nasıl izleyecekler. Bu tür soruların hepsine olabildiğince değinmeye çalışacağız.  

Log nedir ?

Log İngilizce’den dilimize girmiş bir kelimedir. Kayıt olarak bizdeki karşılığı diyebiliriz.  

Blog nedir ?

Blog veya weblog diyebiliriz. Herhangi bir teknik bilgiye gerek duymadan , dilediğiniz şeyleri , istediğiniz şekilde yazıp çizdikten sonra insanlarla paylaşma olayı diyebiliriz. Nitekim yukarıda belirtiğimiz gibi günlük tutmanın bilgisayar ortamında ( web site) adıdır.  

Vlogger nedir

İçerikler eskiden sadece metinsel ve bazen görsellerle donatılıp paylaşılıyordu. Çünkü teknoloji bunu gerektiriyordu. İnternetin bu kadar hızlı olmaması, büyük görsellerin ( video, fotoğraf , multimedya) yüklenme süreleri olsun. Ancak okumayı gerektiren yazıların takibini kolaylaştırıyordu. Şuan hızlı internet ve multimedya kısmında farklı alanların önünün açılması ile vLog dediğimiz olayı doğurdu. vLog edir peki, yukarıda belirttiğimiz günlük, blog türlerinin daha gelişmiş demeyelim de daha görsellerin barındığı ve hareketli olan videolardan meydana geldiği bir blog veya kanal olabilir.  

Ayrıca bkz :  Rofl açılımı nedir? Rofl ne demek

Youtuber ve VLogger nasıl popülerlik kazandı

Özellikle Youtube’ın 2005’te piyasaya girmesi ile birçok yeni terim ortaya çıktı. Youtuber, vLogger gibi terimler popülerlik kazandı. Bunların bu kadar tutulmasında amaç; gerek insanların merak duygusu, diğer insanların ne yaptıkları. Bilgilendime insanlara faydaları içeriklerin oluşturulması. Fikirler, aynı fikir üzerinde bir kitleye sahip olmak. Ünlü olmak, ünlülerin hayatları ve onların yaşantılarını takip etmek. Belki de şuan en önemli kriter kazançlar ön plana
çıkıyor.  

YouTuber, belirli kısa zaman aralıklarında ( günlük, haftalık) videoları çeken kişidir. vLogger, yaşantının bir kısmını kayda alarak insanlarla paylaşmayı sever. Bu bir hobi, yetenek, fikir veya insanların bu konuda aydınlatmak için bilimsel araştırmalar olabilir.   YouTuber’ın kadar popüler olmasında en büyük etken tabi ki dünyanın en çok ziyaret edilen 2. Sitesi olan YouTube olmasıdır. YouTube bu konuda YouTuber’lara büyük bir imkan sağlamaktadır. Bunun için yardım sayfaları, kaliteli içeriğin nasıl oluşturulacağını, hangi kitleye hitap edilmesi gerektiğini izlenme sayılarının neleri etkilediğinizi, YouTube trendler listesine nasıl girildiğiniz anlatan makaleler mevcut.

Youtuber ve vlogger olmak için yapılması gerekenler

vLogger olmakta en büyük özellik tutkunuz ve üzerinde odaklanacağınız konudur. vlogger Olmak için Yapılması Gerekenler

1.)Hazırlık ve Plan

En hakim olduğunuz konuda en iyi vLoggerlar diğer adı ile YouTuberlar hangileri, bunları neyi daha iyi yapıyorlar. Hangi konulara daha çok özen gösteriyorlar. Hangi tür müzikler, introlar ( giriş efektleri) kullanıyorlar. Video süreleri ne kadar sürmekte, videolarını nasıl kayıt edip ve düzenlemesini yapıyorlar. Takip ettiğiniz vLogglar hakkında onların çok beğendiğiniz önemli blduğunuz özellikleri not edin ve bunun yanında beğenmediğiniz kısımları not etmekten çekinmeyin. Bunlar size gideceğiniz yolu şekillendirmede faydalı olacaktır. İlham almak güzel bir şey ama kopyalama işine asla girmeyiniz. Bu sizin için başta sıkıntı olmaz ama kanal büyünce ciddi sıkıntılar meydana getirir. Kendiniz olun, özgün içerikler üretin ve stilinizi yaratın.  

Ayrıca bkz :  Yurtiçi - MNG kargo takip sorgulama (2020)

2.)YouTube Kanalı Oluşturun

YouTuber olmak için kanal açılmalı
YouTube kanal açmak

Neden YouTube kanalı diye sorarsanız herkesin en çok ziyaret ettiği video sitesi burası. Bu konuda daha büyük bir video sitesi varsa orada kanalınızı açabilirsiniz. Kanal isminiz size kalmış bir şey, dilerseniz kendi isminizi kullanırsınız veya ilgi çekici kanal isimleri kullanmak size kalmış bir şey. YouTube kanalı açmak için https://www.youtube.com/create_channel adresini kullanabilirsiniz. Kanal açma ücretsiz ve her dilde desteği olduğu için kanalınızı açmanız birkaç dakikanızı almaz.

3.)Youtuber ve vlogger doğru ekipmanları almak

Belki en zorlayıcı kısım burası olabilir. Çekeceğiniz videoların kalitesi, sesi en iyi derecede olmalı ki insanlar sizin videoları izlerken haz alsınlar. Bir video çektiğinizi düşünün 360p kalitesinde peki büyük monitörlere sahip ve HD kalitesinde izlemek isteyen kitleniz bundan rahatsız olmaz mı ? Sizin kanalı neden takip etsin. Bunun size gerekli olan kamera, mikron ve tutucuları en iyi şekilde seçmeniz gerekiyor. Sıkılıp kapatmasınlar, peki hangi ekipmanlar gerekiyor diye sorarsanız başka bir yazımız uzun uzun yazacağız.

Youtuber kullanacağı ekipmanlar
YouTube doğru ekipmanları almak

4.)vLogger çekim için video senaryosunu hazırlayın

İlk çekeceğiniz vLogunuzda ne söyleyeceksiniz.Nelere değinecek neleri gündeme getireceksiniz.Vlogda ne yapmak istediğiniz ve neye hizmet etmek istiyorsunuz. Konuşacaklarınız ve gösterilecekler titizlikle ele almalısınız. Yoksa hep başa sararak sağlıklı bir vlog çekemezsiniz

5.)YouTuber olarak ilk vLog Çekimi

vLog çekimi nasıl olmalı
vLog

İlk vLog çekiminde biraz tedirgin olabilir ve bazı şeyleri karıştırabilirsiniz. Bunu dert edinmeyin, sadece kendinizi rahatlatın. İlk vLog çekimizde birkaç ipuçlarını göz ardı etmeyiniz.


1. Fazla düşünmeyin, rahat olun: Kayıt düğmesine
basın gelişi güzel aklınıza gelenleri söylemekten çekinmeyin.


2. İyi ses kalitesi ve aydınlatma : Çok uzun süre sessiz kalmayın , aydınlatma ve ses kalitesini olabildiğince yüksek tutun. Karşınızdakiler yanınızda değil, onlara gidecek olan verileri kaybetmeyin. Olabildiğince net konuşun ve ışığı iyi kullanın.


3.  Özgün cümleler kullanın: Herkesin kullandığı sıradanlaşmış cümlelerden ise size özgü olan cümleler kullanmaya gayret ediniz.

4.Etkileşimde olun: Karşınızdaki kitle ile iletişimde olun, onların olumlu ve olumsuz düşüncelerine değer verin. Her zaman eleştirilere karşı açık bulunun.


vLog çekimizi heyecan verici, ilginç ve gizemli yapmaktan kaçınmayın. Çünkü insanlar eğlenceli meraklı ve ilginç şeyleri daha çok seviyorlar. vLogunu ilginç yapın: Herkesin çektiği videoları siz çekmeyin veya çekmeyi düşünürseniz onları daha farklı ve ilginç hale getirin.   Özgün olun: Videolarınızda sizin çizginiz, imzanız belli olsun. Birisi onu izlerken sizden bir hava olduğunu hissetsin. İlginç şeyler yapmayı deneyin: Hep aynı ortamda veya aynı klasiklerden devam etmeyin. Farklı şeyler deneyin.

Ayrıca bkz :  Tasarım ve tasarım süreci nedir

6.)vLogunuzu düzenleyin

Video düzenleyici programlar
Video düzenleme programları

Çektiğiniz vLog videolarını hemen YouTube’a yüklemeyin. Gözünüzden kaçırmış olduğunuz şeyler olabilir,kesip biçmeniz gerekebilir.   Düzenleme için, ücretli veya ücretsiz vLog düzenleme programları bulunuyor. Onları kullanarak en ilginç parçaları seçebilir. Giriş ve çıkış kısımlarını ayarlayabilir, müzikler ekleyebilirsiniz.   Genel olarak vLog çekimleri en az 5 dakika ve en fazla 30 dakika geçmemelidir.   Düzenlediğiniz ve yüklemeye hazır getirdiğiniz videoyu dışarı aktarma zamanı geldi. Artık videonuz YouTube’a yüklenmeye hazır durumda.

7.)O zaman buyrun videomuzu YouTube’a yükleyelim

youtube-vlogger-video-yükleme
Youtube video yükleme

vLog’u YouTube’a yüklerken nelere dikkat edilmeli

Videonuzu yüklemek içi Video Yükle bağlantısını kullanabilirsiniz     Videonuz için özgün ve ilgi çekici bir başlık seçin   vLog başlığınız 50 karakter uzunluğunu aşmasın, yanıltıcı ve insanların sırf zamanını çalmak için bir başlık yazarsanız kullanıcılar bunu fark eder ve kötü yorumlar yazalar. Zamanla YouTube bunu fark ettiğinde hesabınızı yasaklanabilir.Video için küçük resim  seçin veya oluşturun

Arama sonuçlarında çıkacak ve videonuzun içeriğini yansıtan bir küçük resim ekleyebilirsiniz. Ya da video içerisinde bir kareyi seçebilirsiniz.   Video Açıklamasını yazmayı unutmayın   Videonuzu hangi konu ile ilgili, neyi anlatıyorsunuz 300-500 kelime arası bir açıklama ekleyin. Anahtar kelimeleri kullanmayı ihmal etmeyin ve aşırıya kaçmayınız.

8.)Videonuzu tanıtın

Büyük bir kitleniz varsa buna pek ihtiyacınız olmayacaktır ama küçük bir kanal abonesi varsa videonuzu diğer sosyal medya hesaplarınızda(instagram, twitter, facebook) veya arkadaşlarınızda
paylaşın.  

9.)YouTube’dan para kazanın

Abone sayınız arttıkça ve görüntüleme sayılarınızda bu nispette artacaktır. Bu para kazanmanın tam zamanı geldiğini göstermektedir. Youtube Ortaklık Programı ile videolarınızda gösterilen reklamlardan kazanç elde edilirsiniz. Tabi bunu kazanç işine girmeniz için YouTube’ın birkaç kriteri var.

  • Son 1 yılda 4.000 fazla saat izlenme olması gerekiyor
  • 1000’den fazla abone sayısı

  Artık kanalınız için daha fazla abone toplamak için sizin elinizde. Başarılar dileriz.

Paylaş: